Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Kakko
Kotitalousopettaja Hilla S. Kakko seisoo kotonaan Karistossa taitelija Jukka Salon maalama teos Tahtotila, jonka Hilla Sinikka sai 50-vuotislahjaksi.

Koulua ja työtä läpi elämän - tuloksena kotitalousopettaja

Kun ihmisellä tarmoa riittää, niin hän saa ihmeitä aikaiseksi, ja vielä on edessä muutama työn täyteinen vuosi ennen virallista eläkeikää. Kariston uudella omakotialueella, uudehkon vihreän talonsa ovella vastaanotti vanha tuttavani kotitalousopettaja Hilla S. Kakko minut ennen työpaikalle lähtöä Stadin ammattioppilaitokseen Helsinkiin.

Hillan opiskelupolku on aikuisopiskelijalle esimerkillinen työn ohessa tapahtunut kouluttautuminen uuteen ammattiin tai pitäisi sanoa uusiin ammatteihin. Peruslähtökohtana hänellä oli nuorena käyty ruokahuollon ammattikoulu. Hänen ensimmäinen pitkä työrupeamansa oli Valtion ravitsemuskeskuksessa Lahdessa. Siihen elämänvaiheeseen kuului nuori perhe, kunnallispolitiikan kiemuroissa mukana olo sekä opiskelu. Paljon myöhemmin 2000-luvun alkupuolella, kun uusi Kariston kaupunginosa itäiseen Lahteen hahmottui, päätti tämä puurtaja lähteä rakentamaan taloa vastakaavoitetulle neitseelliseen maastoon.

Lahdessa oli mahdollisuus suorittaa Helsingin yliopiston avoimen korkeakoulun perusopinnot sosiaalipolitiikasta ja sosiologiasta Aikuiskoulutuskeskus Wellamon tiloissa. Erityisopintoihin on kuulunut myös pedagogiikan opinnot. Hilla S. Kakon tavoite oli kotitalous ja ravintola-ala. Haaga instituutti oli vuorossa ja siellä hän suoritti ravintolapäällikön eli AMK- restomitutkinnon.

Työpaikka muuttui Luhangan kunnan ruokahuollon emännyyteen ja samoille vuosille mahtuivat restonomin jatko-opinnot Jyväskylässä. Niihin kuuluivat tuotekehittely ja markkinointi. Opintokokonaisuus oli aikuisopiskelijalla Haaga instituutin Ma RaTa eli matkailu- , ravitsemus ja talousala, mikä linjaus pätee myös talousopettajaksi myöhemmin valmistuneen Hillan nykyiseen opetusohjelmaan Stadin ammattioppilaitoksessa. Talousopettajaksi valmistumisen aikana hän oli Lahdessa alan opettajien viransijaisena Lahden yhteiskoulussa, Diakonia-laitoksen ammttiopisotssa Dilassa ja Kivimaan peruskoulussa.

Viimeiset opiskeluvuodet talousopettajatutkintoon Hilla suoritti Helsingin yliopiston opettajakorkeakoulussa Hämeenlinnassa. Työpaikat ja pitkäkestoinen sinnikäs opiskelu ovat antaneet valoisalla elämänasenteen omaavalla Hillalle erinomaiset valmiudet nykyisten monikansallisten oppilaiden opettamiseen. Oppilaita on Stadin ammattioppilaitoksen eri aloilla ja toimipisteessä yli 16 000. Hänen oppilaansa opiskelevat pääasiassa Roihuvuoressa ja Herttoniemessä, mutta opettaja käy opettamassa useimmissakin Stadin toimipisteissä.

Nykyiset oppilaat ovat 18-50 vuotiaita maahan pakolaisina tulleita naisia ja miehiä. Ryhmäkoko on alle 20 oppilaan. Opettaja toteaa hymy huulessa, että nuoret ja keski-ikäisyyden kynnyksellä olevat naiset haluavat oppia ja osaavat, mutta nuoriin miehiin on otettava vähän tiukempi ote. Kotitalousopinnoissa heitä kauhistuttaa laittaa suojaesiliina päälle, mutta hygieniapassi-koulutus on osa opiskelua. Osalle miehistä perheen naiset ovat tehneet kaikki kodissa, mutta usealla miehillä on useimmiten tavoitteena oma ruoka-alan yritys.

Hilla S. Kakon oppilaat muodustuvat monimuotokoulutusryhmistä. Juuri tänään he olivat vierailulla suuressa tukkuliikkeessä, mukana oli lähihoitaja-, autoasentaja ja talousalan opiskelijoita. Innostavaa, nauroi kotitalousopettaja puhelimessa.

Marja-Liisa Niuranen


Ajankohtaista -arkisto