Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Kakko
Kotitalousopettaja Hilla S. Kakko seisoo kotonaan Karistossa taitelija Jukka Salon maalama teos Tahtotila, jonka Hilla Sinikka sai 50-vuotislahjaksi.

Koulua ja työtä läpi elämän - tuloksena kotitalousopettaja

Kun ihmisellä tarmoa riittää, niin hän saa ihmeitä aikaiseksi, ja vielä on edessä muutama työn täyteinen vuosi ennen virallista eläkeikää. Kariston uudella omakotialueella, uudehkon vihreän talonsa ovella vastaanotti vanha tuttavani kotitalousopettaja Hilla S. Kakko minut ennen työpaikalle lähtöä Stadin ammattioppilaitokseen Helsinkiin.

Hillan opiskelupolku on aikuisopiskelijalle esimerkillinen työn ohessa tapahtunut kouluttautuminen uuteen ammattiin tai pitäisi sanoa uusiin ammatteihin. Peruslähtökohtana hänellä oli nuorena käyty ruokahuollon ammattikoulu. Hänen ensimmäinen pitkä työrupeamansa oli Valtion ravitsemuskeskuksessa Lahdessa. Siihen elämänvaiheeseen kuului nuori perhe, kunnallispolitiikan kiemuroissa mukana olo sekä opiskelu. Paljon myöhemmin 2000-luvun alkupuolella, kun uusi Kariston kaupunginosa itäiseen Lahteen hahmottui, päätti tämä puurtaja lähteä rakentamaan taloa vastakaavoitetulle neitseelliseen maastoon.

Lahdessa oli mahdollisuus suorittaa Helsingin yliopiston avoimen korkeakoulun perusopinnot sosiaalipolitiikasta ja sosiologiasta Aikuiskoulutuskeskus Wellamon tiloissa. Erityisopintoihin on kuulunut myös pedagogiikan opinnot. Hilla S. Kakon tavoite oli kotitalous ja ravintola-ala. Haaga instituutti oli vuorossa ja siellä hän suoritti ravintolapäällikön eli AMK- restomitutkinnon.

Työpaikka muuttui Luhangan kunnan ruokahuollon emännyyteen ja samoille vuosille mahtuivat restonomin jatko-opinnot Jyväskylässä. Niihin kuuluivat tuotekehittely ja markkinointi. Opintokokonaisuus oli aikuisopiskelijalla Haaga instituutin Ma RaTa eli matkailu- , ravitsemus ja talousala, mikä linjaus pätee myös talousopettajaksi myöhemmin valmistuneen Hillan nykyiseen opetusohjelmaan Stadin ammattioppilaitoksessa. Talousopettajaksi valmistumisen aikana hän oli Lahdessa alan opettajien viransijaisena Lahden yhteiskoulussa, Diakonia-laitoksen ammttiopisotssa Dilassa ja Kivimaan peruskoulussa.

Viimeiset opiskeluvuodet talousopettajatutkintoon Hilla suoritti Helsingin yliopiston opettajakorkeakoulussa Hämeenlinnassa. Työpaikat ja pitkäkestoinen sinnikäs opiskelu ovat antaneet valoisalla elämänasenteen omaavalla Hillalle erinomaiset valmiudet nykyisten monikansallisten oppilaiden opettamiseen. Oppilaita on Stadin ammattioppilaitoksen eri aloilla ja toimipisteessä yli 16 000. Hänen oppilaansa opiskelevat pääasiassa Roihuvuoressa ja Herttoniemessä, mutta opettaja käy opettamassa useimmissakin Stadin toimipisteissä.

Nykyiset oppilaat ovat 18-50 vuotiaita maahan pakolaisina tulleita naisia ja miehiä. Ryhmäkoko on alle 20 oppilaan. Opettaja toteaa hymy huulessa, että nuoret ja keski-ikäisyyden kynnyksellä olevat naiset haluavat oppia ja osaavat, mutta nuoriin miehiin on otettava vähän tiukempi ote. Kotitalousopinnoissa heitä kauhistuttaa laittaa suojaesiliina päälle, mutta hygieniapassi-koulutus on osa opiskelua. Osalle miehistä perheen naiset ovat tehneet kaikki kodissa, mutta usealla miehillä on useimmiten tavoitteena oma ruoka-alan yritys.

Hilla S. Kakon oppilaat muodustuvat monimuotokoulutusryhmistä. Juuri tänään he olivat vierailulla suuressa tukkuliikkeessä, mukana oli lähihoitaja-, autoasentaja ja talousalan opiskelijoita. Innostavaa, nauroi kotitalousopettaja puhelimessa.

Marja-Liisa Niuranen


Ajankohtaista -arkisto