Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


kirkko

Kiusaukset

Mikä olisi urheilijan kiusaus? Esimerkiksi se, kun palkinnon mennessä sivusuun alkaisi syytellä ja vihoitella armottomasti tapahtuman aiheuttaneelle kanssakilpailijalleen. Siihen kiusaukseen ei ainakaan viime viikonlopun suomalainen mieshiihtäjämme sortunut, vaikka sprinttihiihdon kulta muuttuikin "kolaripronssiksi" toisen hiihtäjän virheen takia. Erään lehtijutun mukaan suomalaisen kerrotaan sanoneen törmäämisen aiheuttaneesta kilpakumppanistaan näin: "Ihan ok kaveri, paiskattiin siinä kättä. Ei hän voi sille enää mitään." Vihan sijasta löytyi armo!

Meille kaikille erilaiset kiusaukset ovat tuttu juttu. Kiusaus on jotain, mikä houkuttelee meitä pahan puolelle tai jättämään valitsematta hyvän. Ehkä se on myös ikään kuin tienhaarassa olemista: kumman suunnan valitsen. Raamatun mukaan Jumala ei kiusaa ketään. Hän kuitenkin sallii omiensa joutua kiusauksiin - niin kävi Jeesuksellekin. Tämän paastoajan ensimmäisen sunnuntain evankeliumi kertoo siitä, kuinka Jeesusta houkutellaan kääntymään pois omasta tehtävästään maailman Vapahtajana. Jeesus ei kuitenkaan antanut periksi vaan tiesi ja muisti kutsumuksensa. Mutta on jotenkin lohduttavaa tajuta, että Jeesustakin kiusattiin.

Kiusaaja on mestarillinen tuntemaan ihmisten heikkoudet. Hän osaa rakentaa jokaiselle sopivaa ansaa. Ja hyökätä myös oikealla hetkellä ja suunnalta, jota emme arvaa. Kun olemme joutumassa pahan ansaan ja huomaamme, että emme selviä omin voimin sieltä ulos, onneksemme peli ole vielä päättynyt siihen. On tärkeätä ymmärtää, että Jeesus voitti omat kiusauksensa, jotta voisi olla meidän kiusattujen ihmisten tuki ja turva. Jos sitten jotain pahaa tapahtuu, niin tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta sitä voi aina pyytää ja antaa anteeksi. Kristilliseen ilosanomaan kun kuuluu keskeisenä lupaus siitä, että meille kiusatuille ja langenneille ihmisille on aina uuden alun mahdollisuus.

Rakas Jumala,
sinä annoit Poikasi joutua kiusauksiin ja ahdistuksiin,
jotta hän voisi kiusattuja auttaa.
Vahvista meitä, niin että hänen avullaan
voittaisimme pahan hyökkäykset.

Aamen

Saukkonen
Pastori Kati Saukkonen


Kolumnistin muut kolumnit