Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Vuoden vastenmielisin uusinta

En voi kerta kaikkiaan käsittää, miksi television lukuisten uusintojen joukossa Sub esittää Renny Harlinin ja Markus Selinin mahtipontisen Gladiaattorit-sarjan vuosilta 1993-94. Sitä on etukäteen markkinoitu jonkinlaisena toiveuusintojen äitinä, vaikka koko toiveuusinnan määritelmä on nykypäivänä voimakkaasti hämärtynyt. Miten nämä toiveuusinnat yleensäkin valitaan esitettäväksi? Kuka muu niitä on toivonut kuin sarjan tekijät tai heidän sukulaisensa ja paljonko toiveita täytyy esittää, että niitä katsotaan olevan tarpeeksi?

En viitsisi edes käsitellä mokomaa sarjaa tällä palstalla, koska jopa ajankuvana se on vähintäänkin yksiulotteinen ja tarjoaa katsojilleen tänä päivänä viihdettä vielä vähemmän kuin yli 20 vuotta sitten. Mutta tällä kertaa kyse ei olekaan pelkästään harmittomasta nostalgiasta. Ohjelman jälkeinen historia toi julkisuuteen ainakin kaksi traagista ihmiskohtaloa: Tony Halmeen ja Virpi Buttin. Roolinimillä Viikinki ja Timantti taistelusarjassa esiintyneet henkilöt olivat aikanaan pikkuväen keskuudessa jonkinlaisia roolimalleja, mutta mitä heille sitten tapahtui. Vaikuttiko julkisuus osaltaan heidän kohtaloonsa? Näitä miettiessä ei voi enää nauraa ohjelman toisen juontajan, J-P Jalon ylihehkutetulle ja toistuvasti kuultavalle fraasille pysyä kanavalla vielä mainoskatkon jälkeen: "Sillä herkkua on luvassa!"

Herkkua oli tosiaankin luvassa, ainakin mediaväelle. Sarjan entisille katsojille sen sijaan edellä mainittujen Gladiaattorien jatkovaiheet ovat vastenmielistä tai ikävää luettavaa. Otetaan rinkiin ensin Halme, koska hänet suuri yleisö muistaa Buttia paremmin. Pelin henkihän ohjelmassa oli lyhyesti se, että keskivertokuntoilijaa kovemmilla suomalaismiehillä ja -naisilla oli mahdollisuus haastaa huippuunsa trimmatut lihaskimput mittelöön erilaisissa kaksintaistelulajeissa. Tony Halme oli hankkinut kannuksensa show-painiareenoilla Yhdysvalloissa ja Japanissa ja nousi meillä hetkessä parrasvaloihin, sittemmin myös kansanedustajana, perussuomalaisten ääniharavana. Halme joutui usein kahnauksiin virkavallan kanssa rajun alkoholinkäyttönsä, huumeiden ja laittomien aseiden vuoksi. Hänet löydettiin tammikuussa 2010 kodistaan kuolleena. Osa tiedotusvälineistä piti tapahtumaa itsemurhana.

Virpi Butt on taas yksi Suomen rikoshistorian julmimpia murhaajia. Voimalajeja harrastanut ja miehiä kapakkatappeluihin haastanut tamperelaisnainen paloitteli rikostoverinsa kanssa täydessä ymmärryksessä kaksi miestä. Ensimmäiseen uhriinsa Butt tutustui pian Gladiaattorit-ohjelman jälkeen. Paloittelun jälkeen hän kantoi uhrinsa päätä kassissa ja esitteli sitä ravintolassa. Tapaukseen liittyi myös kannibalismia. Yli vuoden selvittämättä ollut murha selvitettiin, kun Butt ja hänen kumppaninsa iskivät toisen kerran. Murhan tekotapa noudatteli pitkälti tuttua kaavaa. 44-vuotias Butt istuu edelleen vankilassa elinkautista tuomiotaan.

Gladiaattoreista tietoisesti, mutta myös tahtomattaan otsikoissa on pysytellyt nimellä Amazoni esiintynyt Marianne Kiukkonen. Hän on päässyt maistamaan positiivisempaa tv-julkisuutta esiintymällä muun muassa tv-sarjassa Poliisit. Tosin lain koura on tarttunut häntäkin niskasta kiinni. Vuonna 2014 Kiukkonen tuomittiin sakkoihin luvattomasta tietojen urkinnasta. Julkisuutta on tullut lisäksi yhdestä rikosepäilystä ja vuonna 2006 saadusta sakkotuomiosta sekä yhteyksistä rikostutkinnassa olevan MV-lehden suljettuun Facebook-ryhmään.

Tässä suhteessa Mohikaanina esiintynyt Mika Ounaskari on päässyt edellä mainittuja pienemmillä kolhuilla elämässään eteenpäin. Hän pääsi muun muassa yhdeksi kirjani Kissoja ja kissaihmisiä mannekiiniksi 1995 ja jatkoi uraansa kuntosaliyrittäjänä aina vuoteen 2008 asti, jolloin hän myi bisneksensä valtakunnalliselle kuntosaliketjulle. Puoli vuotta sitten mies esitteli Ilta-Sanomien sivuilla 31 vuotta nuoremman tyttöystävänsä, jonka kanssa oli ehtinyt asua samassa osoitteessa puolentoista vuoden ajan. Pelialan maahantuontifirmaa pyörittävä Ounaskari treenaa ja valmentaa edelleen aktiivisesti, mistä hän kiittää Iltiksen haastattelun rivien välissä, ettei ole saanut kuulla kuittailua seurustelusuhteestaan.

Ilkka Isosaari

 

 


Kolumnistin muut kolumnit