Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miten toteuttaa tasa-arvoa.kun nainen on kyvytön tehtävissään.poliisissakin tämä tuli ilmi.jo 30 prosentin kiintiö henkilökunnassa .tekee tiukkaa suoriutua työssä.napsivat rusinat pullasta.tasa-arvon nimissä. 23.10.2017 08:32
taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Korkeala
Tuotantopäällikkö Raija Korkeala kertoo, että reseptit on testattu ja kaikki tilat on jo koekäytetty. - Maanantaina tämä keittiö aloittaa tuotantotoiminnan.

Etelä-Lahden aluekeittiöllä on maanantaina ensimmäinen tuotantopäivä

- Etelä-Lahden aluekeittiöstä valmistetaan maanantaina ensimmäinen erä ruokaa Jalkarannan monitoimitalo Jaloon, Liipolan monitoimitalo Onniin, Riihelän sekä Metsäkankaan päiväkoteihin ja Launeen koululle. Kokit aloittivat laitteiden käyttöönottokoulutuksen ja testaamisen jo tammikuun alussa, tuotantopäällikkö Raija Korkeala kertoo.

Tuotantopäällikkö tunnustaa rehellisesti, että hän jännittää maanantaipäivää, sillä kymmenkunta ihmistä valmistaa suurkeittiössä peräti 10 000 ihmisen päivittäisen aterian.
- Täällä valmistetaan ainoastaan pääruoka ja välipalat. Perunat keitetään koulujen niin sanotuissa palvelukeittiöissä ja siellä valmistetaan myös kaikki salaatit.

Kaikki keitot ja laatikot valmistetaan Launeella kylmistä ja kypsistä raaka-aineista. Niitä säilytetään alle kolmessa asteessa vuorokausi, jonka jälkeen ne kuljetetaan kouluille ja päiväkoteihin. Silloin ruoka säilyy valmistuspäivän jälkeen kahden päivän ajan.
- Jo ennen muuttoa aluekeittiön henkilökunta on suunnitellut reseptiikan uusiksi. Kylmäreseptien testauksessa huomattiin muun muassa se, että mausteet toimivat kylmäkoonnissa eri tavalla. Testeissä huomattiin myös ongelmia tärkkelyksen kanssa ja siksi perunajauhon sijaan käytetään paljon maissijauhoa, koska se sopii paremmin kylmäkeittiöön.

Ekologisuus on huomioitu

- Herneitä, leipää, kasviksia, perunaa ja ohrasuurimoita ostetaan lähialueen tuottajilta, Korkeala toteaa.

Ruoan kylmäkokoaminen on myös ekologinen tapa valmistaa ruokaa, koska se säästää energiaa.
- Tämän yksikön henkilökuntaa on koulutettu jo vuoden ajan. Me olemme kiitollisia siitä, että olemme saaneet tällaisen mahdollisuuden päästä työskentelemään aivan modernissa laitoskeittiössä.

Tuotantopäällikkö kertoo, että heillä on myös sellainen Metoksen koje, jolla on mahdollista friteerata ja paistaa lettuja koululaisille ja päiväkodin lapsille.
- Tuntuu siltä, että me olemme aivan valmiina. Olemme odottaneet tämän rakennuksen valmistumista niin pitkään.

Aurinkopaneelit tuottavat energiaa

Etelä-Lahden aluekeittiön katolla on 100 neliön verran aurinkopaneeleja, jotka tuottavat kiinteistöön sähköä. Järjestelmän lapesuunta on etelä. Järjestelmä on liitetty myös sähköverkkoon mahdollisen ylijäämäsähkön myynnin varmistamiseksi. Aurinkopaneelit ja hybridilämpöpumppu vähentävät yhdessä kaukolämmön tarvetta 35 prosenttia perusratkaisuun verrattuna.

Aluekeittiön valoratkaisu on toteutettu led-tekniikalla, joka vähentää huomattavasti energian kulutusta. Tietyissä tiloissa valaistusjärjestelmät on ohjattu toimimaan liiketunnistimilla. Kiinteistön jäähdytys ja lämmitys toteutetaan hybridilämpöpumpun avulla. Sen avulla tuotetaan neljä viidesosaa rakennuksen vuotuisesta lämpöenergiasta.

Petri Görman


Ajankohtaista -arkisto