Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Korkeala
Tuotantopäällikkö Raija Korkeala kertoo, että reseptit on testattu ja kaikki tilat on jo koekäytetty. - Maanantaina tämä keittiö aloittaa tuotantotoiminnan.

Etelä-Lahden aluekeittiöllä on maanantaina ensimmäinen tuotantopäivä

- Etelä-Lahden aluekeittiöstä valmistetaan maanantaina ensimmäinen erä ruokaa Jalkarannan monitoimitalo Jaloon, Liipolan monitoimitalo Onniin, Riihelän sekä Metsäkankaan päiväkoteihin ja Launeen koululle. Kokit aloittivat laitteiden käyttöönottokoulutuksen ja testaamisen jo tammikuun alussa, tuotantopäällikkö Raija Korkeala kertoo.

Tuotantopäällikkö tunnustaa rehellisesti, että hän jännittää maanantaipäivää, sillä kymmenkunta ihmistä valmistaa suurkeittiössä peräti 10 000 ihmisen päivittäisen aterian.
- Täällä valmistetaan ainoastaan pääruoka ja välipalat. Perunat keitetään koulujen niin sanotuissa palvelukeittiöissä ja siellä valmistetaan myös kaikki salaatit.

Kaikki keitot ja laatikot valmistetaan Launeella kylmistä ja kypsistä raaka-aineista. Niitä säilytetään alle kolmessa asteessa vuorokausi, jonka jälkeen ne kuljetetaan kouluille ja päiväkoteihin. Silloin ruoka säilyy valmistuspäivän jälkeen kahden päivän ajan.
- Jo ennen muuttoa aluekeittiön henkilökunta on suunnitellut reseptiikan uusiksi. Kylmäreseptien testauksessa huomattiin muun muassa se, että mausteet toimivat kylmäkoonnissa eri tavalla. Testeissä huomattiin myös ongelmia tärkkelyksen kanssa ja siksi perunajauhon sijaan käytetään paljon maissijauhoa, koska se sopii paremmin kylmäkeittiöön.

Ekologisuus on huomioitu

- Herneitä, leipää, kasviksia, perunaa ja ohrasuurimoita ostetaan lähialueen tuottajilta, Korkeala toteaa.

Ruoan kylmäkokoaminen on myös ekologinen tapa valmistaa ruokaa, koska se säästää energiaa.
- Tämän yksikön henkilökuntaa on koulutettu jo vuoden ajan. Me olemme kiitollisia siitä, että olemme saaneet tällaisen mahdollisuuden päästä työskentelemään aivan modernissa laitoskeittiössä.

Tuotantopäällikkö kertoo, että heillä on myös sellainen Metoksen koje, jolla on mahdollista friteerata ja paistaa lettuja koululaisille ja päiväkodin lapsille.
- Tuntuu siltä, että me olemme aivan valmiina. Olemme odottaneet tämän rakennuksen valmistumista niin pitkään.

Aurinkopaneelit tuottavat energiaa

Etelä-Lahden aluekeittiön katolla on 100 neliön verran aurinkopaneeleja, jotka tuottavat kiinteistöön sähköä. Järjestelmän lapesuunta on etelä. Järjestelmä on liitetty myös sähköverkkoon mahdollisen ylijäämäsähkön myynnin varmistamiseksi. Aurinkopaneelit ja hybridilämpöpumppu vähentävät yhdessä kaukolämmön tarvetta 35 prosenttia perusratkaisuun verrattuna.

Aluekeittiön valoratkaisu on toteutettu led-tekniikalla, joka vähentää huomattavasti energian kulutusta. Tietyissä tiloissa valaistusjärjestelmät on ohjattu toimimaan liiketunnistimilla. Kiinteistön jäähdytys ja lämmitys toteutetaan hybridilämpöpumpun avulla. Sen avulla tuotetaan neljä viidesosaa rakennuksen vuotuisesta lämpöenergiasta.

Petri Görman


Ajankohtaista -arkisto