Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Tappajapakkaset

Etelä-Suomi menee heti paniikkiin, kun pakkaset alkavat hipoa 20 astetta. Tai oikeammin sanottuna eteläiseen Suomeen keskittyneet tiedotusvälineet menevät. Lisäksi joidenkin ihmisten muisti on vaan kerta kaikkiaan niin lyhyt, että heille talvi tulee joka vuosi puskan takaa. Se yllättää kesärenkailla itsepintaisesti ajavat autoilijat sekä henkilöt, joiden vaatekomeroon eivät kuulu villasukat, pitkät kalsarit, pipo ja hanskat. Kerrospukeudutaan ainoastaan silloin, kun naistenlehdet niin suosittelevat. Naaman peittäviä päähineitä ja huppareita käyttävät oikeaoppisesti lähinnä syytetyt hovioikeuden istunnoissa.

Kaikkein pisimmälle pakkashysteriassa meni viime viikolla Ilta-Sanomat, joka oli huolissaan loppiaista edeltävästä yöstä. Ennusteen mukaan pakkanen oli kiristymässä koko maassa 20 ja 35 asteen välille, joten lehti ohjeisti ottamaan käyttöön armeijasta tuttuja lämmittelytekniikoita. Hyvänen aika, miten tämä kansakunta on pysynyt aikaisemmin hengissä?! Samoihin aikoihin samainen lehdykkä kertoo terveyssivuillaan, miten alhaisempi lämpötila makuuhuoneessa parantaa unen laatua. Tietoon ei tullut yhtäkään ihmistä, joka olisi kyseisenä yönä paleltunut sänkyynsä.

Vuoden 1985 tammikuussa luimme Seura-lehdessä epäuskoisena STT:n uutista, että Sallan Naruskassa oli mitattu uusi pakkasennätys: 50,4 astetta miinuksen puolella. Säälin silloin sydämeni pohjasta toimittaja Hannu Rahkosta, joka "määrättiin vapaaehtoisena" valokuvaaja Pentti Vänskän kanssa reportaasin tekoon. Kun valokuvaaja oli ottanut hanskat kädestään vaihtaaksen filmin järjestelmäkameraansa, kädet olivat menneet pienille haavoille. Jutun juurta kyllä löytyi, sillä suomalaiset ovat aina puhuneet innoissaan säästä. Nyt siihen oli myös kerrankin perustellusti aihetta. Näin jälkeen päin ajatellen, olisi kannattanut ilmottautua ikimuistoiselle keikalle. Moni extreme-kokemuksia etsivä turisti olisi maksanut vastaavasta mahdollisuudesta itsensä kipeäksi.

Tammikuussa 1999 Kittilän Pokassa lyötiin Sallan pakkasennätys kahteenkin kertaan. 27. päivä mittari näytti 51 miinusastetta, mutta seuraavana päivänä saatiin puoli astetta hyytävämpää kyytiä. Ennätyspakkaset eri puolilla Lappia kestivät tuolloin reilun viikon ajan. Rovaniemellä ilmestyvä Lapin Kansa on muistellut, mitä tuolloin tapahtui. Autot ruikkivat nesteensä pihalle, niiden renkaat kivettyivät neliskanttisiksi ja turverekat hyytyivät kykenemättä kuljettamaan polttoainetta kaukolämpölaitokseen. Kouluja sekä päiväkoteja suljettiin, ja putkimiehet olivat ylityöllistettyjä. Silti arki jatkui, ihmiset kävivät töissä ja varusmiehet yöpyivät teltoissa, joskin lähempänä varuskuntaa.

Putkimiesten lisäksi pakkaset poikivat hommia bussi- ja taksikuskeille, jotka urakoivat pitkää päivää. Ulakeskus ruuhkautui, kun henkilöautot hyytyivät kotipihoille. Ensimmäiseksi liipasimella olivat luonnollisesti diesel-autot, mutta ongelmia poiki lisää. Kulkuneuvojen muoviosat halkeilivat jo kosketuksesta, ja varomattomasti liikkeelle lähtevän kuskin autosta saattoivat renkaat karata vanteilta. Epäonniselta inarilaiskuljettajalta lähtivät samanaikaisesti tiehensä molemmat eturenkaat. Myös monet eläimet olivat luonnossa kovalla koetuksella. Erityisen lujille joutuivat pikkulinnut; jopa riekkoja tiedettiin jäätyneen kieppeihinsä. Hirvien ja porojen kaltaiset suuret nisäkkäät selviytyivät paremmin lämpötaloutensa ja paksun rasvakerroksensa ansiosta.

Lappilaiset ovat edelleen ylpeitä, miten vähäisin vaurioin ennätyspakkasista lopulta selvittiin. Ainoastaan inarilaisia jäi harmittamaan se, että naapurikunta vei ennätyksen nimiinsä, vaikka he itse olivat palelleet pisimpään, yli viikon, vain hivenen Kittilää "lämpimämmissä" olosuhteissa. Inarin kirkonkylässä noin tuhat ihmistä joutui tulemaan toimeen useamman tunnin ajan ilman sähköä. Kittilän Rovakairassa sähkökatkos kesti 2 500 ihmisellä alle kaksi tuntia.

Ilmatieteen laitoksen mukaan 40 asteen pakkasraja menee Lapissa rikki keskimäärin joka toinen vuosi. Nyt raja on tosin rikottu jo kahtena vuonna peräkkäin. Viime vuoden tammikuussa Muoniossa mitattiin pakkasta 41,1 astetta. Tämän vuoden ennätys on niin ikään Muoniosta ja tammikuulta: 41,7 miinusastetta.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit