Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Lähiolut
- Olemme valmistaneet kaikille Lahden alueen Citymarketeille schwarz -tyyppistä Punos -olutta yksinoikeudella. Se kuuluu myös Launeen Citymarketin valikoimiin. Se sopii hyvin kinkun kyytipojaksi, Jan Karlstedt sanoo.


Lähiolut on paras vaihtoehto kinkun kyytipojaksi

- Kinkun kanssa toimii mielestäni parhaiten maltainen, paahteinen schwarz-tyyppinen olut, joka löytyy myös meidän valikoimista. Kanavan Panimon Pyry on perinteinen pohjahiivaolut, jonka makukuva on selkeä ja paahteisuus luo kivan vastapainon makean joulusinapin ja suussa sulavan kinkun yhdistelmälle, Jan Karlstedt sanoo.

Karlstedtin mukaan jouluisten hämäläisten makujen kanssa olut on mitä sopivin ruokajuoma. Hän toimii Lehmonkärjen keittiömestarina ja Kanavan Panimon keittomestarina.
- Schwarz-tyyppinen olut surffaa sujuvasti etikkaisten, rasvaisten, suolaisten ja makeiden makujen välillä.

Hämeessä perinteiset laatikot pitävät kyllä sinnikkäästi pintansa, mutta mukaan on tullut myös mausteisempia makuja.
- Itse valmistin pikkujouluihin asiakkaille taatelipestoa tarjottavaksi pähkinäkeksien ja kermaisen punahomejuuston kanssa.

Keittiömestari muistuttaa, että ruoka on kuitenkin kaikkien aistien nautintoa etenkin joulunaikaan, kun pöydän antimien ääreen rauhoitutaan ajan kanssa.
- Mielikuvitusta ja seikkailullisuutta saa siis olla reilusti mukana. Annetaan jouluruokaperinteen uudistua!

Karlstedt hankki vain ja ainoastaan lähiruokaa joulupöytäänsä.
- Siihen on nähtävä hieman vaivaa, mutta kyllä sen loppupelissä huomaa täyteläisenä makuna ruokapöydässä. Onneksi kauppiaat ovat myös huomanneet lähiruoan lisääntyneen kysynnän ja he näkevät vaivaa saadakseen raikasta ja lähellä tuotettua valikoimiinsa niin juoma kuin ruokapuolellakin.

Olutvaihtoehtoja on paljon

- Kyllä sahtikulttuuri on vieläkin Hämeessä voimissaan ja se kuuluu perinteisesti kaikkiin hämäläisiin juhliin ja pyhäpäiviin.

Pienpanimot ovat rikastuttaneet Karlstedtin näkemyksen mukaan suomalaista jouluolutkulttuuria.
- Ne ovat mukavasti lisänneet tarjontaa ja valikoimaa. Pienpanimoilla on myös rohkeampia näkemyksiä jouluun sopivasta oluesta, koska niiden ei tarvitse miellyttää ja tarjota kultaista keskitietä. Tämä varmasti laajentaa suomalaisten makutottumuksia tulevaisuudessa.

Jouluna oluissa haetaan ehkä täyteläisempiä makukokemuksia, jotka pystyvät vastaamaan monivivahteisen joulupöydän vahvoihin ja hieman makeahkoon makumaailmaan.
- Perinteisistä eurooppalaisista oluista lager-tyyppiset oluet ovat varma valinta kaloille. Ehkä tsekkiläistyyppinen Pils toimii parhaiten kalojen kanssa, koska siinä on mukavasti katkeroa.

Rohkeampi olutvalinta Karlstedtin mielestä on sitrusmaisesti humaloidut APA ja IPA -tyyliset oluet, joita löytyy nykyään jo isojenkin panimoiden valmistamana.

Petri Görman

 

Reseptivinkki

Timjamitomaatit joulupöytään

Timjamitomaatit ovat myös yksi suosikkini. Laita luumukirsikkatomaatit uunivuokaan. kaada päälle 0,5dl oliiviöljyä, 0,5dl tummaa balsamiviinietikkaa, 0,5dl sokeria, 1 tl suolaa ja revi joukkoon 1 puntti timjamia. Laita vuoka uuniin yön yli 90 asteeseen / 12 tuntia. Anna jäähtyä. Valuta syntynyt liemi toiseen astiaan. Levitä kutistuneet timjamitomaatit salaattipedin päälle ja valele liemi lusikalla "salaattikastikkeeksi".

 


Ajankohtaista -arkisto