Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Älä itke Juha!

Siinä on huomattava ero, johtaako kansakuntaa Barack Obaman kaltainen suuri humanisti vai päättääkö maan politiikasta Juha Sipilän kaltainen lestadiolainen insinööri, joka nojaa päätöksenteossaan raa'an bisnesajattelun lisäksi ahdasmieliseen uskovaisuuteen. Viimemainittu malli on päättäjälle erittäin julma yhdistelmä. Kun siihen lisätään sukulaisten suosiminen, eli nepotismi ja pyrkimys rajoittaa lehdistön toimintaa maassa, joka on saavuttanut kansainvälistä kuuluisuutta ehdottomasta sananvapaudestaan, nykyisen pääministerin viimeaikainen toiminta on verrattavista takapajulavaltioiden diktaturismiin.

Olen kuullut useammankin vannoutuneen luterilaisen suusta, että Sipilä ei ole oikea uskovainen. Hän ei aja vähäosaisten etuja, vaan toimii täsmälleen päinvastoin kuin Robin Hood; ryöstää vähäosaisilta ja jakaa varat niille, joilla menee ennestään hyvin. En usko, että missään muussa Pohjoismaassa Sipilä olisi enää toimimassa virassaan. Välimeren maissa samanlaista politiikkaa vastaan olisi osoitettu jo mieltä väkivalloin, metrojunia kaataen. "Suomi nousuun", uhoaa mies, joka parantaa lähinnä omaa ja lähipiirinsä taloutta.

On hyvä, että tällainen puliveivari saa julkisuudessa tavallista kansalaista rankemman kohtelun. Vaikka olen ollut sensaatiolehdistössä töissä ja kadun joitakin ratkaisujani, en halua, että journalistit antavat edelleenkään armoa niille, jotka yrittävät valjastaa julkisuutta omiin tarpeisiinsa. Näitä henkilöitä ovat juuri Sipilän, Timo Soinin ja Paavo Väyrysen kaltaiset henkilöt, joiden teflon-pintaan loka ei tartu millään. Toisin sanoen opportunismiin taipuvaiset poliitikot. He lupaavat ensin jotain, mutta kääntävät yön nukuttuaan mielipiteensä ja peruukkinsakin, jos sellaista kantavat.

Saman kriittisen tarkastelun alle kuuluvat mielestäni tyhjänpäiväiset julkkikset, jotka soittelevat ammatikseen lehtiin saadakseen lisää palstatilaa itselleen. Joel Hallikainen riivasi minua aikanaan Seuran toimituspäällikkönä Taikuri Telmuksena ja vaati saada laajaa artikkelia lehteen. Katsoin, ettei hän ollut silloin aivan kansikuvapojan veroinen tähti ja kehotin ottamaan yhteyttä myöhemmin uudelleen. Kun Kuurankukasta tuli lopulta maanlajuinen hitti, Hallikainen ylpistyi, eikä halunnut enää antaa haastatteluja "Seuran kaltaisille roskalehdille". Saman kaavan mukaan ovat käyttäytyneet muutkin tähdet ja tähdenlennot, kun pissa on noussut päähän.

Näin jälkeen päin, hektisestä ja turhanpäiväisestäkin lehtikirjoittelusta irrottautuneena, ymmärrän tavallaan Hallikaisen ja hänen kollegojensa käytöstä jonkin verran. Mutta politiikan parissa puuhastelevien, sananvapautta vastaan hyökkäävien "ritarien" reaktioita en voi hyväksyä lainkaan. He ovat asemaansa tieten tahtoen pyrkineet ja tietävät, millaisen julkisuuden tykistökeskityksen alle he joutuvat. Juha Sipilän roolissa ei voi itkeä tihrauttaa kuin Saara Aalto, jos häntä ei ymmärretä oman äänestäjäalueensa ulkopuolella.

Sosiaalisessa mediassa vanha kollegani, entinen rikostoimittaja kertoi ystäviensä ihmettelevän, kuinka hän jaksaa ottaa koko ajan kantaa Sipilän tapaukseen ja sitä ennen Guggenheimiin. Hän vastasi, että on taottava, kun rauta on kuuma ja jatkoi: "Guggis kaatui jo. Nyt vaan on kaadettava vielä Sipilä. Silloin demokratia ja kansanvalta ovat voittaneet 2-0."

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit