Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Erilainen klassikkotulkinta

Ohjaaja Aku Louhimiehen valmistellessa kolmatta elokuvaversiota Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta, keskustellaan edelleen, pitäisikö klassikkoromaania yleensäkään enää päivittää. Kyllä pitää, jos uudet sukupolvet ajattelevat, kuten omaa blogiaan pitävä Miriam.

Nyt jo 20-vuotias Miriam päätti lukea neljä vuotta sitten kyseisen kirjan ja avautui tuolloin tuoreeltaan kokemuksistaan. Ennen niin sanotun kirjallisuusanalyysinsä alkua hän toteaa, että Tuntematon sotilas on "P***A KIRJA!", jonka lukemista hän ei suosittele kenellekään. Se oli kuulemma kuitenkin pakko tahkota koulussa.

"Jos et ole vielä kirjaa lukenut, niin basic: Kirja kertoo jatkosodasta Suomessa tavallisen rivisotilaan näkökulmasta ja myös hieman korkea-arvoisempienkin, mutta itse sotatantereella olleiden sotilaiden näkökulmasta", Miriam avaa teoksen lähtökohtia. "Se on vanhan katkeran ukon kirjoittama kirja, siis Väinö Linnan. Päähenkilöitä mm. Hulvaton Hietanen, ahmunmielessäniinsikahyvännäköinen Rokka, Hiemanko-olenretardi Vanhala sekä rambo-Lehto. Kirjassa on ehkä muutama mielenkiintoinen kohta, jossa oikeasti tapahtuu jotakin, mm. kun Hietanen räjäyttää miinalla tankin, kun Hietanen kuolee, kun Rokka haavoittuu ja kun Lehto ampuu sotavangin."

Niitä, jotka vielä tämän juonipaljastuksenkin jälkeen aikovat aloittaa luku-urakan ja kahlata Tuntemattoman läpi, Miriam lohduttaa kokemuksen rintaäänellä: "Eihän siinä tule tuhlattua kuin VIIKKO ELÄMÄSTÄ!" Hänen mielestään 440-sivuisesta teoksesta ensimmäiset sata sivua ovat "täyttä bullshittiä". Tai annetaan tytön itsensä kertoa:

"Ei tapahdu mitään. Ainoastaan istutaan ja puhutaan 'affenista'. Sen jälkeen seuraavat 200 sivua on taistelua kentällä okei. Ja viimeiset sata sivua Hra. Linna tappaa hahmoja minkä kerkeää. Kuka saa sirpaleesta naamaan, kuka menettää jalkansa, kuka löytyy alusvaatteisiltaan ojasta..?"

Miriam kiinnittää huomionsa myös Linnan tapaan värittää tekstiä autenttisilla suomalaismurteilla: "Suurimmasta osasta ei saa yhtään mitään selvää. Varsinkaan Rokan murteesta. Jokainen lause täytyy lukea vähintään 17 kertaa uudestaan, ennen kuin saa tekstistä mitään selvää." Nuoren arvostelijan mielestä Linnan kerronta kuulostaa lähinnä siansaksalta: "Helepati heijati heijaa, terveloippaaaas heijati heijaa humman veiveti hupatata mustalaienhen..." Tämä selittänee osaltaan, miksi lukukokemus on kestänyt peräti viikon verran.

Tekstin vaikeaselkoisuus ei kuitenkaan ärsytä Miriamia niin paljon kuin teoksen pintapuolisuus. "Vanha Väiski on tehnyt muutenkin huonoa työtä, sillä mitään mainintaa 'Jumalattoman hyvännäkösistä sixpackeist' tai 'Kuumempaakin kuumemmista hauislihaksista' ei ole... Missä on kirjan sielu?!?!", hän kysyy tuohtuneena. Ehkäpä nuo arvostelijan tivaamat termit eivät vain yksinkertaisesti kuuluneet 34-vuotiaan, sittemmin kunniatohtorin ja akateemikon arvonimen saaneen Linnan sanavarastoon.

Miriamin mielestä Tuntemattomasta sotilaasta huokuu ennen kaikkea katkeruus ja rahanhimo. "En kyllä tiedä minkä sorttisia huumeita tätä kirjaa kirjoitettaessa ollaan vedetty, mutta huhhuh", hän päättää arviointinsa.

Niin, että hyvää itsenäisyyspäivää vaan kaikille!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit