Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Erilainen klassikkotulkinta

Ohjaaja Aku Louhimiehen valmistellessa kolmatta elokuvaversiota Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta, keskustellaan edelleen, pitäisikö klassikkoromaania yleensäkään enää päivittää. Kyllä pitää, jos uudet sukupolvet ajattelevat, kuten omaa blogiaan pitävä Miriam.

Nyt jo 20-vuotias Miriam päätti lukea neljä vuotta sitten kyseisen kirjan ja avautui tuolloin tuoreeltaan kokemuksistaan. Ennen niin sanotun kirjallisuusanalyysinsä alkua hän toteaa, että Tuntematon sotilas on "P***A KIRJA!", jonka lukemista hän ei suosittele kenellekään. Se oli kuulemma kuitenkin pakko tahkota koulussa.

"Jos et ole vielä kirjaa lukenut, niin basic: Kirja kertoo jatkosodasta Suomessa tavallisen rivisotilaan näkökulmasta ja myös hieman korkea-arvoisempienkin, mutta itse sotatantereella olleiden sotilaiden näkökulmasta", Miriam avaa teoksen lähtökohtia. "Se on vanhan katkeran ukon kirjoittama kirja, siis Väinö Linnan. Päähenkilöitä mm. Hulvaton Hietanen, ahmunmielessäniinsikahyvännäköinen Rokka, Hiemanko-olenretardi Vanhala sekä rambo-Lehto. Kirjassa on ehkä muutama mielenkiintoinen kohta, jossa oikeasti tapahtuu jotakin, mm. kun Hietanen räjäyttää miinalla tankin, kun Hietanen kuolee, kun Rokka haavoittuu ja kun Lehto ampuu sotavangin."

Niitä, jotka vielä tämän juonipaljastuksenkin jälkeen aikovat aloittaa luku-urakan ja kahlata Tuntemattoman läpi, Miriam lohduttaa kokemuksen rintaäänellä: "Eihän siinä tule tuhlattua kuin VIIKKO ELÄMÄSTÄ!" Hänen mielestään 440-sivuisesta teoksesta ensimmäiset sata sivua ovat "täyttä bullshittiä". Tai annetaan tytön itsensä kertoa:

"Ei tapahdu mitään. Ainoastaan istutaan ja puhutaan 'affenista'. Sen jälkeen seuraavat 200 sivua on taistelua kentällä okei. Ja viimeiset sata sivua Hra. Linna tappaa hahmoja minkä kerkeää. Kuka saa sirpaleesta naamaan, kuka menettää jalkansa, kuka löytyy alusvaatteisiltaan ojasta..?"

Miriam kiinnittää huomionsa myös Linnan tapaan värittää tekstiä autenttisilla suomalaismurteilla: "Suurimmasta osasta ei saa yhtään mitään selvää. Varsinkaan Rokan murteesta. Jokainen lause täytyy lukea vähintään 17 kertaa uudestaan, ennen kuin saa tekstistä mitään selvää." Nuoren arvostelijan mielestä Linnan kerronta kuulostaa lähinnä siansaksalta: "Helepati heijati heijaa, terveloippaaaas heijati heijaa humman veiveti hupatata mustalaienhen..." Tämä selittänee osaltaan, miksi lukukokemus on kestänyt peräti viikon verran.

Tekstin vaikeaselkoisuus ei kuitenkaan ärsytä Miriamia niin paljon kuin teoksen pintapuolisuus. "Vanha Väiski on tehnyt muutenkin huonoa työtä, sillä mitään mainintaa 'Jumalattoman hyvännäkösistä sixpackeist' tai 'Kuumempaakin kuumemmista hauislihaksista' ei ole... Missä on kirjan sielu?!?!", hän kysyy tuohtuneena. Ehkäpä nuo arvostelijan tivaamat termit eivät vain yksinkertaisesti kuuluneet 34-vuotiaan, sittemmin kunniatohtorin ja akateemikon arvonimen saaneen Linnan sanavarastoon.

Miriamin mielestä Tuntemattomasta sotilaasta huokuu ennen kaikkea katkeruus ja rahanhimo. "En kyllä tiedä minkä sorttisia huumeita tätä kirjaa kirjoitettaessa ollaan vedetty, mutta huhhuh", hän päättää arviointinsa.

Niin, että hyvää itsenäisyyspäivää vaan kaikille!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit