Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Hesalaiset elävät kuplassa

Kirjoitin viime viikolla, miten vaikeaa suurkaupungissa asuvalle yhdysvaltalaiselle oli käsittää Donald Trumpin vaalivoitto. Samanlaisessa omahyväisyyden ja itseriittoisuuden kuplassa eletään myös Suomen ainoassa metropolissa, Helsingissä. Pinttyneet stadilaiset - kuten he haluavat itseään kutsuttavan - eivät lotkauta korvaansa sille, mitä muualla valtakunnassa tapahtuu. Päinvastoin he ylpeilevät, miten harvoin, jos ollenkaan, he ovat piipahtaneet Kehä kolmosen pohjoispuolella. Varsinkin erilaisiin tietovisoihin osallistuvat stadilaisnuoret kehuskelevat nykyään kahdella eri puutteellaan: Ei voi tietää jutuista, jotka ovat tapahtuneet ennen omaa syntymää eikä mitään Suomen maantietoon liittyvää, koska se oli niin tylsä oppiaine koulussa.

Kannattaisi livahtaa salamatkustajana - jos se vain olisi mahdollista - jonnekin hesalaisen markkinointi- tai mainosväen koulutuspäiville tai muuhun tilaisuuteen, joka pidetään pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Jo matkalla kohteeseen porukassa ihmeteltäisiin paikkakunnan syrjäisyyttä ja lauottaisiin kaikki siitä mieleen tulevat puujalkavitsit. Sen jälkeen hämmästeltäisiin, jos joku on tullut käyneeksi siellä aikaisemmin tai edes ajanut siitä ohi. Lisää irvailun aihetta saataisiin, jos ollaan matkustamassa murrealueelle. "Onks sulla lippuja, myyrä", kuuluu lausua Tampereelle matkatessa, ja Kuopioon päin mennessä taas: "Nakkikioskilla myyjä kysyi, että haluunks mä ruokko. Hei, mulla on kolme lasta ja mä oon eronnut. Mä maksan ruokko ihan tarpeeksi."

Lapin reissut ovat näille seminaaripelleille oma lukunsa - Lapiksi lasketaan heidän ollessa kyseessä myös Ruka Kuusamossa, vaikka se kuuluukin Pohjois-Pohjanmaahan. Muita perinteisiä kohteita, joista Lapin eksotiikka loistaa poissaolollaan ovat Levi ja Saariselkä. Jos matkat tehdään lentäen, kokousväki voi unohtaa maantiedon tyystiin ja vetää koneessa kunnon perseet. Perillä odottaakin samanlainen ravintoloiden rivistö kuin Mannerheimintiellä, ainoastaan liikennevalot puuttuvat. Jos saa unen päästä kiinni meno- ja paluulennolla, ei välttämättä huomaa edes Helsingistä lähteneensäkään.

Kun tällaista maailmanmatkaajaa, jolle Nykki, Losi ja Köpis ovat tuttuja, pyytää kertomaan, missä päin kartalla sijaitsevat Outokumpu, Teuva tai Kärsämäki, Taavetti, Pielavesi tai Hyrynsalmi, ei ole ihme, jos sormi menee suuhun. Kaukana kotoa, vetäytymisviikonlopun palaverien lomassa on saunassa hyvä ihmetellä työkavereiden kanssa, kuka ihme äänestää persuja tai keskustaa. Missä näiden puolueiden kannattajat lymyilevät, jos niihin ei törmää Vanhalla, Bottalla tai Kosmoksessa? Asian selvittääkseen tarvitsisi vain katsoa ympärilleen. Aamiaisella kuitenkin riittää taas pohtimista, miksi hotelliin ei ole tilattu Hesaria, vaan respan tiskillä onkin tarjolla Karjalainen, Ilkka, Kaleva, Etelä-Saimaa, Savon Sanomat tai Kainuun Sanomat.

Myös nykypäivän toimittajien maantieto omasta kotimaasta on hävyttömän heikolla tasolla. Seiskassa kerrotaan vieläkin juttua legendaarisesta kesätoimittajasta, joka ei juttumatkalla löytänyt koskaan Helsingistä Porvooseen. Hän toittoili yli neljä tuntia Hakaniemen ja Puotinharjun välillä, kunnes luovutti ja päätti vaihtaa alaa.

Kyseistä tarinaa muistellut päällikkötoimittaja taas kyseli eräänä päivänä tosissaan, miten kauan kestää ajaa henkilöautolla Punavuoresta Riihimäelle. Kun moitin häntä huonosta yleissivistyksestä ja maantiedon tietämyksestä, hän puolustautui ilmeenkään värähtämättä toteamalla, että tieto on epäolennainen. "Olen ajanut autolla ainoastaan pääkaupungin sisällä ja Amerikassa", mies lisäsi vielä painokkaasti. Mielestäni samainen kaveri oli ajopeliään valitessaan kuitenkin hieman ylimitoittanut autonsa käyttötarpeet. Hän nimittäin taittoi lyhyet työmatkansa Etelä-Helsingissä upouudella Volvon nelivetomaasturilla. Tälle kuplan kasvatille perinteinen kuplavolkkari olisi riittänyt vallan mainiosti.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit