Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ville  SUORA YHTEYS EDUSKUNTAAN
 

Trumpetti soi jo täysillä

Yhdysvaltain presidentinvaaleista on kulunut viikko. New Yorkissa ja Washingtonissa tämän viikon USA:n tapahtumia seuranneena voin sanoa, että Donaldin trumpetti soi Yhdysvalloissa jo täysillä. Demokraattienemmistöisessä New Yorkissa kadunmiestä tai naista ärsyttää Trumpissa moni asia. Erityisesti naisille Trumpin voitto oli kova paikka. "Vaimoni itki vaalituloksen selvittyä", sanoi minulle amerikkalainen kaverini. "Niin minunkin", hänen kollegansa säesti vieressä. Pohjoismaista tasa-arvoa arvostavassa New Yorkissa pelätään Trumpin voiton vaikutuksia naisten asemaan ja tasa-arvoon. Miksi? Ennen vaaleja Trump uhosi mm. haastavansa oikeuteen kaikki ne naiset, jotka ovat syyttäneet häntä ahdistelusta. New Yorkin asukkaita ärsyttää sekin, että Trumpin kodin ympärillä olevat turvatoimet tukkivat koko 5. Avenuen ja Manhattanin muutenkin ruuhkaisen liikenteen tulevan presidentin ollessa kotonaan Trump Towerissa. Keskiviikkona New Yorkissa poistettiin monista nimikylttejä Trumpin mukaan nimetyistä rakennuksista, koska asukkaiden mukaan se alentaa asuntojen arvoa.

Amerikka ensin

Arvostettu yhdysvaltalainen professori aloitti tapaamisemme kysymällä onko Trump vitsi vai fasisti? Vaalit hän voitti kotimaan asioilla ja siksi hän tulee keskittymään kotimaan asioihin, kuten verotuksen keventämiseen rikkailta. Republikaanien sisälle on jo ladattu kovat panokset avainpaikkojen nimityksille eikä raastavilta riidoilta ole vältytty. Todennäköisesti Trump keskittyy kautensa alussa lyömään lukkoon ne vaalilupaukset, joilla hänen peruskannattajilleen eniten on merkitystä. Verotusta uudistetaan, maahanmuuttajia lähetetään pois maasta ja kotimaan liikenneinfraan investoidaan. Myös öljy- ja kaasuteollisuus saa porskuttaa. Uusiutuva energia tai kiertotalous tuskin kuuluvat Tumpin sanastoon, ellei liittovaltiotasolta - esimerkiksi New Yorkista tai Kaliforniasta sitten löydy poliittista tahtoa maailmanparantamiseen.

Onko ilmastonmuutos olemassa?

Trumpin hallinto tulee olemaan mitä todennäköisimmin erittäin kriittinen YK:n rahoitusta kohtaan. Ennen vaaleja Trump väitti ilmastonmuutosta kiinalaisten keksinnöksi. Ilmastomuutoksen ohjelmista Trump tulee leikkaamaan ja Pariisin sopimuksen asemaa hän tulee arvioimaan uudelleen. Arvioiden mukaan USA saattaa saada tukea Euroopasta, esimerkiksi Puolalta. Euroopan Unionin ääni on silti vahva ilmastoasioissa ja sitä arvostetaan. Siksi EU:n yhtenäisellä kannalla on väliä. Kiina saattaa yllättää monet tukemalla Pariisin sopimusta ja avaamalla pelin todelliseen ilmastonmuutokseen esimerkiksi tuomalla sähköautot nopeammin markkinoille, kuin me eurooppalaiset arvaammekaan. Tavoitteena Kiinalla on ottaa USA:n paikka maailman ykkösenä - vahvana globaalina uudistajana.

Syyria ratkaisee paljon

Brexitin jälkeen Iso-Britannia todennäköisesti kääntyy lähteen ja tiivistää suhteitaan Yhdysvaltoihin. Siinä ei sinänsä ole mitään uutta, mutta mielenkiintoiseksi tilanteen tekee USA:n ja Venäjän todennäköinen lähentyminen. Syyrian kriisissä voidaan ajautua tilanteeseen, jossa molemmat - USA ja Venäjä yhdessä - tukevat al-Assadin hallinnon jatkoa. Ranska ja Iso-Britannia jäävät YK:n turvallisuusneuvostossa haastavaan tilanteeseen eikä turvaneuvostossa puhetta johtavan Ruotsin tehtävä ole helppo löytää yhteistä näkemystä.

Kaikilla uusilla johtajilla pitää olla aikaa näyttää osaamisensa. Se pätee myös Trumpiin. Amerikkalaisen teräs- tai hiilikaivostyöntekijän työpaikkoja Trumpin on silti vaikea nähdä pelastavan. Hänen ohjelmapaperinsa näyttää vievän Yhdysvaltoja ennemmän taaksepäin kuin kohti menestyksekästä globaalisti maailmaa johtavaa tulevaisuutta.

Ville Skinnari
Kansanedustaja (sd.)

 


Kolumnistin muut kolumnit