Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Trumpin kahdet kasvot

Oppi-isäni, Seuran pitkäaikainen päätoimittaja, Heikki Parkkonen tähdensi, että hyvä juttu vaatii aina matkustamista pääkallopaikalle. Vasta siellä asiat asettuvat oikeisiin uomiinsa. Tämän yksinkertaisen neuvon olivat ainakin Yleisradion toimittajat unohtaneet selostaessaan Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Mitä järkeä on raportoida tapahtumia Yhdysvalloissa pelkästään New Yorkista, joka tiedettiin jo entuudestaan varmuudella Hillary Clintonin vahvaksi tukialueeksi? Eikö huono valmistautuminen Brexitiin opettanut mitään?

Kun tähän liitettiin Clintonin voitosta etukäteen paukuttaneiden suomalaiskommentaattorien lausunnot, uutisointi oli kuin suoraan Pohjois-Korean televisiosta. Miksei kukaan raportoinut Teksasista, syvästä etelästä tai vaalit ratkaisseelta ruostevyöhykkeeltä. Myös wyomingilaisen pikkukaupungin kulmakuppilasta olisi saanut erilaisen analyysin kuin Manhattanilla sijaitsevan suomalaisyrityksen tiloista tai Pasilan studiosta, jossa eräskin asiantuntija pyöritteli epäuskoisena päätään ja puuskahti: "Eihän kukaan uskonut Trumpin voittavan..." Minäkään en hänen voittoaan toivonut, mutta aika moni amerikkalainen toivoi, uskoi ja äänesti.

Sanotaan, että sodassa ja rakkaudessa kaikki on sallittua. Niin on näköjään myös Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Donald Trump loi kampanjallaan kokonaan uudenlaisen tyylilajin. Ensimmäistä kertaa vastustajien lisäksi myös osa kannattajista toivoo sydämensä pohjasta, että hän ei toteuttaisi kaikkia vaalilupauksiaan. Kiertueellaan Diili-ohjelman ylijumala esitteli niin pelottavia tulevaisuudensuunnitelmia, että osa Hollywood-tähdistä alkoi suunnittella vakavasti maasta pakenemista ja muitakin kansalaisia rupesi Kanada kiinnostamaan. Tuomiopäivän pasuunoiden mukaan Naton portit on suljettu jo Suomelta ja Ruotsilta ja odotellaan enää, koska Trump sysää Ukrainan Putinille.

Onneksi nämä ovat oikeasti pelkkiä kauhuskenaarioita. Kukaan ei ole vielä nähnyt uutta presidenttiä tositoimissa. Kiitospuheen perustella voi ollakin, että vallan kahvassa nähdään sovitteleva Trump, sellainen, johon me olemme nimenomaan Diilissä saaneet tutustua. Se olisi liki täydellinen vastakohta likaista vaalityötä tehneelle presidenttikandidaatille. Diilissä Trump on ottanut auliisti vastaan ohjeita asiantuntijoilta ja tulee toimeen vastakkaisen sukupuolen, eriväristen ja homojen kanssa. Tosin viime uutisten perusteella mies olisi asiantuntijoita valitessaan kallistumassa pahasti nepotismin puolelle, mikä on vakava merkki diktatorisesta ajattelusta.

Oltiinhan Suomessa ja muualla Euroopassa aivan yhtä peloissaan, kun republikaanit valitsivat vuonna 1980 B-luokan näyttelijän Yhdysvaltain presidentiksi. Monien mielestä Ronald Reaganin valtaantulo tiesi varmuudella kolmannen maailmansodan alkamista. Toisella kaudella hän kirjoitti kuitenkin nimensä maan historian kirjoihin yhtenä toisen maailmansodan jälkeisen ajan suosituimpana presidenttinä. Reagan lämmitti idän suhteita siinä määrin, että Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välinen kylmä sota katsottiin päättyneeksi. Berliinin muuri murtui ja lopulta Neuvostoliittokin hajosi.

Sitäpaitsi mikään ei ole niin helppoa kuin vaalilupauksien kiertäminen - sen tietävät Suomenkin konservatiivit ja radikaalit yli puoluerajojen. Aikanaan Kalevi Sorsan hallituksen työvoimaministerinä toiminut SMP:n Urpo Leppänen oli luvannut poistaa maastamme työttömyyden kuudessa kuukaudessa. Tällaista ihmettä ei tietenkään tapahtunut, ja Leppänen syytti siitä oppositiota ja SMP:n hallituskumppaneita. Leppäsen lupaus lienee verrattavissa Trumpin heittoon muurin rakentamisesta Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle. Hanke vieläpä maksatettaisiin meksikolaisilla. Jos ja kun muuria ei pystytetäkään, Trump voi aina puolustautua, ettei Meksikolla ollut siihen varaa. Vai olisiko muurin tarkoituksena estääkin amerikkalaisten joukkopako Meksikon puolelle?

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit