Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


kirkko

Valoa pimeään

Huomenna illan hämärtyessä hautausmaat muuttuvat tuikkiviksi valomeriksi. Kynttilöiden vieminen haudoille ei ole Suomessa kuitenkaan mikään erityisen pitkä perinne. Mutta nykyisin hyvin suosittu, ja kieltämättä vaikuttava.

Usein Pyhäinpäivänä vallitsee ehkä koko vuoden synkein sää. Maa on musta, hyytävä tuuli puhaltaa, ja vedensekaista räntää vihmoo kaikista ilmansuunnista. Kun omaisen haudalle, tai muualle haudattujen muistomerkille asti selviytyy, se kynttilän sytyttäminen vaatii vielä erityistaitoja. Lisäksi olisi kiva, jos liekki myös jäisi palamaan, kun vierailija poistuu kotimatkalle.

Erityisesti jää mieleen se, kun ensimmäisen kerran tekee Pyhäinpäivänä matkan läheisensä haudalle. Sen haluaa tehdä, vaikka eteenpäin puskeminen huonossa kelissä ja kesärenkaat alla ei olisi kovin viisastakaan. Vuoden aikana rajan yli siirtyneiden nimet luetaan yleensä tuolloin kirkossa, ja siinä haluaa olla mukana. Hetki on monella tavalla merkityksellinen.

Pyhäinpäivässä yhdistyvät sekä vanhan kirkon tapa muistella pyhimyksiä, että kaikkien poisnukkuneiden rakkaiden muistaminen. Muistelemme silloin poisnukkuneita pyhiä, koska jo Uudessa testamentissa kristittyjä kutsutaan nimityksellä pyhät. Jeesus puhuu Vuorisarnassaan siitä, ketkä ovat autuaita eli onnellisia (Matt. 5:1-12). Tällaisiksi hän mainitsee hänen tähtensä kärsivät, sillä he saavat palkan taivaassa. Pyhiä olemme, kun olemme Kristuksen omia, emme sinänsä itsessämme. Kaikkia edesmenneitä kristittyjä voimme siis kutsua pyhiksi. Heiksi, joiden kanssa meillä tämän puolen pyhillä toteutuu se "pyhäin yhteys", johon voimme näkymättömästi uskossa liittyä jo täällä, välillä pimeässä maailmassa.

Johanna Piirola
pastori

 


Kolumnistin muut kolumnit