Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Kosteuskartoitus

Brittiselvityksen mukaan joillakin työpaikoilla on tavallista suurempi riski ajautua alkoholin ongelmakäyttäjäksi. Kymmenen riskialtteimman ammatin lista näyttää seuraavalta: 1) Baarimikko, 2) Suutari, 3) Katontekijä, 4) Maalari, 5) Kokki, 6) Merimies, 7) Rakennustyöntekijä, 8) Kipsilevyn asentaja, 9) Muusikko ja 10) Betoninvalaja. Kymmenentenä olevilla betoninvalajilla on 1,65 kertaa suurempi todennäköisuus kuolla alkoholismiin kuin turvalliseksi luokitelluilla työpaikoilla. Listan kärkipaikkaa pitävillä baarimikoilla vastaava luku on peräti 2,33.

En tiedä, onko Suomessa tehty viime aikoina vastaavaa tutkimusta, mutta edesmennyt filosofian tohtori, tieteen kauhukakaraksikin tituleerattu Pertti "Lande" Lindfors kirjasi vuonna 2003 ilmestyneissä muistelmissaan, Seikkailuni tieteen, viinan, naisten ja politiikan parissa, ylös hieman samankaltaisia huomioita. Kovana ryyppymiehenä ja häirikkönä tunnettu Lindfors raitistui lopulta ja ehti tutustua 1950-luvulla Järvenpään sosiaalisairaalaan niin potilaana kuin alkoholismin hoitoon perehtyneenä psykologinakin.

Jo tuolloin Lindfors pani merkille, että alkoholin kanssa painiskelevista ammattiryhmistä kolme erottui selkeästi ylitse muiden: muusikot, maalarit (yhtä lailla fyysistä maalaustyötä kuin taidettakin tekevä!) ja merimiehet. Brittien listalla niillä valloitettaisiin enää sijat neljä, kuusi ja yhdeksän. Niin Lindforsin kuin brittien luettelosta puuttuvat muun muassa näyttelijät ja toimittajat, jotka ovat kautta aikojen viettäneet aikaa viihteellä sekä lääkärit ja opettajat, jotka ovat tunnetusti lievittäneet stressiään alkoholilla tai muilla päihteillä. Pitäisikö tämän yllättää?

Kokemuksesta voin vain puhua toimittajien osalta, joiden alkoholinkäyttöön alettiin puuttua yleisemmin ja rankemmalla kädellä vasta 1990-luvulle tultaessa. Töihin ei saanut tulla päihtyneenä, eikä alkoholia käyttää työaikana. Tuohon aikaan tätäkin sääntöä kierrettiin esimerkiksi Seura-lehdessä tavalla, jolla päihdeongelmalle viitattiin kintaalla. Päätoimittaja oli tuonnut Kaukoidän reissultaan kokoustilaan jättipullon käärmeviinaa, joka täytettiin aina tyhjentymisen jälkeen Koskenkorvalla. Toimittajien sallittiin hoitaa mahdollista kohmeloaan krapularyypyllä, mikäli se otettiin kyseisestä pullosta, johon oli siis ahdettu kuollut käärme.

Pulloa täytettiin tuon tuosta. Eräänkin kerran sain toimia avustajana ja juottaa eräälle uutisreportterillemme tuota eliksiiriä, koska hänen omat kätensä tärisivät liikaa. Toisella kädellä kaadoin juomaa muovimukista kitusiin ja toisella pidin hänen nenästään kiinni. Kuolleesta käärmeestä irronneiden suomujen ja kossun sekoitus haisi nimittäin karsealle. Se ei silti vienyt rankkoina aamuina meikäläisenkään uskoa itämaisen luontaislääketieteen voimaan.

Tämän päivän toimittajat ovat tavallaan seuranneet Suomessa muusikoiden perässä kapakoista lenkkipolulle ja hyvä niin. Ammattitaito ja -ylpeys ovat molemmissa ammattiryhmissä kasvaneet. En usko, että soittajat pitävät meillä enää kosteuskartoituksen kärkisijaa hallussaan - ja brittilistallakin heidän sijoituksensa jäämistä Top 10:n hännille täytyy tervehtiä pelkästään ilolla. Jokohan Seiskan tanskalainen emojulkaisu Se og Hör on poistanut toimituksestaan oluthanan?

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit