Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Kosteuskartoitus

Brittiselvityksen mukaan joillakin työpaikoilla on tavallista suurempi riski ajautua alkoholin ongelmakäyttäjäksi. Kymmenen riskialtteimman ammatin lista näyttää seuraavalta: 1) Baarimikko, 2) Suutari, 3) Katontekijä, 4) Maalari, 5) Kokki, 6) Merimies, 7) Rakennustyöntekijä, 8) Kipsilevyn asentaja, 9) Muusikko ja 10) Betoninvalaja. Kymmenentenä olevilla betoninvalajilla on 1,65 kertaa suurempi todennäköisuus kuolla alkoholismiin kuin turvalliseksi luokitelluilla työpaikoilla. Listan kärkipaikkaa pitävillä baarimikoilla vastaava luku on peräti 2,33.

En tiedä, onko Suomessa tehty viime aikoina vastaavaa tutkimusta, mutta edesmennyt filosofian tohtori, tieteen kauhukakaraksikin tituleerattu Pertti "Lande" Lindfors kirjasi vuonna 2003 ilmestyneissä muistelmissaan, Seikkailuni tieteen, viinan, naisten ja politiikan parissa, ylös hieman samankaltaisia huomioita. Kovana ryyppymiehenä ja häirikkönä tunnettu Lindfors raitistui lopulta ja ehti tutustua 1950-luvulla Järvenpään sosiaalisairaalaan niin potilaana kuin alkoholismin hoitoon perehtyneenä psykologinakin.

Jo tuolloin Lindfors pani merkille, että alkoholin kanssa painiskelevista ammattiryhmistä kolme erottui selkeästi ylitse muiden: muusikot, maalarit (yhtä lailla fyysistä maalaustyötä kuin taidettakin tekevä!) ja merimiehet. Brittien listalla niillä valloitettaisiin enää sijat neljä, kuusi ja yhdeksän. Niin Lindforsin kuin brittien luettelosta puuttuvat muun muassa näyttelijät ja toimittajat, jotka ovat kautta aikojen viettäneet aikaa viihteellä sekä lääkärit ja opettajat, jotka ovat tunnetusti lievittäneet stressiään alkoholilla tai muilla päihteillä. Pitäisikö tämän yllättää?

Kokemuksesta voin vain puhua toimittajien osalta, joiden alkoholinkäyttöön alettiin puuttua yleisemmin ja rankemmalla kädellä vasta 1990-luvulle tultaessa. Töihin ei saanut tulla päihtyneenä, eikä alkoholia käyttää työaikana. Tuohon aikaan tätäkin sääntöä kierrettiin esimerkiksi Seura-lehdessä tavalla, jolla päihdeongelmalle viitattiin kintaalla. Päätoimittaja oli tuonnut Kaukoidän reissultaan kokoustilaan jättipullon käärmeviinaa, joka täytettiin aina tyhjentymisen jälkeen Koskenkorvalla. Toimittajien sallittiin hoitaa mahdollista kohmeloaan krapularyypyllä, mikäli se otettiin kyseisestä pullosta, johon oli siis ahdettu kuollut käärme.

Pulloa täytettiin tuon tuosta. Eräänkin kerran sain toimia avustajana ja juottaa eräälle uutisreportterillemme tuota eliksiiriä, koska hänen omat kätensä tärisivät liikaa. Toisella kädellä kaadoin juomaa muovimukista kitusiin ja toisella pidin hänen nenästään kiinni. Kuolleesta käärmeestä irronneiden suomujen ja kossun sekoitus haisi nimittäin karsealle. Se ei silti vienyt rankkoina aamuina meikäläisenkään uskoa itämaisen luontaislääketieteen voimaan.

Tämän päivän toimittajat ovat tavallaan seuranneet Suomessa muusikoiden perässä kapakoista lenkkipolulle ja hyvä niin. Ammattitaito ja -ylpeys ovat molemmissa ammattiryhmissä kasvaneet. En usko, että soittajat pitävät meillä enää kosteuskartoituksen kärkisijaa hallussaan - ja brittilistallakin heidän sijoituksensa jäämistä Top 10:n hännille täytyy tervehtiä pelkästään ilolla. Jokohan Seiskan tanskalainen emojulkaisu Se og Hör on poistanut toimituksestaan oluthanan?

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit