Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Hennala
Hennalan alueen rakentaminen alkaa 2020 -luvulla

Pekka Komu: 
Hennala on poikkeuksellinen mahdollisuus Lahdelle

Hennalan entiselle varuskunta-alueella laadittua uutta kaavaluonnosta esiteltiin Lahden Upseerikerholla avoimessa keskustelutilaisuudessa viime keskiviikkona.  Kasarmialueen kaavaluonnos luovutetaan teknisen ja ympäristölautakunnan käsittelyyn vielä loppuvuoden aikana. Valtuustokäsittelyyn kaava saadaan ensi keväänä.

Aiemmin harjoituskenttänä toimineelle alueelle kaavaluonnoksessa on hahmoteltu kerrostalorakentamista, koska maaperän savisuuden vuoksi se ei sovellu pientalorakentamiseen. Halkomäki, joka toimii tällä hetkellä virkistysalueena, jää myös tulevaisuudessa sellaiseksi. Vanhan Helsingintien varteen on suunniteltu rivitaloja ja matalia kerrostaloja.

- Meillä on Hennalassa kaavoituksellisesti aivan poikkeuksellinen mahdollisuus. Keskellä Lahtea on 80 hehtaarin alue, johon on mahdollista rakentaa uusi kokonainen kaupunginosa, teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Pekka Komu.

Puheenjohtaja Komu kertoi, että kaupungilla on suunnitelma avata uudestaan Hennalan seisake.
-Jos seisake saadaan avattua, niin alueen logistiset yhteydet paranevat entisestään.

Komu muistutti tilaisuuden aluksi siitä, että kaavaluonnosvaiheessa myös tavallisten kaupunkilaisten mielipide on syytä ottaa huomioon.
- Vuorovaikutus on tärkeä asia. Kaavoittajan kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä tai poliitikkojen kanssa. Oma mielipide on tuotava rohkeasti esiin kuulemistilaisuuksissa.
- Hennalan kaavoitusprosessi on edennyt ripeää vauhtia eteenpäin. Siitä iso kiitos teknisen toimialan virkamiehille.

Liito-oravia ja lepakoita löydetty

- Hennalan alueelta on löydetty liito-oravien pesimäpaikkoja. Lisäksi sotilaskotia ympäröivässä metsässä elää lepakoita. Kaavoitus huomio näiden eläinlajien elinympäristöä, kaavoitusarkkitehti Armi Patrikainen kertoi.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Hennalan alue on arkkitehdin mukaan myös pohjaveden muodostumisaluetta.
- Vanhan ampumaradan alueella on lyijyjäämiä ja polttoaineenjakopaikalta on löydetty öljyä maaperästä. Valtio joutuu korvaamaan aiheuttamansa haitat ennen kuin rakentamistoimenpiteet alueella alkavat.

Muonituskeskus muuttuu poliisilaitokseksi

- Sen vuoksi alueelle ja vieressä kulkevalle Hennalankadulle tehdään heti rakennusprosessin alkuvaiheessa muutostöitä. Poliisiautojen on päästävä nopeasti liikenteeseen Hennalan alueelta.
Sotilaskodin kukkula säilyy pitkälti nykytilassa myös jatkossa. Myös vuonna 1967 perustettu Itsenäisyyden puisto säilytetään valmisteilla olevassa kaavaluonnoksessa.
- Uudelle päiväkodille on varattu tila Hennalan S-Marketin vierestä.

Kilpailu ratkeaa marraskuussa

Lahden kaupunki, Senaatti -kiinteistöt ja Suomen Arkkitehtiliitto Safa ovat järjestäneet Hennalan alueen länsiosasta eli harjoituskenttäalueesta ideakilpailun, joka toteutettiin kutsukilpailuna.
- Kilpailu ratkeaa marraskuussa ja voittajatyö on tulevan asemakaavoituksen pohjana., projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen kertoi.
Projektipäällikön mukaan varsinainen rakennusvaihe käynnistyy ensi vuosikymmenen alussa ja se toteutusvaihe jatkunee aina 2040 -luvulle saakka.
- Entistä esikuntarakennusta on esitetty Siviilipalveluskeskuksen käyttöön, Jakonen totesi.

-Petri Görman-

 


Ajankohtaista -arkisto