Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile   ILEN HAJATELMAT
 

Irti some-arjesta

Viikko maalla, sosiaalisen median ulottumattomissa tekisi varmasti hyvää jokaiselle suomalaiselle. Koululaisetkin voitaisiin pakottaa nykyisten lomien lisäksi viikon mittaiselle vapaalle, jolloin takavarikoitaisiin kännykkä ja tietokone. Television katselunkin voisi kieltää ja sopia, että nämä perusoikeuksistaan perillä olevat piltit, joista tulee näillä näkymin kaikista, jollei julkkiksia, niin julkkisasianajajia tai pelisuunnittelijoita, keskittyisivät Ylen Radio Suomen kuunteluun. Iltapäivälehdet ja Seiskakin joutaisivat suoraan saunalle tai takkaan sytykkeeksi.

Paluu niin sanotun sivistyksen pariin voisi olla aika ravisteleva. Itse huomasin kaupunkiin palatessani, että ongelmat dopingin parissa nostivat taas päätään. Mikäs sen parempaa mainosta alkavalle hiihtokaudelle. Koko debatti oli lähtenyt jälleen alun alkaen väärille latu-urille, ja huulirasvajupakka kääntyi Suomi-Norja-maaotteluksi. Tällä kertaa Norja joutui selittelijöiden puolelle. Suomalaisille hupia piisasi enemmän kuin tarpeeksi.

Koko hommahan meni aivan lekkeriksi, itsepintaiseksi vastapuolen syyttelyksi, joka muistutti lähinnä päivähoitolasten nahistelua. Keskustelussa tärkeintä ei näytäkään olevan dopingin kitkeminen urheilusta, vaan se, kumpi on vähemmän ketkumpi: Suomi vai Norja. "Norja on uusi DDR", ennätti Suomi lyödä navan alle, ja iltapäivälehden otsikoinnissa oli verinen koston maku. Onko dopingin kitkeminen huippu-urheilusta enää yleensäkään mahdollista?

Eikä mennyt aikaakaan, kun sain kuulla ensimmäisessä kuppilakeskustelussa tämän kuuluisan viisauden, että päästäksemme ongelmasta, doping pitäisi salliia yleisesti kaikille tai että dopingia käyttäville ja puhtaille urheilijoille, pitäisi järjestää omat sarjat. Ensinnäkin, kukahan sitä "puhtaiden" urheilijoiden sarjaa seuraisi, kun siellä huiput yrittäisivät edelleenkin huijata dopingilla? Toiseksi, kuka vanhemmista suostuisi enää viemään tai kannustamaan lapsiaan huippu-urheilun piiriin, jos näistä kasvaa doupattuja koe-elämiä?

Toinen juttu, jonka iltapäivälehdet aukaistuani panin taas merkille oli, että poliisi ja opettaja ovat nykyään luultavasti maailman haastavimmat ammatit. Teitpä, mitä tahansa pysäyttääksesi rikollisen kesken surmaamistoimien tai yrittääksesi laannuttaa häiriköivää koululuokkaa, olet alakynnessä ja toimit viime kädessä väärin. Eivät nuoret tyhmiä ole, vaan tiedostavia, ympäristöään tarkkailevia ja sanavalmiita ihmisiä. "He tosin hyökkäävät epävarman opettajan päälle pahimmillaan kuin susilauma", eräs pitkäaikainen ja pidetty lahtelaisopettaja kertoo. Voi ollakin, että viikko maaseutuelämää tekisi nykynuorille tässäkin suhteessa hyvää. Opettajalle viikko ei välttämättä riittäisi.

Kasvukeskuksien, taajamien ja lähiöiden ulkopuolellakin asuvat ihmiset osaavat ajatella - ja heillä leikkaa terävästi. Eräs harmaapartainen herrasmies aloitti nuotion äärellä keskustelun, miten ihmiset alkoivat unohtaa ensin oman lankapuhelinnumeronsa, koska eihän siihen tullut koskaan soitettua. Sama juttu oli oman auton rekisterinumeron kanssa, koska eihän sitä ratin äärestä nähnyt. "Seuraavaksi tämä Pokemonien perässä juokseva sukupolvi joutuu varmaan etsimään tiedon kännykästä, kun heiltä kysytään etunimeä." Fiksu koiranleuka, mutta aivan oikeassa.

Helsingistä syyslomalla ollut rouva kertoi taas tositarinan kivitalojen täyttämästä Kallion kaupunginosasta. Eräänä päivänä pihapiiriin oli kuulunut avoimesta ikkunasta pikkulapsen ääni, joka oli pyytänyt äitiä tai isää pyyhkimään peppua tarpeidenteon jälkeen. Tuttu huuto oli vain muuttunut entistä modernimpaan muotoon, mistä pennulle pisteet: "Veeveevee, piste pyyhkimään, piste fi!"

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit