Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Lähdepuisto
Havainnekuva Lähdepuiston palvelukeskuksesta Mustamäenkadun ja Launeenkadun kulmassa.
Rakentamisen on suunniteltu alkavan ensi syksynä.

 

Rakennustonteilla kysyntää Etelä - Lahdessa

On ollut aika, jolloin Lahden rautatieaseman eteläisille maisemille nyrpistettiin nenää. Silloin oli suosiossa Jalkarannan ylihinnoitellut tontit Vesijärvi-vieheellä. Moottoritie Helsinkiin vie autoilijat nykyisin joustavasti, ja oikorata on suosittu Z - junineen. Järkevät ihmiset haluavat palvelujen läheisyyteen asumaan. Suuret kauppakeskukset ovat Liipolan rinteen länsipuolella ja muut palvelut toimivat, autokauppoja, terveysasema, päiväkodit ja koulut löytyvät lähietäisyydeltä. Se mikä puuttuu edelleen on Launeen uimahalli!

Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen - Jussilainen kertoo Teknisestä virastosta, että asuintalojen - ja teollisuustonttien kysynnän kohdistuneen erityisesti kohti Launeen peltoja ja Renkomäkeä. Vartionojan seudulla on sekä liike- että asuintaloille valmiita tontteja kaavoitettu. Tulevaisuudessa on mahdollista rakentaa pientaloja Ämmälän historialliseen maatalousmaisemaan Orimattilan rajan lähistölle sekä Näkkimistöön. Sinne on osayleiskaava valmistumassa. Luhta Oy haluaa rakentaa uuden pääkonttorinsa Luhdantaustankadun varteen, missä sillä on jo liiketoimintaa.

Vaikein kerrostaloaluekaavan hyväksyminen on vanhan omakotialueen asukkaitten nieltäväksi Tapparan- ja Äestäjänkadun välinen uusi kerrostaloalue. Tapparankadun rakentamattomalle pellolle on välttämättä kaavoittajien käsityksen mukaan rakennettava kerrostalo - meluntorjuntamuuri. Äestäjänkadun ja alueen muutkin asukkaat näkisivät siinä mieluimmin nykysuuntauksen mukaiset kaksi - kolmikerroksisen kaupunkipientalorivin kuten esimerkiksi Helsingin Malminkartanossa. Kaupunginvaltuusto ei Lahdessa puutu muuhun kuin Kartanon kaavaan.
Omalähiölehdessä kerrottiin muutamia viikkoja Saksalan jäähallin paikalle ja Vartiojokilaaksoon tulevista uusista pientaloalueista.
Launeella ja Nikkilässä on suuria omakotitontteja edelleen mahdollisuus jakaa kahdelle talolle.

Arkkitehti
Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilaisella riittää kaavoitettavaa vielä Etelä-LahdessaAsuntoja senioreille


Senioritaloja Harjulan setlemnetti ry on rakennuttanut aivan rautatieaseman tuntumaan.Viime syksynä Uudenmaankadun päähän valmistui Seniortalo Sirenius ja parhaillaan on rakenteilla Seniortalo Harjulan UkkoPekka.
Vanha, puistomainen kulkutautisairaalan alue, Lähteenpuisto, Launeenkadun ja Uudenmaankadun välissä on kaavoitettu ikääntyvien lahtelaisten palvelutaloalueeksi. Sen naapuriin Mustanmäenkadun itäpäähän rakennuskonserni YIT rakentaa projektimanageri Anne Korhoselta saadun tiedon mukaan nelikerroksisia hissitaloja. Mahdollisesti jo ensi syksynä aloitetaan nelitaloisen ryhmän ensimmäisen talon rakentaminen, jos ihmiset ovat niistä kiinnostuneita. Taloihin tulee niin sanottuja kovan rahan yksiötä, kaksioita ja muutama kolmio. Asunnot suunnitellaan myös ikääntyviä asukkaita ajatellen. Todennäköisesti launeelaiset ovat tulevista taloista kiinnostuneita, sillä Anne Karvinen - Jussilaiseltakin niiden valmistumista ovat kaupunkilaiset kyselleet. Rakentajan ajatuksena on, että kadun toiselle puolelle tulevasta palvelukeskuksesta halukkaat voisivat hankkia palveluja.

Tornatorin vanhalle Enso - Gutzeitin alueen pohjoispäähän lähelle rautatietä on Hartela Oy:n aluejohtaja Olli Teerijoen iloksi valmistunut viisi kerrostaloa ja kaksi on rakenteilla parhaillaan. Yhteensä alueelle valmistuu kuusisataa asuntoa, joista puolet on valmiina. Alue, jonne rakennetaan myös vuokra- ja asumisoikeusasuntoja valmistuu kokonaisuudessaan tämän vuosikymmenen lopulla. Vuoden takainen lama hidasti kovan rahan asuntojen kysyntää, mutta junaliikenteen aiheuttamia värinöitä ei taloissa ole, kuten kaupungilla on kerrottu, vakuuttaa Teerijoki.

Launeella tulee parin vuoden kuluttua olemaan runsaasti uusien kerros ja rivitaloasuntojen tarjontaa. Kullankukkulan etelänpuoleisille pelloille Keijutien ja Tapparankadun väliselle alueelle on uuden asemakaavan mukaan tulossa rivitalojen korttelialue. Kaavasuunnitelmassa vanhan kaupungin puutarhan ja edellä mainittujen kortteleitten väliin jää urheilukenttäalue, mihin ei Länsiharjun koulun opettajisto ole tyytyväinen. Koululaisille haluttaisiin lisää urheilu - ja välituntitilaa aivan koulun kasvihuoneitten kulmasta pelloille päin. Kaarikadun varteen, purettavan kaupunginpuutarhan alueelle tulisi myös ikääntyville lahtelaisille palvelutalot sekä niitten . läheisyyteen talvipuutarha, joka ei toivottavasti jää unelmaksi.

Etelä-Lahdessa riittää tulevina vuosina rakentamista, kun vielä täyttyvät eteläisimmät liike- ja teollisuustontit rakennuksista. Kehityksen solmukohdaksi on muodustumassa M 12 valtatien rakennushanke, jolle valtio ei ole toistaiseksi myöntänyt määrärahoja. Valtatien rakentaminen Launeen peltojen erinomaisille tonttimaille toisi päättäjien mukaan uutta yritystoimintaa eteläiseen Lahteen.

 

-Marja-Liisa Niuranen-


Ajankohtaista -arkisto