Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile ILEN HAJATELMAT
 

Parisuhde kriisissä

Tiedättekö, mikä on Suomessa ja maailmalla ylivoimaisesti yleisin avioeron syy? Se on tietysti avioliitto.

Avioliitolla menisi instituutiona huonommin kuin koskaan, jos samaa sukupuolta olevat eivät haluaisi niin innokkaasti keskenään naimisiin. Ainakin perinteisessä heterosuhteessa ennuste liiton elinkaarelle on lyhyt, olipa se sitten avioliitto, avoliitto tai kihlaus. Riidat raastavat suhdetta, ja kahdenvälinen seksikin on alkanut menettää merkitystään, jos iltapäivä- ja naistenlehtiin on uskominen. On oikeastaan aika vaikea keksiä äkkiseltään muuta kommunikoimisen ja liittolaisuuden muotoa kuin avioliitto, joka tekee kahdesta aluksi toisilleen omistautuneesta ihmisestä pahimmat vihamiehet keskenään.

Päinvastoin kuin voisi luulla, yleisimmät riidanaiheet parisuhteessa eivät perustu puolisoiden maailmankatsomukseen tai periaatteisiin, joille he rakentavat oman elämänsä, työhön tai esimerkiksi lastenkasvatukseen. Myöskään ei kinata niin usein kuin luullaan rahankäytöstä, elämänkumppanin sietämättömistä kavereista tai vielä mahdottomimmista sukulaisista. Perheriidoissa kolme asiaa ovat nousseet kautta aikojen ylitse muiden. Ne ovat vessan
pöntön rengas, vessapaperirullan oikeaoppinen asettaminen telineeseen ja mistä kohtaa hammastahnatuubia pitää tai saa puristaa. Näistä syistä yleisimmin nainen pakkaa laukkunsa ja muuttaa äitinsä tai parhaan ystävättärensä luokse ja mies livistää ennätysvauhtia pubiin.

Vessanpöntön kansi vai rengas? Mikä pitää laskea ylös ja mikä alas? Tähän mysteeriin pääsee tutustumaan jokainen poikalapsi heti varhaisvuosinaan. Aluksi äiti opastaa pissamaan oppinutta pikkupoikaa, että ennen toimenpidettä vessan kansi ja rengas nostetaan hygieniasyistä ehdottomasti aina ylös. Asia harvinaisen selvä! Sitten tulee tyttöystävä, avovaimo tai vaimo, joka alkaa huutaa, että vessan kansi ja rengas ovat ylhäällä. Onko tuo vastakkaista sukupuolta edustava henkilö sokea vai niin luottavainen, että ei koskaan katso, mihin istuu, vaan pyllähtää automaattisesti posliinille? Ainakin yhtä sokea kuin mies, joka kuseskelisi kannen päälle.

Naispuolinen nimimerkki Muumikakka on tiivistänyt mielestäni aika hyvin probleeman olemuksen Demi-lehden keskustelupalstalla vuonna 2014: "Miksi naisten on yhtään oikeutetumpaa jättää kansi alas kuin miesten jättää se ylös? Itse en ikinä jaksa valittaa asiasta poikaystävälleni, koska mikä oikeuttaa minua nillittämään asiasta? Yhtä paljon poikaystävälläni on vaivaa nostaa kansi ylös kuin minulla laskea se alas. Ja kannenhan voivat molemmat aina sulkea." Juuri näin. Vaikka tässäkin taisivat mennä Muumikakalla kannet ja renkaat sekaisin.

Seuraavaan ongelmaan on vain yksi oikea vastaus. Vessapaperirullat on suunniteltu niin, että ne pyörivät seinästä ulospäin, eli käyttäjäänsä kohti. Näin paperi kerää vähemmän likaa seinän puolelta, ja sitäpaitsi monissa telineissä on ulkopuolella rosoinen reuna tai läppä, jota vasten paperin voi halutessaan katkaista. Hammastahnatuubin puristelusta ei sen sijaan pitäisi tulla enää riitaa, sillä putkilot alkavat jo olla kaikkialla muovia, joten sitä voi rutata mielin määrin, mistä kohtaa ja mistä suunnasta tahansa - niin monta kertaa kuin lystää.

Todettakoon vielä tähän lopuksi, että jos olet naimisissa ja luit tämän jutun loppuun, hakeudu puolisosi kanssa pikaisesti avioliittoneuvojalle. Jos taas olet sinkku, keksi äkkiä parempaa tekemistä. Lähde vaikkapa kapakkaan iskemään miehiä tai naisia!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit