Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sporttiva

logo

Pelikaani lentää!

Pelicansin alkukausi on ollut melkoista lentoa. Tosin kahden ensimmäisen pelin jälkeen niin piste- kuin maalisarakkeessakin nökötti nolosti nolla, jolloin pessimistisimmät fanit ja kaikkitietävä media ehtivät jo tuomita turkoosipaidat. Vastuunkantajat puuttuvat, joukkueessa ei ole käsiä, miksei hommattu sitä ykkössentteriä? jne.

Sitten jotain tapahtui; se kuuluisa ketsuppipullo napsahti auki. Seuraavissa viidessä ottelussa Pelikaanit takoivat 25 maalia. Jäällä nähtiin täysin erilainen Pelicans-joukkue. Ne jotka viime kaudella tottuivat siihen ns. rikolliseen pelitapaan, jossa jatkuvasti istuttiin jäähyllä, hämmästyivät. Pelicans olikin yhtäkkiä kiekollinen joukkue, joka dominoi pelitapahtumia riippumatta siitä, onko kentällä ykkös- tai neloskenttä. Kaikki neljä kenttää pystyvät tekemään hyviä ratkaisuja kiekon kanssa. Silti suuri yllätys on ollut se, että kovimmat tehot ei olekaan takonut viime vuoden playoffseissa loistanut Tyrväisen ykköskenttä, vaan Miska Siikosen johtama kolmonen, suurimpana tähtenään Iikka Kangasniemi, joka tällä hetkellä johtaa koko liigan pistepörssiä. Monet kyllä osasivat odottaa Kangasniemeltä hyviä otteita, mutta tällaista dominointia tuskin odotti kukaan. Vertaukset Ryan Laschiin ovat olleet ainakin tähän mennessä hyvinkin perusteltuja.

 

iikka
Iikka Kangasniemi on alkukaudesta hämmästyttänyt ja ihastuttanut kiekkokansaa

Kun Juvonen on ollut varma maalillaan ja puolustus on hoitanut Marko Pöyhösen(!) johdolla nöyrästi hommansa, ei ihme, että Lahti on taas pikkuhiljaa muuttumassa kiekkokaupungiksi. Pelicans on palannut työpaikkojen kahvipöytäkeskusteluihin ja positiivistä pöhinää riittää. Kesän hallitussekoilut on unohdettu ja Zinzino-yhteistyökin on muuttunut yhtäkkiä vain hauskaksi vitsiksi. Pelicansin pelihän luistaa kuin hyvin öljytty kone.

 

Hodgie is back!

Kauden alku on siis paria ensimmäistä ottelua lukuunottamatta ollut varsin hyvä, joten monet saattoivat hämmästyä, kun tällä viikolla julkistettiin Justin Hodgmanin sopimus. Mitä ihmettä? Miksi nyt, kun homma toimii, lähdettiin pelaajakaupoille? Matikainen ja Nurminen ovat kokeneita lätkäjätkiä. Heitä ei hämää alkukauden menestys, onhan kaudesta pelattu vasta vähän yli 10 %. Joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, joiden suoritustaso varmasti kauden aikana vielä heittelee. Yleensä juuri alkukaudesta nähdäänkin näitä nuoria tähdenlentoja ja kun tosipelit alkavat keväällä, ei näitä tähdenlentoja enää ratkaisijoiden joukossa nähdä.

Lisäksi Pelicansin tehot ovat keskittyneet vahvasti Tyrväisen ja Siikosen ketjuille. Eli lyhyesti: Pelicans tarvitsee joukkueeseen lisää kokemusta, laajempaa kärkiosaamista sekä huikeaa yksilötaitoa ja sitä Justin Hodgman parhaimmillaan tuo turkoosipaidoille. Kukapa ei muistaisi Hodgmanin hopeakauden huikeita suorituksia. Aika näyttää onko mies tällä hetkellä samassa kunnossa kuin silloin. Muutama viimeinen kausi on ollut Hodgiellakin aika vaatimaton, joten pieni floppivaara hankinnassa kyllä piilee.


Justin Hodgman palaa Pelicans-nuttuun marraskuun alussa

Jotkut ovat kyselleet, eikö Hodgman nyt sitten pilaa joukkueen hyvää kemiaa? Ei välttämättä, päinvastoin joukkueeseen saadaan nyt kasattua yksi tehoyksikkö lisää. Ykkös- ja kolmoskenttään ei kannata kajota ja sen varmasti valmentajatkin allekirjoittavat. Istuttamalla Hodgie kakkoskentän keskelle ja laittamalla laidoille Sebastian Repo ja Morten Poulsen saataisiin todennäköisesti yksi tehokas ketju lisää Pelicansin vastustajien kauhuksi.

Repo ei ole vielä avannut maalitiliään, mutta jokainen meistä tietää miehen maalintekopotentiaalin, kunnon ruokkija vain on puuttunut. Hodgmanin hankinnan jälkeen ei enää puutu. Tosin on muistettava, että Hodgmanin debyytti tapahtuu vasta marraskuun puolella, johtuen ns. artistiverosta (pelaaja on maassa alle 6kk), joka osin myös taloudellisesti mahdollisti tämän diilin. Hodgmanin tulo joukkueeseen tarkoittaa myös sitä, että neloskenttäkin on entistä vahvempi, kun siellä viilettävät Rekonen, Heino ja Björninen. Vartiainen ja Alanne pitävät huolen siitä, että kilpailu pelipaikoista on kova jatkossakin.

Pelicansin tilanne vaikuttaa siis tällä hetkellä erittäin valoisalta. Tätä valoa yrittää tänään perjantaina Lahden Isku Areenasssa himmentää mielenkiintoinen sarjatulokas Mikkelin Jukurit, joka on hämmästyttänyt lätkätietäjiä ympäri maan. Jukureiden piti olla kaikkien mielestä sarjan heittopussi, mutta mitä vielä, tällä hetkellä joukkue majailee sarjassa kolmantena ja pisteitäkin on yksi enemmän kuin Pelicansilla. Jukurit tuo kotoiseen liigaamme todella tervetulleen piristysruiskeen, jota on kaivattu. Jukureita ei todellakaan kannata aliarvioida. Edessä on paljon kovempi matsi kuin viime lauantainen KooKoo-peli, joka hoideltiin komeasti 8-0. Tulosvetoon laittaisin silti Pelicansille 5-2 voiton ja ensimmäistä kertaa tällä kaudella nelosella alkavan yleisömäärän.

Pete Salomaa


Kolumnistin muut kolumnit