Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Kerro minulle, Cheek

Taas kerran tuli todistetuksi, että akateeminen loppututkinto ei takaa hyvää yleissivistystä. Ei, vaikka niitä olisi useampia. Viime viikonloppuna neljän akateemisen loppututkinnon suorittanut kuopiolainen neurokirurgi putosi Tahdotko miljonääriksi? -ohjelmasta. Lääketieteen tohtorin, diplomi-insinöörin, kauppatieteen maisterin ja oikeustieteen kandidaatin kompastuskiveksi osoittautui simppeli urheiluaiheinen kysymys. Eivätkö lääkärit harrasta enää työajallaan tennistä, sillä Wimbledonin sekanelinpelin tänä vuonna sensaatiomaisesti voittaneen Henri Kontisen nimi oli miehelle täysin vieras?

Seurasin kyseistä tietovisaa lauantaina seurueessa, johon kuului jo eläkkeelle jäänyt tutkija, joka myöskään ei ollut tyytynyt yhteen loppututkintoon. Hän istahti kotikatsomossa upottavaan nojatuoliin besserwisserin elkein ja huuteli mielestään oikeita vastauksia ennen kuin kisaaja televisiossa oli saanut suustaan sanaakaan irti. Kuinka ollakaan, tämä meidän oma tietoviisaamme olisi saanut lähtöpassit samaan aikaan kuopiolaistalentin kanssa. Maantielle olisi käynyt myös kutsu, kun kysyttiin, mitä nepotismi on ja Monacon rajanaapuria, eli samaan aikaan televisiossa esiintyneiden kilpailijoiden kanssa. Kahdesti hän olisi lentänyt ulos tv-kisaajia aikaisemmin. Kohdissa, joissa olisi pitänyt tuntea nuorisokulttuuria lanien ja tubettajien verran.

Se kysymys, jossa tiedusteltiin Monacon ainoaa rajavaltiota, katkaisi tutkijavieraamme selän - vai pitäisikö sanoa henkisen oljenkorren - niin pahasti, että loppuillan me muut saimme kuulla vaihtelevan kirjon meriselityksiä. Kuten, että koulun maantiedon tunneilla oli ollut järkevämpääkin tekemistä, kuten ensin liikuntaharrastus, sitten tupakanpoltto ja seuraavaksi vain yleinen lintsaaminen. Päälle päätteeksi tuli lausuma, että Monaco ei ole tällä hetkellä mitenkään tai missään mielessä ajankohtainen valtio. Ei ole koskaan ollut, eikä tule olemaan. Piste.

Jotenkin tuntuu, että suomalaisten yleistieto on viime vuosien aikana kerta kaikkiaan romahtanut. Olemme kohta yhtä surkeita kuin ihailemamme jenkit. Yhdysvaltalaisille yliopisto-opiskelijoille jaetussa monivalintatehtävässä kysyttiin aikanaan, kuka tai mikä oli Mussolini. Suurin osa vastaajista ilmoitti, että italialainen moottoripyörämerkki.

Täytyy myöntää, että lauantain episodi yhä mielessäni lähdin katsomaan sunnuntaina Arto Nybergin haastatteluohjelmaa, jonka avausvieraana nähtiin etelälahtelaisillekin niin hyvässä ja pahassa tuttu Cheek, alias Jare Tiihonen. Haastattelun päätteeksi Nyberg pani vieraansa tuttuun mielleyhtymätestiin, jossa pitää vastata juontajan valitsemiin sanoihin, ensimmäisenä mieleen tulevalla ja mieluusti vain yhdellä sanalla. Kun Nyberg lausui pohjoissyyrialaisen Aleppon kaupungin nimen, Cheek vastasi: "Ei mitään."

Haluaisin ihan oikeasti nyt Cheeck sinulta selvityksen, tarkoititko vastauksellasi sitä, että tämä inhmillisen hädän tyyssija ja tuhottu maailmanperintökohde ei herätä sinussa minkäänlaisia mielikuvia tai lainkaan tunteita? Etkö seuraa, mitä maailmalla tapahtuu? Vai yrititkö kenties kertoa, että siellä ei ole enää elintilaa, yhtään mitään? Odotan sinulta räppärinä sen verran yhteiskuntatietoisuutta. Olet sen nuorisovaikuttajana velkaa ainakin faneillesi.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit