Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


VS SUORA YHTEYS EDUSKUNTAAN
 

Läpi helvetin

Torstaina julkistettu kirja Marko Jantusen elämästä kertoo yhden tarinan lahjakkaan nuoren matkasta Lahdesta maailmalle ja takaisin Lahteen. Huippulahjakkaan urheilijan urakehitys Saku Koivun ja Jere Lehtisen rinnalta maajoukueeseen ja eurooppalaiseksi huippupelaajaksi olisi voinut olla monela tavalla erilainen. Kirja kertoo rehellisesti miten matka todella on mennyt. Kaiken hyvän lisäksi Markon maailmaan ovat kuuluneet huumeet, viina, naiset ja raha. Sana kohtuus ei ole kuulunut Markon sanavarastoon "rokkitähden" kaltaisessa elämäntyylissä.
"Läpi Helvetin" -kirjassa käy ilmi, miten menestys kaukalossa koitui lopulta Jantusen kohtaloksi. Käänne tapahtui vuonna 2015. Muita vaihtoehtoja ei enää ollut. Nyt Marko on ollut 15.9. 2015 alkaen kuivilla. Tällä hetkellä mennään hänen sanoin se kuuluisa päivä kerrallaan.

Lahjakkuuksien ikäluokka

Marko Jantunen on Lahden ehkä kaikkien aikojen lahjakkaimman urheiluikäluokan eli vuonna 1971 syntyneiden kasvatti. Samaa ikäluokkaa edustivat mm. Jari Litmanen, Niko Marttila, Erik Kakko, Janne Mäkinen, Tomi Veijalainen ja Toni Koivunen. Ikäkausimaajoukkueet olivat lahtelaisissa käsissä jääkiekossa ja jalkapallossa. Koulujenvälisissä valtakunnallisissa otteluissa Lahti vei pelejä miten halusi. Marko Jantunen oli kapellimestari kentällä ja kentän ulkopuolella - hyvässä ja pahassa. Läpiajon päätteeksi Marko ei aina viitsinyt tehdä heti maalia, vaan saattoi vielä kiertää maalin pari kertaa eri suuntiin ja viimeistellä vasta sen jälkeen. Nautinto sinänsä sekin.

Saavatko kaikki hoitoa?

Marko Jantunen on tuonut kasvot sille, miten porttiteoria pahimmillaan toimii. Oluen ja viinin suurkulutuksesta on pikkuhiljaa siirrytty kokaiiniin ja siitä anfetamiiniin. Marko Jantusen tarinan tultua julkisuuteen olen saanut paljon yhteydenottoja päihdeongelmallisten nuorten ja aikuisten omaisilta. Miten meidän lapsi voisi selvityä? Miksi Marko sai hoitopaikan, mahdollisuuden opiskella ja palata oman lajinsa eli jääkiekon pariin - miten minun läheinen? Kysymykset ovat oikeita ja tuovat esille nykysuomen räikeitä epäkohtia: kaikki eivät saa hoitoa ja jos saavat onko hoitomuoto se oikea? Kysymys on tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta.

Päihdetyö tarvitse panostuksia

Kaikilla paikkakunnilla ei ole toimivaa verkostoa päihdeongelmallisten ongelmien ratkaisemiksi. Pelkästään Lahdessa on Irti Huumeista ry:n asiantuntijan mukaan noin 1000 ihmistä, jolla on huumeongelma. Päihdeongelmaisia on arvion mukaan jopa 20.000. Lukuja on vaikea uskoa todeksi, mutta tosiasia on ainakin se, että ongelma on vaikea ja se on olemassa. Lahti on ollut päihdetyössä aktiivisen positiivinen poikkeus, koska täällä on onnistuttu luomaan uusia toimintamalleja ja löytämään oikeita ihmisiä oikealla asenteella oikeille paikoille.

Lahdessa on luotu uusi kuntoutuksen "Arki Haltuun" toimintamalli, jolle on ollut kysyntää myös muissa kaupungeissa. Sen toimintakyky on kiinni yhteiskunnan rahoituksesta ja osin omasta tulorahoituksesta. Ilman Raha-automaattiyhdistyksen tukea toiminta ei olisi mahdollista. Nyt Lahden toiminta on Irti Huumeista - yhdistyksen taloustilanteesta johtuen vaarassa. Siksi nyt pitää toimia ja rakentaa kokonaisuus, joka toimii ja auttaa. Kaikki ei ole aina vain rahasta kiinni, mutta Lahden kaupunki omalta osaltaan vaikeutti toimintaa eväämällä 5.000 euron vuosittaisen tuen tältä vuodelta. Ero helvetin ja taivaan välillä voi olla kiinni yhdestä onnistuneesta tapaamisesta - kohtaamisesta oikeiden ihmisten kanssa. Meidän tehtävänä on luoda toimintamallit, jotka voivat auttaa kaikkia läpi päihteiden helvetin. Ei vain rokkistaroja tai entisiä jääkiekkoilijoita.

Ville Skinnari

 


Kolumnistin muut kolumnit