Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Soilan muisti pätkii

Muistaisitko, jos lahjoittaisit kaverillesi hyvän miehen lisänä sanotaan vaikkapa 50 000 euroa? Veikkaanpa, että moni lukijoista muistaisi. Täytyisi itse asiassa sairastaa dementiaa, jos ei muistaisi. Seiskan vastaavana päätoimittajana työskentelevä Joni Soila ei sen sijaan muista. Joko 50 000 euroa on hänelle pikkusumma tai hän puhuu muunneltua totuutta.

Toimittajien oma ammattijulkaisu, Journalisti petraa välillä kuin sika juoksuaan ja yllättää tutkivilla artikkeleillaan. Sellainen on tuoreessa numerossa julkaistu, toimittaja Pasi Kiviojan kirjoittama juttu "50 000 euron jymy-yllätys". Siinä paljastetaan, että Suomen oloissa kaikkien aikojen suurin vinkkipalkkio sujahti Katso-lehdessä aiemmin, niin ikään päätoimittajana olleen Soilan ystävän taskuun. Journalistilla on tästä hallussaan vankat dokumentit.

Siellä, missä Joni Soila on päässyt säätämään, on aina sattunut ja tapahtunut. Seiskan toimittajana aloittanut, sittemmin Insideksi muuttuneen viihdelehti Julkkiksen perustanut mies pestattiin A-lehtiin, Katson uudeksi linjannäyttäjäksi keväällä 2005. Perinteinen tv-julkaisu uudistui rajusti juorulehden suuntaan ja alkoi kilpailla Seiskan kanssa. Aluksi Katson toimituskunta protestoi valintaa vastaan, sillä se epäili vahvasti niin Soilan ammatti- kuin ihmissuhdetaitoja. Sen lisäksi häntä ei pidetty tehtävään tarpeeksi nuhteettomana ja hyvämaineisena. Varsin pian Soila siirrettiin sivuun päätoimittajan paikalta projektijohtajaksi, koska häntä epäiltiin osallisuudesta Kari Uotin rahanpesemisjuttuun. Jo vuodenvaihteessa Seiskaa julkaiseva Aller osti Katson, mutta Soila ei kuulunut kaupan piiriin.

Soilan tuomioista Uoti-jutun suhteen - jossa hän ihme kyllä muisti vain "auttaneensa kaveria" - on verkossa ja joissakin muissa lähteissä yhä vanhaa tietoa, jonka mukaan hovioikeus olisi kumonnut 2007 hänelle langetetun ehdottoman vankeustuomion. Näin kävikin, mutta korkein oikeus palautti jutun takaisiin hoviin. Vuonna 2012 hovioikeus teki lopullisen päätöksen, jossa Soila tuomittiin vuodeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä kätkemisrikoksesta. Se ei estänyt hänen urakehitystään lehtimaailmassa, sillä tammikuussa 2015 hänestä leivottiin Seiskan päätoimittaja.

Sekä Katsossa että muut samaan aikaan aikauslehdissä työskennelleet muistavat, miten Soila lanseerasi lehteen paparazzi-journalismin, jonka toisena arkkitehtinä toimi hänen oikea kätensä, "erikoismieheksi" toimituksessa tituleerattu henkilö. Hänen nimensä on alan ihmisten tiedossa, mutta koska Journalisti ei ole sitä jutussaan paljastanut, en kerro sitä itsekään. Kun sitten Katso ilmoitti, että vuoden 2005 parhaasta juttuvinkistä maksetaan vuoden lopuksi huima 50 000 euron palkkio, voittajan henkilöllisyys jäi A-lehtien ja Allerin välisen lehtikaupan ja sitä seuranneen muuttokiireen jalkoihin. Voittajaksi valikoitui yllättäen ja vähin äänin sisäpiiriläinen, Soilan läheinen ystävä ja Katson "erikoismies", vaikka kilpailun säännöissä nimenomaan ilmoitettiin, että ketään A-lehtien henkilökunnasta eikä heidän perheenjäsenistään hyväksytä osanottajaksi.

"En todellakaan muista, mistä siinä on ollut kyse", Soila kuittaa utelut, vaikka Journalisti yritti konkreettisilla faktoilla virkistää hänen muistiaan.

En yhtään ihmettelisi, että jos Soilan tie lehtimiehenä nousisi joskus lopullisesti pystyyn, kokoomuksen järjestötoiminnassa mukana ollut ja Elisabeth Rehnin lehdistöpäällikkönä toiminut mies löytäisi seuraavaksi leipäpuun politiikan puolelta. Siellä hänen kaltaisiaan huonomuistisia on jo ennestään, ja he ovat erittäin suosittuja kavereiden keskuudessa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit