Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Soilan muisti pätkii

Muistaisitko, jos lahjoittaisit kaverillesi hyvän miehen lisänä sanotaan vaikkapa 50 000 euroa? Veikkaanpa, että moni lukijoista muistaisi. Täytyisi itse asiassa sairastaa dementiaa, jos ei muistaisi. Seiskan vastaavana päätoimittajana työskentelevä Joni Soila ei sen sijaan muista. Joko 50 000 euroa on hänelle pikkusumma tai hän puhuu muunneltua totuutta.

Toimittajien oma ammattijulkaisu, Journalisti petraa välillä kuin sika juoksuaan ja yllättää tutkivilla artikkeleillaan. Sellainen on tuoreessa numerossa julkaistu, toimittaja Pasi Kiviojan kirjoittama juttu "50 000 euron jymy-yllätys". Siinä paljastetaan, että Suomen oloissa kaikkien aikojen suurin vinkkipalkkio sujahti Katso-lehdessä aiemmin, niin ikään päätoimittajana olleen Soilan ystävän taskuun. Journalistilla on tästä hallussaan vankat dokumentit.

Siellä, missä Joni Soila on päässyt säätämään, on aina sattunut ja tapahtunut. Seiskan toimittajana aloittanut, sittemmin Insideksi muuttuneen viihdelehti Julkkiksen perustanut mies pestattiin A-lehtiin, Katson uudeksi linjannäyttäjäksi keväällä 2005. Perinteinen tv-julkaisu uudistui rajusti juorulehden suuntaan ja alkoi kilpailla Seiskan kanssa. Aluksi Katson toimituskunta protestoi valintaa vastaan, sillä se epäili vahvasti niin Soilan ammatti- kuin ihmissuhdetaitoja. Sen lisäksi häntä ei pidetty tehtävään tarpeeksi nuhteettomana ja hyvämaineisena. Varsin pian Soila siirrettiin sivuun päätoimittajan paikalta projektijohtajaksi, koska häntä epäiltiin osallisuudesta Kari Uotin rahanpesemisjuttuun. Jo vuodenvaihteessa Seiskaa julkaiseva Aller osti Katson, mutta Soila ei kuulunut kaupan piiriin.

Soilan tuomioista Uoti-jutun suhteen - jossa hän ihme kyllä muisti vain "auttaneensa kaveria" - on verkossa ja joissakin muissa lähteissä yhä vanhaa tietoa, jonka mukaan hovioikeus olisi kumonnut 2007 hänelle langetetun ehdottoman vankeustuomion. Näin kävikin, mutta korkein oikeus palautti jutun takaisiin hoviin. Vuonna 2012 hovioikeus teki lopullisen päätöksen, jossa Soila tuomittiin vuodeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä kätkemisrikoksesta. Se ei estänyt hänen urakehitystään lehtimaailmassa, sillä tammikuussa 2015 hänestä leivottiin Seiskan päätoimittaja.

Sekä Katsossa että muut samaan aikaan aikauslehdissä työskennelleet muistavat, miten Soila lanseerasi lehteen paparazzi-journalismin, jonka toisena arkkitehtinä toimi hänen oikea kätensä, "erikoismieheksi" toimituksessa tituleerattu henkilö. Hänen nimensä on alan ihmisten tiedossa, mutta koska Journalisti ei ole sitä jutussaan paljastanut, en kerro sitä itsekään. Kun sitten Katso ilmoitti, että vuoden 2005 parhaasta juttuvinkistä maksetaan vuoden lopuksi huima 50 000 euron palkkio, voittajan henkilöllisyys jäi A-lehtien ja Allerin välisen lehtikaupan ja sitä seuranneen muuttokiireen jalkoihin. Voittajaksi valikoitui yllättäen ja vähin äänin sisäpiiriläinen, Soilan läheinen ystävä ja Katson "erikoismies", vaikka kilpailun säännöissä nimenomaan ilmoitettiin, että ketään A-lehtien henkilökunnasta eikä heidän perheenjäsenistään hyväksytä osanottajaksi.

"En todellakaan muista, mistä siinä on ollut kyse", Soila kuittaa utelut, vaikka Journalisti yritti konkreettisilla faktoilla virkistää hänen muistiaan.

En yhtään ihmettelisi, että jos Soilan tie lehtimiehenä nousisi joskus lopullisesti pystyyn, kokoomuksen järjestötoiminnassa mukana ollut ja Elisabeth Rehnin lehdistöpäällikkönä toiminut mies löytäisi seuraavaksi leipäpuun politiikan puolelta. Siellä hänen kaltaisiaan huonomuistisia on jo ennestään, ja he ovat erittäin suosittuja kavereiden keskuudessa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit