Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Tervetuloa nykypäivään Anssi!

Legendaarisiin urheiluselostajiin luettu Anssi Kukkonen pahoitti mielensä, koska ei ollut saanut kutsua Yleisradion 90-vuotisjuhliin. Ymmärrän ja hyväksyn herran närkästyksen, sillä samoihin pippaloihin oli kuitenkin kutsuttu julkisuudessa hänen varjoonsa jääneet Seppo Kannas, Pentti Salmi ja Juha Jokinen. En sen sijaan hyväksy Kukkosen kotikutoista selitystä, miksi hänet olisi ohitettu protokollassa.

Yleisradio perusteli päätöstään ilmoittamalla, että jos esimerkiksi kaikki yhtiöstä eläkkeelle jääneet olisivat saaneet kutsun juhliin, sinne ei olisi muita mahtunutkaan. Kukkonenhan ei jäänyt eläkkeelle Ylestä, vaan sai sieltä potkut, koska ei ilmestynyt selostuskoppiin Keski-Euroopan mäkiiviikolla 1980. Sen jälkeen hän selosti muille televisio- ja radioyhtiöille. Kukkonen itse taas arvelee, että syynä hänen kohteluunsa olisi ollut Yleisradion ohjelmapolitiikka, joka suosi taannoin rekrytoinnissaan vasemmistolaisia toimittajia. Julkisuuteen hän on lausahtanut olleensa suurin piirtein ainoa Ylessä, joka taisteli yhtiössä sosialismia vastaan, ja että yhtiön nimi olisi ollut oikein lausuttuna Suomen Sosialistinen Yleisradio.

En tiedä, minkälaisesta koomassa Kukkosta on pidetty, mutta sosialistit eivät ole jylläneet Yleisradiossa enää vuosikymmeniin. Kukkonen tunnettiin aikanaan eläytyvästä selostustyylistään, minkä vuoksi hän onkin ominut itselleen omavaltaisesti tittelin "sinivalkoinen ääni". Tuo ääni on toki hehkuttanut Lasse Virenin kultamitalijuoksuja ja sortunut itkuun lukuisissa muissakin urheilutapahtumissa, mutta yhtä lailla se oli hiljaa 1980 suorassa mäkihyppylähetyksessä, jonka ainoat äänet olivat tuulen tuiverrus taustalla ja hyppääjän ähkäisy hyppyrin nokalla. Selostaja makasi samaan aikaan majapaikassaan niin sanotun kalsarikännin jälkihorkassa.

Kukkosen kohtalosta revittiin otsikoita sydämen kyllyydestä, ja ehkä enemmän kuin riittämiin. Ilta-Sanomat taisi tuolloin rikkoa levikkiennätyksensä lööpillä, jossa kerrottiin suosikkiselostajan katoamisesta. Toiseksi kovimmat myyntiluvut sama lehti repäsi tuota pikaa uutisella, jossa ilmoitettiin mäkiviikolla kadonneen Anssi Kukkosen vihdoin löytyneen.

Olen varmasti vihoviimeinen henkilö, jolla on oikeus heittää ensimmäinen kivi, kun syytettynä on alkoholin vuoksi työstään syrjäytetty tai syrjäytynyt työntekijä, mutta Anssinkin pitäisi muistaa ja myöntää tosiasiat. Olisikohan Yleisradion kutsuvieraslistan laatijan epäsuosioon joutumiseen ollut joitain muitakin syitä kuin Kukkosen yhä paranoidinen missio pelastaa suomalainen radio- ja televisiotoiminta kommunismin hapatukselta?

Irtisanomisensa jälkeen Kukkonen jakeli lehdistölle lausuntoja, että potkut olivat parasta, mitä hänelle oli tapahtunut pitkään aikaan ja aukoi päätään muutenkin Yleisradion suuntaan. Freelancerinä miestä vietiin kovemmin kuin koskaan. "Hullulla ja humalaisella käy tuuri", hän lausahti toimittaja Hannu Miettiselle Seura-lehdelle antamassaan haastattelussa Talin tenniskentällä Helsingissä, heti pelinsä jälkeen. Anssi oli peitonnut kentällä pelikaverinsa ja voimiensa tunnossa.

Työvuorossa olevana toimituspäällikkönä latasin kommentin jutun otsikoksi, mistä Anssi otti luonnollisesti helvetilliset pultit. Lisäksi Kukkonen kehuskeli Miettiselle, että olisi Ylestä lähtönsä jälkeen kolminkertaistanut omistamiensa BMW-autojensa määrän. En ole koskaan tarkistanut tämän letkautuksen todenperäisyyttä Kukkoselta itseltään. Voi olla, että se oli yhtä paksua pajunköyttä kuin Yleisradion sosialisointipyrkimykset ovat olleet miesmuistiin. Ei Kukkosen miesmuistiin.

Tervetuloa kylmän sodan ja suomettumisen päivistä nykyaikaan, Anssi!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit