Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Tervetuloa nykypäivään Anssi!

Legendaarisiin urheiluselostajiin luettu Anssi Kukkonen pahoitti mielensä, koska ei ollut saanut kutsua Yleisradion 90-vuotisjuhliin. Ymmärrän ja hyväksyn herran närkästyksen, sillä samoihin pippaloihin oli kuitenkin kutsuttu julkisuudessa hänen varjoonsa jääneet Seppo Kannas, Pentti Salmi ja Juha Jokinen. En sen sijaan hyväksy Kukkosen kotikutoista selitystä, miksi hänet olisi ohitettu protokollassa.

Yleisradio perusteli päätöstään ilmoittamalla, että jos esimerkiksi kaikki yhtiöstä eläkkeelle jääneet olisivat saaneet kutsun juhliin, sinne ei olisi muita mahtunutkaan. Kukkonenhan ei jäänyt eläkkeelle Ylestä, vaan sai sieltä potkut, koska ei ilmestynyt selostuskoppiin Keski-Euroopan mäkiiviikolla 1980. Sen jälkeen hän selosti muille televisio- ja radioyhtiöille. Kukkonen itse taas arvelee, että syynä hänen kohteluunsa olisi ollut Yleisradion ohjelmapolitiikka, joka suosi taannoin rekrytoinnissaan vasemmistolaisia toimittajia. Julkisuuteen hän on lausahtanut olleensa suurin piirtein ainoa Ylessä, joka taisteli yhtiössä sosialismia vastaan, ja että yhtiön nimi olisi ollut oikein lausuttuna Suomen Sosialistinen Yleisradio.

En tiedä, minkälaisesta koomassa Kukkosta on pidetty, mutta sosialistit eivät ole jylläneet Yleisradiossa enää vuosikymmeniin. Kukkonen tunnettiin aikanaan eläytyvästä selostustyylistään, minkä vuoksi hän onkin ominut itselleen omavaltaisesti tittelin "sinivalkoinen ääni". Tuo ääni on toki hehkuttanut Lasse Virenin kultamitalijuoksuja ja sortunut itkuun lukuisissa muissakin urheilutapahtumissa, mutta yhtä lailla se oli hiljaa 1980 suorassa mäkihyppylähetyksessä, jonka ainoat äänet olivat tuulen tuiverrus taustalla ja hyppääjän ähkäisy hyppyrin nokalla. Selostaja makasi samaan aikaan majapaikassaan niin sanotun kalsarikännin jälkihorkassa.

Kukkosen kohtalosta revittiin otsikoita sydämen kyllyydestä, ja ehkä enemmän kuin riittämiin. Ilta-Sanomat taisi tuolloin rikkoa levikkiennätyksensä lööpillä, jossa kerrottiin suosikkiselostajan katoamisesta. Toiseksi kovimmat myyntiluvut sama lehti repäsi tuota pikaa uutisella, jossa ilmoitettiin mäkiviikolla kadonneen Anssi Kukkosen vihdoin löytyneen.

Olen varmasti vihoviimeinen henkilö, jolla on oikeus heittää ensimmäinen kivi, kun syytettynä on alkoholin vuoksi työstään syrjäytetty tai syrjäytynyt työntekijä, mutta Anssinkin pitäisi muistaa ja myöntää tosiasiat. Olisikohan Yleisradion kutsuvieraslistan laatijan epäsuosioon joutumiseen ollut joitain muitakin syitä kuin Kukkosen yhä paranoidinen missio pelastaa suomalainen radio- ja televisiotoiminta kommunismin hapatukselta?

Irtisanomisensa jälkeen Kukkonen jakeli lehdistölle lausuntoja, että potkut olivat parasta, mitä hänelle oli tapahtunut pitkään aikaan ja aukoi päätään muutenkin Yleisradion suuntaan. Freelancerinä miestä vietiin kovemmin kuin koskaan. "Hullulla ja humalaisella käy tuuri", hän lausahti toimittaja Hannu Miettiselle Seura-lehdelle antamassaan haastattelussa Talin tenniskentällä Helsingissä, heti pelinsä jälkeen. Anssi oli peitonnut kentällä pelikaverinsa ja voimiensa tunnossa.

Työvuorossa olevana toimituspäällikkönä latasin kommentin jutun otsikoksi, mistä Anssi otti luonnollisesti helvetilliset pultit. Lisäksi Kukkonen kehuskeli Miettiselle, että olisi Ylestä lähtönsä jälkeen kolminkertaistanut omistamiensa BMW-autojensa määrän. En ole koskaan tarkistanut tämän letkautuksen todenperäisyyttä Kukkoselta itseltään. Voi olla, että se oli yhtä paksua pajunköyttä kuin Yleisradion sosialisointipyrkimykset ovat olleet miesmuistiin. Ei Kukkosen miesmuistiin.

Tervetuloa kylmän sodan ja suomettumisen päivistä nykyaikaan, Anssi!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit