Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


VS SUORA YHTEYS EDUSKUNTAAN
 

Eduskunta aloitti

Eduskunnan syysistuntokausi käynnistyi tiistaina. Tämä syksy on erityisen tärkeä monessa mielessä. Hallituksen tulee nyt onnistua viemään eteenpäin vaativat uudistukset, kuten pitkään jo veivattu SOTE - uudistus. Vaikka seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä 2,5 vuotta, kello suurille uudistuksille käy koko ajan. Eduskuntakauden kolmantena vuonna ei suuria paketteja enää viedä eteenpäin. Perustuslakivaliokunnassa tulemme omalta osaltamme puntaroimaan hallituksen SOTE - esityksen perustuslainmukaisuuden.

Päijät-Hämeen SOTE pakettiin

Päijät-Hämeessa syksyn haastavin poliittinen prosessi on uuden hyvinvointikuntayhtymän jalkauttaminen. Tosin tämä uudistus olisi pitänyt tehdä jo vuonna 2007 kun se oli mahdollista. Paljon rahaa ja työtä olisi säästetty. Lahden terveyskeskukset ja Keskussairaala olisivat olleet samaa organisaatiota. Kyse on hallinnon yhdistämisten lisäksi lisäksi tuhansien ihmisten organisaatiosta. Hyvinvointikuntayhtymässä työskentelee jatkossa noin 8.000 ihmistä. Samalla pitää huolehtia tärkeimmästä asiasta eli potilainen hoitamisesta. Akuutti 24 on usein liian ruuhkainen - uusia ratkaisuja tarvitaan. Nyt on siihen on mahdollisuus.

Palkkiot puhuttavat

Tällä viikolla paljon on puhuttaneet myös uuden hallituksen jäsenten palkkiot. Minulle koko palkkioesitys tuli tietoon muualta maakunnasta. Lahdessa valmistelu ilmeisesti tehtiin pienen "porukan" parissa. Kokoomus halusi vaihtaa hallituksen puheenjohtajan eli pitkään ja ansiokkaasti yhtymää palvellut Matti Kataja jää pois. Valtakunnalliseen SOTE- uudistukseen on vain pari vuotta. Miksi Matti Kataja ei olisi voinut jatkaa tämän ylimenokauden - vielä ehkä samalla - 9.000 euron vuosipalkkiolla? Tämä on tietenkin Kokoomuksen asia. Muut puolueet eivät tätä päätä. He ovat omat ratkaisunsa tehneet. Nyt tehtävään valitulle esitetään yli 40.000 euron vuosipalkkiota. Se on mielestäni kohtuuton enkä usko esityksen sellaisenaan toteutuvan. Asian päättää kuntayhtymän valtuusto. Hallintoremontin keskellä ei saa unohtaa sairaalan kuntoa. Keskussairaala on rakennettu 1970-luvulla ja se tarvitsee uudistusta.

Yrittäjäesimerkkiä Turkista

Tällä viikolla juhlimme hyvän ystäväni ja kollegani 20-vuotista taivalta yrittäjänä Lahdessa. Turkista Suomeen ja Lahteen muuttanut Alettin Basboga on esimerkki meille kaikille yrittämisestä, sitkeydestä, suvaitsevaisuudesta, ystävällisyydestä ja onnistumisesta. Asioita, joissa meillä suomalaisilla on edelleen opittavaa. Yrittäjänä hänellä on samalla ollut mielenkiintoa Lahden kehittämiseen kaupunginvaltuutettuna ja laajemmin. Alettin Basboga on tärkeä tunteiden ja tosiasioiden tulkki Turkin ja ja Suomen välillä.

Liiga aloittaa

Syyskuussa pyörähtää käyntii jääkiekkoliiga. Pelicans on valmistautunut kauteen hyvin ja esiintynyt vakuuttavasti harjoitusotteluissa. Lahtelaisilla on hyvä mahdollisuus sijoittua tällä kaudella tasaisessa liigassa kuuden joukkoon. Kesän aikana Pelicans uudistui paljon ja urheilullisesti joukkue on nyt erinomaisissa käsissä. Liigamenestys on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on panostaa omaan junioritoimintaan ja koko Päijät-Hämeen alueen jääurheilun olosuhteisiin.

Ville Skinnari

 

 


Kolumnistin muut kolumnit