Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ile ILEN HAJATELMAT
 

Turkki ja Kreikka

Yksi hyvistä ystävistäni on turkkilainen ravintolatyöntekijä. Hän puhuu täysin ymmärrettävää suomea, tunnustaa toki yhä islaminuskoa, mutta edustaa ehdottomasti sen vapaamielisempää tulkintaa. Ystäväni juo olutta, joskus snapsinkin ja syö hyvällä omallatunnolla possua ja makkaraa.

Viime aikoina tavatessamme olemme keskustelleet ohimennen Turkin nykytilanteesta. Olemme yhtä mieltä, että Turkissa ihmisoikeuksia poljetaan entistä pahemmin, ja että maan kehitys on menossa arvaamattomampaan suuntaan. Olemme jo leikkimielisesti päättäneet, että jollei hallitus hellitä otettaan Suomessakaan, muutamme molemmat eläkepäivillä Espanjan aurinkoon.

Monet muutkin ravintolassa käyvät keskustelevat islamista ja Turkissa tapahtuneista käänteistä, mutta kun joku lähtee yleistysten tielle ja syyttää tapahtuneista Turkin kansaa, ystäväni hermostuu ja alkaa puolustaa omiaan. Reaktio on täysin luonnollinen, sillä samalla tavoin käyttäytyy maailmalla jokainen suomalainen, venäläinen tai vaikkapa jenkki, jonka kansaa aletaan syyttää maan hallituksen tekemistä virheistä tai väärästä politiikasta. Ystäväni on syystäkin ylpeä turkkilaisesta verenperinnöstään ja hehkuttaa avoimesti synnyinmaataan, kun se menestyy urheilussa. Jääkiekossa hän kannattaa sattuneesta syystä Suomea, sillä ei ole vaaraa, että Turkki ja Leijonat kohtaisivat lajissa juuri minkäänlaisissa turnauksissa. Korkeintaan harjoitusleirillä Vierumäellä.

Turkin naapurimaa Kreikka ei sekään nauti enää suomalaisten suurista suosionosoituksista. Monien mielestä kreikkalaiset ovat niistäneet Suomen hallitukselta meikäläisten kovalla työllä hankkimaa pääomaa. Puuttumatta tässä yhteydessä perusteellisemmin Kreikan talousahdinkoon, tässäkin tapauksessa asialla ovat olleet kreikkalaiset valtaapitävät, eikä Kreikan kansa.

Kreikka ja Turkki ovat eläneet naapuruksina pitkään kuin kissa ja koira - sillä edellytyksellä, että kissa ja koira tulevat luonnossa oikeasti toimeen keskenään, jos niin haluavat. Pitäisikö siis sanoa, että maat ovat eläneet kuin tyypilliset suomalaiset mökki- tai omakotitalonaapurit? Tähän asti molemmat maat ovat olleet alhaisen hintatasonsa vuoksi suomalaisten suosituimpia matkailukohteita. Esimerkiksi Turkissa tapahtuneet ihmisoikeusloukkaukset ovat koskettaneet seuramatkailijaa yhtä vähän kuin Francon diktatuurin julmuudet Espanjassa Kalevi Keihäsen Keihäsmatkojen halpamyynniin aikoihin. Turkin nykyisessä politiikassa on otettu suurina harppauksina takapakkia pimeän keskiajan suuntaan. Maan johto kiristää nyörejä sieltä, mistä diktattuurit yleensäkin; vapaan lehdistön edustajat, tasa-arvon puolesta taistelevat lakimiehet ja objektiivista tietoa jakavat opettajat ovat ensimmäisenä tulilinjalla.

Tapa, jolla esimerkiksi Kreikkaan kuuluvan, vain kahdeksan kilometrin päässä Turkin rannikolta sijaitsevan Lesbos-saaren asukkaat ovat pelastaneet Syyriasta Turkin kautta sotaa paenneita ihmisiä merihädästä ja varmalta näyttäneeltä kuolemalta, on jotain elämää suurempaa. Se on ollut pyyteetöntä käytännön humanismia, jossa ei enää ajatella omia uhrauksia. Lesboslaisille oli itsestäänselvää, että hätää kärsiviä autetaan, vaikka saaren turismi ja asukkaiden elintaso siitä kärsivätkin. Aivan syystä heitä onkin ehdotettu tänä vuonna yhdeksi Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Nyt saaren rannat ovat tyhjiä paitsi matkailijoista, myös turvapaikanhakijoista. Turkki ja Euroopan unioni sopivat, että pakolaiset palautetaan takaisin Turkkiin.

Niin Kreikka kuin Turkkikin ovat olleet pitkään, vuodesta 1952 Naton jäseniä. Kreikka kuuluu yhä EU:hun, ja Turkki yrittää päästä sinne kiihkeästi. Ainakin ulkopuolisen silmin tarkasteltuna vanhakantaiseen islamilaisuuteen entistä syvemmin juurtuva, epädemokraattinen Turkki ei voi millään muotoa täyttää Euroopan unionin jäsenmaalta vaadittavia ehtoja. Siinä missä Kreikka voidaan muistaa vielä länsimaisen sivistyksen kehtona, naapuri Turkki näyttäytyy kaikille ihmisyyden perusarvoja kunnioittaville ja vaaliville entistä äärimmäisempänä takapajulana.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit