Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Urkin potenssi

Yksi Suomen lähihistorian arimmista kipupisteistä tuntuu olevan tällä hetkellä edesmenneen presidentti Urho Kaleva Kekkosen kyvyt naistenmiehenä. Iltapäivälehtien lööppitehtailijoita askarruttaa kuumeisesti, miten pitkälle kolme päivää ennen 86-vuotissyntymäpäiviään kuollut Urkki ja hänen 47 vuotta nuorempi suojattinsa, toimittaja Maarit Tyrkkö (nyk. Huovinen) etenivät valtiollisessa vuoteessa. Mentiinkö loppuun asti? Oliko UKK yhä viriili mies vanhoilla päivillään? Vettä myllyyn on lisätty uutisoimalla, että Tyrkkö säilyttää kaikkein intiimeimpiä ääninauhojaan pankkiholvissa. Vaikka iltapäivälehdistö käyttää tarkoituksellisesti sanaa intiimi, uskon, että kyse on puhtaasti haastattelunauhoista, eikä vaikkapa muusikko-juontaja Axl Smithin nauhoituksiin verrattavista tuotteista.

Kekkosen avioliiton ulkopuoliset suhteet sekä seurustelu vastakkaisen sukupuolen kanssa Sylvi-vaimon kuoleman jälkeen ovat puhuttaneet pitkään. Kekkosella on ollut tiettävästi läheinen suhde ainakin amerikkalaisen tietotoimisto AP:n Helsingin-kirjeenvaihtajan, Anne-Marie Snellmanin sekä sittemmin Suomen Moskovan suurlähettilään, Jaakko Hallaman Anita-puolison kanssa. Muita Kekkoseen liitettyjä naisia ovat olleet ainakin aikansa johtaviin kommunisteihin kuulunut Hertta Kuusinen, entinen missi ja Uukuniemen kunnanjohtaja Satu Procope (o.s. Östring), jonka Urkki haki tanssiin Linnan juhlissa 1978, ja lentoemäntä Nina Vainikainen, jota UKK halasi lämpimästi salamavalojen räiskeessä erään valtiovierailunsa päätteeksi.

UKK:n seuraajat ovat saaneet tässä suhteessa olla ja edustaa aika rauhassa. Tarja Halosesta levitettiin aikanaan toteennäyttämättömiä lesbo-vihjauksia, koska hän sattui olemaan aktiivisena tasa-arvon kannattajana Seta ry:n, eli Seksuaalinen tasavertaisuus -yhdistyksen puheenjohtaja. Nykyisen presidentin, Sauli Niinistön ja hänen reilut 28 vuotta nuoremman puolisonsa, Jenni Haukion suhde on taas saanut huomiota avioparin ikäeron vuoksi aina psykologian oppikirjoja myöten. Ikäeronsa puolesta Niinistö ja Haukio ovat kuitenkin pikkutekijöitä Kekkosen ja Tyrkön rinnalla.

Mikähän siinä on, että nimenomaan Kekkosen kilpeä erilaisissa miehisissä toimissa on pitänyt kiillottaa niin ahkerasti? Hänet on esitetty historiankirjoissa milloin intohimoisena metsästäjänä ja kalamiehenä sekä ahkerana liikunnan harrastajana, jolla oli pitkään nelikymppisen kunto, milloin taas naisia hurmaavana macho-miehenä, joka hallitsi hurtin huumorin, viilsi sanan säilällään arvostelijoiden kielet ja ryyppäsi ryssät pöydän alle, jotta me säästyisimme uusilta alueluovutuksilta. Onko kyse puhtaasti historioitsijoiden vilkkaasta mielikuvituksesta vai ovatko luonnehdinnat merkki jostain kansaamme syvemmin kaivertavasta traumasta maan entistä, itsevaltaisesti hallinnutta isähahmoa kohtaan?

Jos kansakunnan itsetunto ja etu vaativat, että Urkista annetaan julkisuuteen kuva loppuun asti potenssinsa säilyttäneenä miehenä - tähän on tosin olemassa kansankielessä huomattavasti suorasukaisempikin ilmaisu - se on mielestäni aivan ok. Kunhan ei sorruttaisi enää mauttomiin ylilyönteihin. Tiedetäänhän, että esimerkiksi Kiinan kansantasavallan virallinen uutistoimisto levitti aikanaan maailmalle uutista maansa johtajan, Mao Zedongin tempauksesta, jolla hän yritti kiistää huhut voimiensa heikkenemisestä. Sen mukaan 72-vuotias Mao olisi uinut Jangtsejoessa 65 minuutin aikana 15 kilometriä. Lopuksi pirteältä vaikuttanut kommunistijohtaja oli noussut jokilautalle pitämään puheen kansalle.

Länsimaiset tiedotusvälineet eivät nielaisseet uutistoimiston levittämää syöttiä, sillä ainakin Ojalan laskuopin mukaan Maon olisi pitänyt uida urakasta selviytyäkseen sata metriä keskimäärin 26 sekunnissa. Tuolloin uinnin maailmanennätys sadalla metrillä oli 52,9 sekuntia - nykyinen pitkän radan ennätys satasella on 46,91 ja brasilialaisen Ceasar Cielon nimissä. Maon kannattajien mukaan huikea aika johtui joen voimakkaasta virtauksesta, mutta hekään eivät lopulta kyenneet selittämään, miten lähes ikäloppu mies oli pystynyt selviytymään virran pyörteissä hengissä yli tunnin ajan.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit