Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Aaltonen Eeva-Liisa
Hortonomi Eeva-Liisa Aaltoselle ovat eläimet ja luonto ilon ja rentoutuksen lähteet. Aaltosen puutarha Oy:n kasvihuoneitten myymälässä on oma orsi Ara-papukaija Huugolle ja puutarhurin sylissä tassulla huiskiva Pimu-kissa on puutarhan perinteinen maskotti.


Puutarhuri asuu kukkien ja lemmikkiensä keskellä

Pimu-kissa ja sen edeltäjät ovat puutarhuri, hortonomi Eeva-Liisa Aaltosen puutarhan maskotteja. Yksi tai kaksi kissaa on Porvoonjoentien varrella olevan puutarhan lasitetuissa kasvihuoneissa aina tassutellut. Nyt Aaltosen puutarha Oy:n omistajalla ja monitoiminaisella on kukkien kasvatuksen ja harmaaturkkisen Pimu-kissan lisäksi lemmikkeinään orreltaan komentoja huuteleva sinikeltainen Ara-papukaija Huugo, 21v ja Suomen Lapinkoira Aapeli ja sen kaverikoira Zero-Japanin akita.

Näitten ystävien kanssa Eeva-Liisa rentoutuu hyvää kuntoa ja kädentaitoja vaativan kauppapuutarhatyön ohella. Hän itse viettää 60-vuotissyntymäpäiväänsä ensi keskiviikkona 24. elokuuta Lounasravintola Männyssä, entisen Hennalan varuskunnan naapurustossa. Varuskunta on ollut niin Eeva-Liisalle kuin hänen edesmenneille vanhemmilleen Mailalle ja Ylermille erittäin tärkeä luottamustehtävien kohde.

Ainakin etelälahtelaiset tuntevat puutarhan ja sen kukat. Puutarhan perustaja, puutarhuri Ylermi Aaltonen aloitti Lahdessa sodanjälkeen toiminnan kasvattamalla kaalia ja porkkanoita ja myymällä niitä kauppatorilla. Eeva-Liisa lunasti Aaltosen puutarhan itselleen perheeltä 1988. Hän oli valmistunut Lepaan puutarhaopistolta hortonomiksi muutamaa vuotta aikaisemmin. Kasvihuoneet tuottavat osan myytävistä kesäkukista ja joulusesoonkin kuuluvista ruukkukasveista. Osa tilan pelloista ja yksi kasvihuone on ollut kolme kasvukautta lahtelaisen Ruokaosuuskunnan luomuviljelykäyttössä.

  - Äiti-Mailan ja samoin isän ja minun lempikukkien väri on valkoinen, hymyilee tuleva päivänsankari. Äiti rakasti jouluna kieloja. Viiteen vuoteen tätä taitoa vaativan lajiketta en ole kasvattanut. Olen kasvattanut niitä syystalvisin äidin eläessä, mutta jäässä olevien taimien tuonti saksalaiselta tuottajalta on rahtina kallista, joten olen toistaiseksi luopunut niiden kasvatuksesta, kertoo Aaltonen. Minä teen edelleen kukkakimput ja -vihkot elävistä kukista, mutta uudenaikaiset floristit valmistavat pöytäkoristeita myös erilaisista oksista ja muista tuotteista ilman eläviä kukkia.

  - Kukkakimpun sidonta on tekijän luovuuden näyte, miettii puutarhuri. Tekijän ilot ja surut näkyvät kukkien asettulassa. Asiakkaat esittävät erilaisia toiveita esimerkiksi hautajaisiin tuleviin kukkavihkoihin. Yksi harvinaisimmista pyynnöistä on ollut merikapteenin hatun kaltainen arkun kukkalaiteen sidonta. Sekin onnistui, kun olen pienestä pitäen elänyt kukkien kanssa, mutta tuumaushetken se piirustusvihon kanssa vaati, muistelee tekijä.

Perinteiset kukat tulevat aina uudelleen muotiin kuten naisten vaatetus. Nyt ovat muodissa "mummon" eriväriset pelargoniat ja neilikat. Valkoiset liljat, kallat ja ruusut ovat tämän vuoden suosikit asiakkaitten ostoslistoilla.

Eeva-Liisa ei juttele ainoastaan mullassa kasvaneitten kanssa, vaan tutuksi ja läheiseksi ovat hänelle vuosien aikana tulleet Hermanni-pojan kaverit sekä monet asiakkaat. Kuuntelemisen taidon puutarhuri on oppinut ja nuorten surut ja murheet hän ottaa vakavasti. Yhteisiä juttuhetkiä
riittää harmaaksi rapatussa kotitalossa. Siellä on Hermannin oma eläintarha lämpölamppujen alla. Boa-käärme ja monet liskot tarvitsevat huolenpitoa, lämpöä ja ruokaa. Nämä ovat eläinsuojelua rakastavalle kauppapuutarhurille yhteinen harrastus aikamiespojan kanssa. Oma yritys vaatii hengähdystaukoja, kauppapuutarhan ylläpito nykyisessä kovassa kilpailussa on kestävyyslaji!

Ensi keskiviikkona Eeva-Liisa toivoo tapaavansa "Hyvän mielen" kutsuillaan ystäviä kello 18 alkaen Lounasravintola Männyssä Seisakekatu 2:ssa, lähellä entistä varuskunta-aluetta.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto