Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Jussi MELASTELUA
 

Johtaako Lahden toimimaton omistajaohjaus rakenteelliseen korruptioon?

Lahti on tällä hetkellä sellainen kaupunki, jossa demokratiaa ja hyviä hallintomalleja ei tarvitse noudattaa, koska täältä puuttuu oikeanlainen omistajan ohjaus sekä johtavien poliitikkojen kyvyttömyys tarttua tähän ongelmaan.

Omalaatuiseksi tilanne tulee siksi, että Lahti vielä maksaa näille saamattomille kuhnureille ja demokratian häpeäpilkuille 30.000 euron palkkaa. Malliesimerkkejä tästä onnettomasta valvonnasta ovat "joka paikan höylä" Koskinen ja lastentarhan opettaja, "sanoista tekoihin" Himanen. Ainoastaan Jarkko Nissinen, näistä leipäpapeista, on osoittanut edes jonkinlaista selkärankaa ja on noussut vastustamaan Lahden kaupungin omistamien, itsevaltaisia ja laittomia päätöksiä tekeviä osakeyhtiöiden diktaattoreita.

Röyhkein ja omavaltaisin näistä on Lahden Talojen toimitusjohtaja Juhani Jokelainen, joka manipuloi kilpailuttamatta usean talon urakat haluamilleen rakennusyhtiöille. Mitä lahjuksia hänelle on luvattu tästä toimenpiteestä? Hän ei voi olla täysin tietämätön Lahden kaupungin kilpailulainsäädännön ohjeista. Juuri viime vuonna taitettiin peistä siitä, että Lahden kaupungin virkamies ja entinen toimialajohtaja Kuronen teki päätöksen yli 10 miljoonan kadunrakennusurakasta sillä perusteella, että laadulle annettiin 70% tärkeyspanos koko tarjousten valintakriteereistä. Nyt täytyisi menetellä kaiken järjen mukaan samalla tavalla! Mutta, mitä vielä!  Jokelainen tekee, mitä haluaa ja poimii itselleen marjat puurosta, koska tietää jäävänsä eläkkeelle ja nyt on viimeinen hetki pörhistellä kukkona tunkiolla.

Eniten harmittaa juuri tämä Lahden poliitikkojen kykenemättömyys valvoa omistamiensa yhtiöiden laittomia tekoja. Olen kolme viimeistä vuotta kaivellut näitä Lahden rakenteellisia korruptiokuvioita ja tullut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että sitä esiintyy ennen kaikkea sellaisissa kuvioissa, missä on kyse rakentamisesta.

Rakenteellisen korruption havaitseminen on erittäin vaikeaa, koska konkreettisia näyttöjä ja kuitteja, ei useinkaan löydy edes poliisien ratsioissa. Tärkeät päättäjät eivät jäävää eturistiriita tapauksissa itseään ja esittelijät saadaan tekemään, mitä halutaan. Törkeimpiä tapauksia Lahdessa ovat olleet juuri esittelijöiden tekemät uskomattomat välistävedot. Oliko Telan Insinööri Vaskelainen malliesimerkki bulvaanista esittelijästä, joka toimi esimiehensä Kurosen puolesta omaa kaupunkiaan vastaan? Miksei hänen toimintaansa asetettu tai aseteta vieläkään kyseenalaiseksi?

Mielenkiintoisia ja tutkittavia kohteita Lahdessa riittäisi kosolti. Myytiinkö Telan talo alihintaan? Miksi Matkakeskukseen meni enemmän rahaa kuin kaavailtin ja tuliko siitä liian pieni ja epäkäytännöllinen? Myytiinkö Matkakeskuksen viereinen tontti liian halvalla ja kilpailuttamatta? Mitä Lahden rakentamisessa tarvitaan niin paljon konsultteja, vaikka kaupungin ohjeistus on tältä osin erittäin yksiselitteinen?

Mitä kaikkia mokia Lahden hankinnoissa ja rakentamisohjelmissa on tehty vuosien varrella? Kykenevätkö ja ymmärtävätkö poliittisilta mandaateilta valitut Lahden politrukit tajuamaan, mitä heidän edustamisissaan osakeyhtiöissä ihan oikeasti tapahtuu, vai ovatko he saamattomia kumileimasimia ja tahdottomia eunukkeja?

Mutta tärkein asia kaikessa on, osaako Lahden kaupungin hallitus valvoa riittävällä omistajan kädellä näitä bulvaaneja toimijoita? Miksi tämä ei näy missään, vaan sama peli jatkuu, vaikka asia tiedetään. Eikö Lahden valtuustosta tosiaankaan löydy sellaisia itsenäisiä ja riippumattomia edustajia, jotka osaisivat pitää lahtelaisten veronmaksajien puolia epädemokraattisissa päätöksissä?

Tilanne on tällä haavaa enemmän kuin huolestuttava!

Juhani Melanen 


Kolumnistin muut kolumnit