Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Juostaan roskien perässä

Vanhemmat lukijat muistavat varmaankin vitsin, jossa paikallinen vapaapalokunta oli ehtinyt sammuttaa tulipalon ennen ammattipalokuntaa. Tuohtunut palopäällikkö käveli harmistuneena tuhopaikalla, raunioiden keskellä ja tokaisi, kun ei muuta keksinyt: "Väärin sammutettu!"

Tarina tulee väkisinkin mieleen, kun seuraa keskustelua nuorison villinneestä Pokemon Go -mobiilipelistä. Monet vanhemmat ovat kantaneet pitkään huolta siitä, että nykynuoret liikkuvat entistä vähemmän. Kuten olen povannut, lienee vain ajan kysymys, kun ensimmäinen alle kaksikymppinen saa veritulpan persuksiinsa.
Nyt kun pelisuunnittelijat ovat sitten saaneet nuorison joukoin liikkumaan, se ei enää kelpaakaan. Väärin liikuttu. Väärin sammutettu.

Muun muassa naapurilehteenkin mainioita tekstejä kirjoittava Marko Ahonen totesi, että Pokemon Go on saanut ihmiset liikkumaan enemmän kuin tuhannet viranomaisten kampanjat yhteensä. "Toki Pokemon-jahdissa jotkut myös loukkaavat itsensä ja tekevät tyhmyyksiä. Niin saattaa käydä, mikäli nousee aamulla ylös sängystä. Kannattaa silti nousta", hän muistuttaa.

Omakin, liikuntaan kyllästynyt poikani kaivoi polkupyöränsä kellarista ja suunnisti baanalle ja viettää nyt suurimman osan vapaa-ajastaan raittiissa ulkoilmassa. Minulle on aivan sama, polkeeko tai juokseeko hän pokemonien vai tyttöjen perässä. Pääasia, että polkee ja juoksee.

Juuri äskettäin Iltalehti kertoi selkärankareumaa sairastavasta, 23-vuotiaasta Niklaksesta, jonka Pokemon Go oli innostanut jälleen liikkumaan. Mitä taas tulee niihin muutamiin Lahdessakin kommentoituihin läheltä piti -tilanteisiin, suurinta piittaamattomuutta liikenteessä osoittavat edelleen kuitenkin autoilijat, joille suojatie on pelkkää häiritsevää katutaidetta.

Nuorison massaliikehdintä muistuttaa huvittavalla tavalla takavuosien Suomi juoksee -tapahtumaa, jossa yritykset ja yhteisöt kiiruhtivat viestijuoksuna Suomen halki pohjoisesta etelään. Sen pääsponsori oli Suomen Kuvalehti, jonka toimittaja - lahtelaisillekin tuttu koiranleuka - Jukka Kuikka nimesi tapahtuman uudelleen: Suomi juo ja kusee. Nimivalinnan syitä voi kukin pohtia tykönään.

Jos olisin Lahden Steve Jobs, kehittelisin pelin, jossa etsittäisiin tyhjiä tölkkejä ja pulloja. Eiköhän se panttien koodaaminen jotenkin onnistuisi. Rahapanoksilla peliin tulisi heti lisää mielenkiintoa. Tai yhtä lailla voitasiin kerätä roskia, joista kolahtaisi pisteitä pelaajan tilille vasta, kun ne on palautettu asianmukaisesti jätepisteisiin. Saataisiin festari- ja puistoalueet puhtaaksi kertaheitolla.

Toki roskiakin jahdatessa, joku voi saada pikku haavoja tai kärsiä vähintäänkin hajuhaitoista, mutta rähjääntyminen kuuluu pelin henkeen. Sitäpaitsi, vanhaa kansanviisautta vapaasti lainaten, sänkyynsäkin on moni ihminen kuollut.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit