Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Juostaan roskien perässä

Vanhemmat lukijat muistavat varmaankin vitsin, jossa paikallinen vapaapalokunta oli ehtinyt sammuttaa tulipalon ennen ammattipalokuntaa. Tuohtunut palopäällikkö käveli harmistuneena tuhopaikalla, raunioiden keskellä ja tokaisi, kun ei muuta keksinyt: "Väärin sammutettu!"

Tarina tulee väkisinkin mieleen, kun seuraa keskustelua nuorison villinneestä Pokemon Go -mobiilipelistä. Monet vanhemmat ovat kantaneet pitkään huolta siitä, että nykynuoret liikkuvat entistä vähemmän. Kuten olen povannut, lienee vain ajan kysymys, kun ensimmäinen alle kaksikymppinen saa veritulpan persuksiinsa.
Nyt kun pelisuunnittelijat ovat sitten saaneet nuorison joukoin liikkumaan, se ei enää kelpaakaan. Väärin liikuttu. Väärin sammutettu.

Muun muassa naapurilehteenkin mainioita tekstejä kirjoittava Marko Ahonen totesi, että Pokemon Go on saanut ihmiset liikkumaan enemmän kuin tuhannet viranomaisten kampanjat yhteensä. "Toki Pokemon-jahdissa jotkut myös loukkaavat itsensä ja tekevät tyhmyyksiä. Niin saattaa käydä, mikäli nousee aamulla ylös sängystä. Kannattaa silti nousta", hän muistuttaa.

Omakin, liikuntaan kyllästynyt poikani kaivoi polkupyöränsä kellarista ja suunnisti baanalle ja viettää nyt suurimman osan vapaa-ajastaan raittiissa ulkoilmassa. Minulle on aivan sama, polkeeko tai juokseeko hän pokemonien vai tyttöjen perässä. Pääasia, että polkee ja juoksee.

Juuri äskettäin Iltalehti kertoi selkärankareumaa sairastavasta, 23-vuotiaasta Niklaksesta, jonka Pokemon Go oli innostanut jälleen liikkumaan. Mitä taas tulee niihin muutamiin Lahdessakin kommentoituihin läheltä piti -tilanteisiin, suurinta piittaamattomuutta liikenteessä osoittavat edelleen kuitenkin autoilijat, joille suojatie on pelkkää häiritsevää katutaidetta.

Nuorison massaliikehdintä muistuttaa huvittavalla tavalla takavuosien Suomi juoksee -tapahtumaa, jossa yritykset ja yhteisöt kiiruhtivat viestijuoksuna Suomen halki pohjoisesta etelään. Sen pääsponsori oli Suomen Kuvalehti, jonka toimittaja - lahtelaisillekin tuttu koiranleuka - Jukka Kuikka nimesi tapahtuman uudelleen: Suomi juo ja kusee. Nimivalinnan syitä voi kukin pohtia tykönään.

Jos olisin Lahden Steve Jobs, kehittelisin pelin, jossa etsittäisiin tyhjiä tölkkejä ja pulloja. Eiköhän se panttien koodaaminen jotenkin onnistuisi. Rahapanoksilla peliin tulisi heti lisää mielenkiintoa. Tai yhtä lailla voitasiin kerätä roskia, joista kolahtaisi pisteitä pelaajan tilille vasta, kun ne on palautettu asianmukaisesti jätepisteisiin. Saataisiin festari- ja puistoalueet puhtaaksi kertaheitolla.

Toki roskiakin jahdatessa, joku voi saada pikku haavoja tai kärsiä vähintäänkin hajuhaitoista, mutta rähjääntyminen kuuluu pelin henkeen. Sitäpaitsi, vanhaa kansanviisautta vapaasti lainaten, sänkyynsäkin on moni ihminen kuollut.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit