Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sorsalampi
Onerva Vartiainen (vas.) tapasi tiistaina Harjulan Senioritalojen aktiivisen ryhmän, joka on huolissaan Sorsalammen rehevöitymisestä. Ryhmä vasemmalta Pekka Rinne, Erkki Tuira, Pirjo Kukkonen ja Hilkka Tuira. Takana pian umpeen kasvanut Sorsalampi.

 
Perhepuiston Sorsalampi kasvamassa umpeen

Harjulan Senioritalojen Sireniuksen ja Ukkopekan asukkaat ovat huolissaan Perhepuiston vieressä sijaitsevan Sorsalammen kohtalosta. Puisto kuuluu Etelä-Lahden ulkoilukokonaisuuteen, jossa on Launeen keskuspuiston lisäksi sen läheisyydessä Launeen perhepuisto, kolme minigolf-rataa, urheiluhalli ja rullalautailualue. Lampi ja sen ympäristö ovat pahoin rehevöitymässä ja varsinkin lammet ovat kovaa vauhtia kasvamassa umpeen. Viime viikolla asukkaat laittoivat huolensa paperille ja lähettivät aloitteen Sorsalammen alueen siistimisestä kaupunginvaltuutettu Onerva Vartiaiselle. Vartiainen tapasi aloitteen tekijät tiistaina Sorsalammen rannalla.

- Olemme vuosien varrella seuranneet Launeen Perhepuistossa olevan pikku Sorsalammen kuntoa, joka on vuosi vuodelta mennyt huonommaksi. Se on kauniilla paikalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä. Lammen viereen, toiselle puolen tietä, on noussut hoivakoti Kultakaari vanhuksille, joilla myös on mahdollisuuus päästä siihen lähelle luonnon helmaan virkistäytymään. Lammen ympärillä on useita penkkejä, joilla levähtää ja ihastella maisemaa. Tämä olisi hieno paikka lähteä vaikkapa piknikille kaveriporukassa. Nyt meitä surettaa sen nykyinen tila ja eläimistönkin kohtalo. Sorsia ei lammessa enää paljon näy, sillä vesi on iljettävän vihreää ja se haisee pahalta. Lisäksi rannat ovat pahasti rehevöityneet. Ulpukka on vallannut suurimman osan lammesta kertoo aloitteen primus motor Pirjo Kukkonen.

Aina ei Sorsalampi ole ollut näin pahassa kunnossa.
- 70-luvun alkupuolella velipojan kanssa ongittiin tästä ruutanoita muistelee Erkki Tuira.

Onerva Vartiainen on aloitteen saatuaan pistänyt tapansa mukaisesti jo toimeksi.
- Otin heti yhteyttä kaupungin ympäristötoimeen, josta sainkin kiinni ympäristöpäällikkö Saara Vauramon. Hän kertoi, että Sorsalampi ja sen ympäristö kuuluvat Lahden kaupungin vihertoimen toimenkuvaan. Vihertoimesta Lahden kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala tiesi sitten kertoa, että lampien ruoppaus oli tarkoitus tehdä jo viime talvena, mutta se siirtyi ensi talvelle säiden vuoksi. Pelkkä ruoppaushan ei tässä riitä, vaan myös rannat tulee siistiä. Epäselväksi vielä jäi olisiko se tehtävä esimerkiksi yhteisillä talkoilla vai hoitaako kaupunki myös sen miettii Vartiainen, joka toivoo tapaavansa Kujalan elokuussa.

Senioritalojen asukkaiden esiin nostama Sorsalammen alennustila on siis huomioitu myös kaupungin toimesta ja kunnostuksen aloitus lähenee pikkuhiljaa. Parin vuoden päästä voinemme olettaa, että näemme Perhepuiston lammet ja puiston taas siinä kunnossa, kuin ne pitäisivät aina olla.
- Kunhan lampi ja sen ympäristö saadaan kuntoon, täällä voisi pitää vaikkapa isot elojuhlat. Etelä-Lahden asukasyhdistykset voitaisiin pyytää mukaan juhlien suunnitteluun ja toteutukseen innostuvat senioritalojen asukkaat kuultuaan tulevasta ruoppauksesta ja asian etenemisestä.

Petri Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto