Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sorsalampi
Onerva Vartiainen (vas.) tapasi tiistaina Harjulan Senioritalojen aktiivisen ryhmän, joka on huolissaan Sorsalammen rehevöitymisestä. Ryhmä vasemmalta Pekka Rinne, Erkki Tuira, Pirjo Kukkonen ja Hilkka Tuira. Takana pian umpeen kasvanut Sorsalampi.

 
Perhepuiston Sorsalampi kasvamassa umpeen

Harjulan Senioritalojen Sireniuksen ja Ukkopekan asukkaat ovat huolissaan Perhepuiston vieressä sijaitsevan Sorsalammen kohtalosta. Puisto kuuluu Etelä-Lahden ulkoilukokonaisuuteen, jossa on Launeen keskuspuiston lisäksi sen läheisyydessä Launeen perhepuisto, kolme minigolf-rataa, urheiluhalli ja rullalautailualue. Lampi ja sen ympäristö ovat pahoin rehevöitymässä ja varsinkin lammet ovat kovaa vauhtia kasvamassa umpeen. Viime viikolla asukkaat laittoivat huolensa paperille ja lähettivät aloitteen Sorsalammen alueen siistimisestä kaupunginvaltuutettu Onerva Vartiaiselle. Vartiainen tapasi aloitteen tekijät tiistaina Sorsalammen rannalla.

- Olemme vuosien varrella seuranneet Launeen Perhepuistossa olevan pikku Sorsalammen kuntoa, joka on vuosi vuodelta mennyt huonommaksi. Se on kauniilla paikalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä. Lammen viereen, toiselle puolen tietä, on noussut hoivakoti Kultakaari vanhuksille, joilla myös on mahdollisuuus päästä siihen lähelle luonnon helmaan virkistäytymään. Lammen ympärillä on useita penkkejä, joilla levähtää ja ihastella maisemaa. Tämä olisi hieno paikka lähteä vaikkapa piknikille kaveriporukassa. Nyt meitä surettaa sen nykyinen tila ja eläimistönkin kohtalo. Sorsia ei lammessa enää paljon näy, sillä vesi on iljettävän vihreää ja se haisee pahalta. Lisäksi rannat ovat pahasti rehevöityneet. Ulpukka on vallannut suurimman osan lammesta kertoo aloitteen primus motor Pirjo Kukkonen.

Aina ei Sorsalampi ole ollut näin pahassa kunnossa.
- 70-luvun alkupuolella velipojan kanssa ongittiin tästä ruutanoita muistelee Erkki Tuira.

Onerva Vartiainen on aloitteen saatuaan pistänyt tapansa mukaisesti jo toimeksi.
- Otin heti yhteyttä kaupungin ympäristötoimeen, josta sainkin kiinni ympäristöpäällikkö Saara Vauramon. Hän kertoi, että Sorsalampi ja sen ympäristö kuuluvat Lahden kaupungin vihertoimen toimenkuvaan. Vihertoimesta Lahden kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala tiesi sitten kertoa, että lampien ruoppaus oli tarkoitus tehdä jo viime talvena, mutta se siirtyi ensi talvelle säiden vuoksi. Pelkkä ruoppaushan ei tässä riitä, vaan myös rannat tulee siistiä. Epäselväksi vielä jäi olisiko se tehtävä esimerkiksi yhteisillä talkoilla vai hoitaako kaupunki myös sen miettii Vartiainen, joka toivoo tapaavansa Kujalan elokuussa.

Senioritalojen asukkaiden esiin nostama Sorsalammen alennustila on siis huomioitu myös kaupungin toimesta ja kunnostuksen aloitus lähenee pikkuhiljaa. Parin vuoden päästä voinemme olettaa, että näemme Perhepuiston lammet ja puiston taas siinä kunnossa, kuin ne pitäisivät aina olla.
- Kunhan lampi ja sen ympäristö saadaan kuntoon, täällä voisi pitää vaikkapa isot elojuhlat. Etelä-Lahden asukasyhdistykset voitaisiin pyytää mukaan juhlien suunnitteluun ja toteutukseen innostuvat senioritalojen asukkaat kuultuaan tulevasta ruoppauksesta ja asian etenemisestä.

Petri Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto