Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Sorsalampi
Onerva Vartiainen (vas.) tapasi tiistaina Harjulan Senioritalojen aktiivisen ryhmän, joka on huolissaan Sorsalammen rehevöitymisestä. Ryhmä vasemmalta Pekka Rinne, Erkki Tuira, Pirjo Kukkonen ja Hilkka Tuira. Takana pian umpeen kasvanut Sorsalampi.

 
Perhepuiston Sorsalampi kasvamassa umpeen

Harjulan Senioritalojen Sireniuksen ja Ukkopekan asukkaat ovat huolissaan Perhepuiston vieressä sijaitsevan Sorsalammen kohtalosta. Puisto kuuluu Etelä-Lahden ulkoilukokonaisuuteen, jossa on Launeen keskuspuiston lisäksi sen läheisyydessä Launeen perhepuisto, kolme minigolf-rataa, urheiluhalli ja rullalautailualue. Lampi ja sen ympäristö ovat pahoin rehevöitymässä ja varsinkin lammet ovat kovaa vauhtia kasvamassa umpeen. Viime viikolla asukkaat laittoivat huolensa paperille ja lähettivät aloitteen Sorsalammen alueen siistimisestä kaupunginvaltuutettu Onerva Vartiaiselle. Vartiainen tapasi aloitteen tekijät tiistaina Sorsalammen rannalla.

- Olemme vuosien varrella seuranneet Launeen Perhepuistossa olevan pikku Sorsalammen kuntoa, joka on vuosi vuodelta mennyt huonommaksi. Se on kauniilla paikalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä. Lammen viereen, toiselle puolen tietä, on noussut hoivakoti Kultakaari vanhuksille, joilla myös on mahdollisuuus päästä siihen lähelle luonnon helmaan virkistäytymään. Lammen ympärillä on useita penkkejä, joilla levähtää ja ihastella maisemaa. Tämä olisi hieno paikka lähteä vaikkapa piknikille kaveriporukassa. Nyt meitä surettaa sen nykyinen tila ja eläimistönkin kohtalo. Sorsia ei lammessa enää paljon näy, sillä vesi on iljettävän vihreää ja se haisee pahalta. Lisäksi rannat ovat pahasti rehevöityneet. Ulpukka on vallannut suurimman osan lammesta kertoo aloitteen primus motor Pirjo Kukkonen.

Aina ei Sorsalampi ole ollut näin pahassa kunnossa.
- 70-luvun alkupuolella velipojan kanssa ongittiin tästä ruutanoita muistelee Erkki Tuira.

Onerva Vartiainen on aloitteen saatuaan pistänyt tapansa mukaisesti jo toimeksi.
- Otin heti yhteyttä kaupungin ympäristötoimeen, josta sainkin kiinni ympäristöpäällikkö Saara Vauramon. Hän kertoi, että Sorsalampi ja sen ympäristö kuuluvat Lahden kaupungin vihertoimen toimenkuvaan. Vihertoimesta Lahden kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala tiesi sitten kertoa, että lampien ruoppaus oli tarkoitus tehdä jo viime talvena, mutta se siirtyi ensi talvelle säiden vuoksi. Pelkkä ruoppaushan ei tässä riitä, vaan myös rannat tulee siistiä. Epäselväksi vielä jäi olisiko se tehtävä esimerkiksi yhteisillä talkoilla vai hoitaako kaupunki myös sen miettii Vartiainen, joka toivoo tapaavansa Kujalan elokuussa.

Senioritalojen asukkaiden esiin nostama Sorsalammen alennustila on siis huomioitu myös kaupungin toimesta ja kunnostuksen aloitus lähenee pikkuhiljaa. Parin vuoden päästä voinemme olettaa, että näemme Perhepuiston lammet ja puiston taas siinä kunnossa, kuin ne pitäisivät aina olla.
- Kunhan lampi ja sen ympäristö saadaan kuntoon, täällä voisi pitää vaikkapa isot elojuhlat. Etelä-Lahden asukasyhdistykset voitaisiin pyytää mukaan juhlien suunnitteluun ja toteutukseen innostuvat senioritalojen asukkaat kuultuaan tulevasta ruoppauksesta ja asian etenemisestä.

Petri Salomaa

 


Ajankohtaista -arkisto