Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


EM-futis puolivälissä

EM

Kesäkuussa on päästy nauttimaan eurooppalaisesta huippufutiksesta, kun YLE on tykittänyt Ranskan EM-futista eetteriin parhaimmillaan neljä peliä päivässä. Pikkuhiljaa alkavat jyvät erottumaan akanoista. Tosin juurikin pikkuhiljaa, sillä kisojen pelisysteemi on hieman outo, kun alkusarjan jälkeen jatkosta putoaa ainoastaan kahdeksan huonointa joukkuetta. Ensimmäisen pudotuspelikierroksen jälkeeen laulukuoroon lähteekin toiset kahdeksan joukkuetta.

Vakuuttavimmin alkusarjassa ovat esiintyneet lajin suurmaat Ranska, Saksa, Espanja ja Italia sekä hieman yllättäen Kroatia. Itse uskon mestarin löytyvän tästä porukasta. Lisäksi Unkari ja Wales ovat olleet yllättävän vahvoja ennakko-odotuksiin nähden, mutta lähtö taitaa silti tulla jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella.

Penkin alle kisat sen sijaan ovat menneet Venäjällä, jolla omat MM-kisat ovat odottamassa jo parin vuoden päästä. Mahtaa olla Setä Putin vihainen... Ruotsi, kuninkaansa Zlatanin kanssa, on ollut yllättävän saamaton ja Turkki kokonaisuudessaan ponneton. Näinköhän käy näissäkin kisoissa, että ensin pelataan kuukausi ja lopussa Saksa voittaa?

Pelaajista muutama nimi on noussut esille. Ranskan Payet ja Walesin Bale ovat selkeästi ottaneet omat joukkueensa reppuselkäänsä ja omilla henkilökohtaisilla taidoillaan ratkaisseet otteluita. Päinvastoin kuin esimerkiksi Portugalin kapteeni Ronaldo, joka on keskittynyt enemmän arvostelemaan muiden joukkkueiden pelitaitoja. Varsinkin Islannin puolustusvoittoinen pelitapa sai herran tuohtumaan niin paljon, ettei mies katsonut tarpeelliseksi edes vaihtaa paitaa islantilaisten kanssa. Joukkueen kapteeni ei toimi näin. Ronaldo on seurajoukkueessa huippumaalintekijä, mutta maajoukkueessa ei nyt tunnu luonnistuvan. Huippuna rankkarin tuhlaaminen Itävaltaa vastaan.

Islannin ja Slovakian pelaamisessa on näkynyt se pelityyli, jolla Suomikin voisi joskus päästä arvokisoihin. Ensin pitää saada tilkittyä peräpää totaalisestija sitten kytätään niitä vastaiskuja ja erikoistilanteita. Ei kovin kaunista, mutta sallittakoon, kun tuloksesta pelataan. Suomen taitotasolla ei kannata edes haaveilla siitä, että peliä hallittaisiin pallollisesti. Keskitytään pelkkään tulokseen ja sillä siisti. Muut viihdyttäköön katsojia näyttävillä kikoillaan. Toivotaan, että Hans Backe on samoilla linjoilla kisoja seurattuaan. Onneksi Paatelaisen joulukuusi kannettiin jo roskiin, nyt vain perusasiat kuntoon, niin Suomikin nähdään joskus näissä karkeloissa. Albanian, Slovakian, Unkarin ja Walesin esimerkki rohkaisee, sillä ei siitä nyt niin kovin montaa vuotta ole, kun kyseiset maat olivat monena vuotena Suomeakin huonompia karsintalohkoissaan.

FCL

Entäpä sitten kotoinen FC Lahtemme? Suomen Cupissa ollaan välierissä ja tänään ratkeaa finaalipaikka hiihtostadionilla. Vastus on kovin mahdollinen eli HJK. No, eipä tarvitse lähteä matsiin ainakaan takki auki. Suomen Cup on ehkä se helpoin tie Euroopan kentille, joten toivotaan pientä ihmettä. Niinhän sitä sanotaan, että yhdessä pelissä kaikki on mahdollista, jopa HJK:n kaataminen. Siinähän se on koko Cupin suola.

Veikkausliigassa Lahden peli ei edelleenkään vakuuta. Vieraspeleissä ollaan täysin lapasia, mutta onneksi sentään kotona on kulkenut ihan mukavasti. HJK:n ja Maarianhaminan takana Veikkausliiga on ollut aika yllätyksellinen ja tasainen, kun sarjan heittopusseiksi ennustetut PS Kemi ja Ilves ovat mukana jopa pronssitaistelussa. Ja totuuden nimissä kyllä Lahdellakin realistiset saumat sinne kolmanneksi vielä ovat, kunhan vain otteisiin saataisiin edes jonkinlainen tasaisuus. Jos tasaisuutta ei otteisiin löydy, niin onhan se putoamispeikkokin vaanimassa siellä lähimaastossa.

Tällä hetkellä matkaa kolmossijalle on viisi pistettä ja putoajan paikalle kuusi, joten kauden vedenjakajalla ollaan. Jää nähtäväksi, kumpaan suuntaan homma alkaa kallistumaan.

Pelicans

Lopuksi jääkiekkoa. Niinhän siinä sitten kävi, että ilkeä HIFK nappasi Juhamatti Aaltosen Pelicansin nenän edestä. Jostain syystä ei yllättänyt. Nähtävästi Aaltosen agentti käytti Pelicansia vipuvartena saadakseen HIFK:lta mahdollisimman ison tilin. Harmin paikka, mutta kuvio voi kääntyä vielä Pelicansin eduksi. Aaltoseen varatuilla rahoilla kun saa parikin hyvätasoista pelimiestä Pelicansin ykkösketjuun.

Nyt pitäisi vain olla sitä taitoa löytää Matikaisen palapeliin oikeanlaiset pelurit. Jos pelaajat ovat tasoa Lasch ja Hogman, niin hyvä, mutta jos pelurit ovat tasoa Potulny ja York, ollaan ongelmissa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että pelaajauutisia kuullaan Pelicansin taholta vasta elokuussa. Hyvää kannattaa odottaa?

Pete Salomaa

 


Kolumnistin muut kolumnit