Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Jussi  MELASTELUA
 

Huippu-urheilun kriittinen koskemattomuus

Keke, Litti, Messi, Ronaldo ja sadat muut huippu-urheilijat ovat kaiken arvostelun ja kritiikin tavoittamattomissa. Heidän veroparatiiseissa piilottamiensa rahojen perään ei ole syytä huudella tai muuten kansalliset lynkkausjoukot ilmestyvät soteen ja uhkailuja alkaa sataa kyselijän perään.

Tosiasia kuitenkin on, että huippu-urheilu on raakaa bisnestä, jota säätelevät liike-elämän arvot, toimintatavat ja periaatteet. Kaikissa maailman lajiliitoissa ja olympiakarkeloissa on oman edun tavoittelijoita, joiden tekemisiin media ei mielellään puutu, koska silloin tulisi astuneeksi kansakuntien "pyhien lehmien" sorkille ja voi sitä melua; saatanan ruotsalaiset Paavo Nurmen julistitte ammattilaiseksi ettekä päästäneet Losiin 1932.

Tosiasiassa Nurmi on ensimmäinen kylmä laskelmoiva ammattiurheilija, joka tiesi hintansa ja ellei sovittua hintaa tullut matka katkesi siihen paikkaan.
Huippu-urheilun maailmanlaajuisen julkisuuden vuoksi suuret maat suurine panoksineen ovat tuoneet maailman politiikan mukaan kisoihin. Kamppailu maiden paremmuudesta keinolla millä hyvänsä on tuonut alun perin terveeseen urheiluun dopingin. tuloskeinottelun, lahjonnan ja sairaan menestymisen tarpeen.

Vaatimus jatkuvan tulostason noususta on paisuttanut arvokisojen budjetit sellaisiksi, että pienillä mailla ei yksinkertaisesti ole varaa enää järjestää olympialaisia. Media ylläpitää uskoa kansallisesta menestyksestä ja myyttiä pidetään yllä. Huippu-urheilun arvostelijat hyllytetään ja heitä potkaistaan perseelle. Sen saavat tuta kaikki, jotka uskaltavat astua sitä suojaavan liike-elämän ja vahvojen lajiliittojen johtajien varpaille.

Hyvä esimerkki löytyy myös Suomesta! Tunnettu yliopistomies Kaarlo Hartiala yritti puhua terveen ja puhtaan urheilun puolesta, mutta hänet irtisanottiin tylysti kaikista urheilun luottamustehtävistä.(Urheilun kahdet kasvot; Karprint 1997).

Urheilusta on tullut uskomatonta ylikansallista viihdettä ja TV kanavat suoltavat yli 300 tuntia vuorokaudessa ohjelmaa yli 250:llä kanavalla 24 tuntia vuorokaudessa. Huippu-urheilussa vallitsee kummallinen konsensus ja kritiikille ja toisinajattelulle ei juuri ole sijaa mediassa. Tämä päättymätön kilpailu sisältä rappeutumisen siemenen, sillä viime kädessä RAHA ratkaisee menestymisen.

Nämä nykyajan gladiaattorit ovat itsekkäitä rahantekokoneita, joille menestyminen takaa hyvän elämän myös lopettamisen jälkeen. Huippu-urheilijoille maksetaan aivan käsittämättömiä summia. Sadan miljoonan euron tulot golfissa, tenniksessä ja amerikkalaisessa kori- ja jalkapallossa ovat arkea. Kaikki tietävät suurten tähtien nimet!

Samaan aikaan lahjakkaat lääketieteen ja fysiikan huippututkijat yrittävät taistella apurahoista kynsin hampain, mutta heidän nimiään "suuri enemmistö" ei tunne, vaikka heidän työnsä ansioista arki elämään tulee lisäarvoa.

Eihän se ole hullu, joka pyytää, vaan se joka maksaa. Urheilu tarjoaa töitä juristeille, tutkijoille ja liike-elämälle. Isännän eli rahan ääni kuuluu ja näkyy ja urheiluviihteestä sokaistunut yleisö taputtaa käsiään.

Muutamat tutkivat journalistit ovat viime vuosina arvostelleet tätä uutta urheilun" nomenglatuuraa" , mutta meno jatkuu samanlaisena. Putinin doping-Venäjä on paras esimerkki terveestä maan tavasta.

Silti minullakaan ei EM- jalkapallokisoista ole jäänyt väliin kuin pari matsia!

Juhani Melanen

 


Kolumnistin muut kolumnit