Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Vakuuttamisen vaikeus

Kun viikko- ja iltapäivälehdissä alkaa näkyä poikkeuksellisen paljon sääjuttuja, se on paitsi osoitus uutispulasta, myös merkki siitä, että joku suurempi juhlapäivä lähestyy. Jälleen pari viikkoa ennen juhannusta lööpeissä povattiin vuoroin aurinkoista, vuoroin sadesäätä kyseiselle päivälle. Mitä lähemmäksi keskikesän juhla tuli, sen epävarmemmiksi ennustukset kävivät. Pohjanoteeraus saatiin lukea viikko sitten, kun molemmat ip-lehdet julistivat näkyvästi, että juhannuksen sää voi heilahtaa yhtä todennäköisesti aurinkoisen kuin sateenkin puolelle. Se olikin varsinainen - mutta kerrankin pitkästä aikaa objektiivinen - juhannussääennustus.

Ennustaminen on aina vaikeaa - erityisesti tulevaisuuden ennustaminen. Tämän kuolemattoman ja moneen kertaan lainatun ajatuksenhan lausahti presidentti Urho Kekkosen luottomies, Ahti Karjalainen aikoinaan. Karjalaisesta povattiin satavarmasti seuraavaa presidenttiä, mutta mies otti ja kärähti rattijuoppoudesta, mikä ei voinut olla näkymättä kansansuosiossa ja vaikuttamatta ennustukseen. Mauno Koivistosta tuli presidentti.

Sääjuttujen vaikeus piilee juuri niiden hankalan ennustettavuuden kohdalla. Ihminen ja tekniikka eivät ole vielä saaneet luonnonilmiöitä hallintaansa. Kun ennustus julkaistaan ikään kuin uutisena, sen täytyy näyttää ja kuulostaa uskottavalta sekä vakuuttaa vastaanottajansa. Mediassa kyse on paitsi palstamillimetrien tai ohjelma-ajan otollisesta täyttämisestä, myös siitä, että ennustuksen julkaisseen tahon kasvot säilyvät, vaikka se menisikin pieleen.

Vertailukohdaksi tulee väkisinkin mieleen eräs suksitesti - suokaa anteeksi, jos haen esimerkin liian kaukaa - syöksy- ja nopeuslaskun grand old manin, Kalevi "Häkä" Häkkisen kanssa tehdystä suksitestistä Seura-lehteen. Se toteutettiin miehen kotikentällä, Hankasalmen Häkärinteillä joskus 80-luvun puolivälissä. Häkän toimeksiantona oli testata Suomen laskettelukeskuksissa tarjolla olevat vuokraamosukset ja panna ne paremmuusjärjestykseen. Puolueettomuuden nimissä ja vääriä virikkeitä välttääkseen hän oli suihkuttanut testisuksien yläpinnat tunnistamattomiksi mustalla spray-maalilla.

Sen jälkeen alppilegenda alkoi käydä taistelua omantuntonsa kanssa. Hyvää pataa kaikkien hiihdon parissa työskentelevien kanssa ollut Häkä ei halunnut suututtaa yhtäkään välinevalmistajaa tai maahantuojaa, joten hän päätti kehua kaikki testaamansa sukset. Meikäläinen toimi kirjurina. Mitä pitemmälle testi eteni, sen varmemmalta näytti, että kaikki suksiparit saavat koelaskun jälkeen arvosanaksi "hyvä" tai "melko hyvä". Ajattelin, että tästä ei päästä puusta pitkään, joten vaadin Häkältä, että hänen pitää saada suksimerkeille selkeämpiä laatueroja. Seuraavan koelaskun jälkeen Häkä totesikin jalassaan pitämästään suksiparista: "Hyvän ja melko hyvän väliltä!"

Häkällä oli sama ongelma kuin iltapäivälehden toimittajalla, jonka täytyy antaa säätä käsittelevässä tekstissään vastinetta kansilehden ja lööpin yliampuvalle otsikolle kesän seksihelteistä tai talven tappajapakkasista. Kilpasuksilla ikänsä laskeneen Häkkisen ylitsepääsemättömäksi probleemaksi koitui ennusteen ja sitä kautta vakuuttavana olemisen vaikeus. Eihän hän voinut tietää, miten täysin eri kategoriaan kuuluva vuokraamosuksi käyttäytyy vasta-alkajan käsittelyssä. Sama kuin vertaisi mopon ja suuritehoisen moottoripyörän käyttötarpeita keskenään. Piti vain uskotella, että hiihtokeskuksissa tarjotaan laadukkaita välineitä joka lähtöön. Samanlaista taiteilua on juhannussäästä uutisten repiminen niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Joka tapauksessa, satoi tai paistoi: Omalla tavallaan aurinkoista juhannusta kaikille Omalähiö-lehden lukijoille!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit