Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Melanen  MELASTELUA
 

Lahden valtuusto siunasi rakenteellisen korruption

Useimmat Lahden kaupungin valtuutetut eivät koskaan ole kuulleet yhdysvaltalaisen John Rawlsin ajattelusta, mitä oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan kuuluu. Hänen oikeudenmukaisuusteoriansa mukaan rationaaliset eli moraaliset ihmiset valitsevat tietämättömyyden verhon takaa seuraavat oikeudenmukaiset periaatteet.

1. Perusoikeuksien- ja velvollisuuden tasajako
2. Sosiaalisen ja taloudellisen eriarvoisuuden ilmaukset ovat oikeutettuja, jos niistä koituu korvaavia etuja kaikille.

Suosittelen sitä iltalukemiseksi kaikille niille valtuuston edustajille, jotka eivät halunneet tutkia Lahden seudun kuntatekniikan tarjouskilpailua objektiivisen arvijoijan näkökulmasta.

Miksi valtuusto on tehnyt ja hyväksynyt kuitenkin useita muita arviointeja hankalissa asioissa? Esimerkkejä löytyy runsaasti.
Lahti Energiassa ulkopuolinen taho arvioi asiaa samoin kuin Launeen koulun kohdalla, mutta nyt yhtäkkiä tätä ei haluttu tehdä LSKT:n kohdalla, vaikka loistava Lahden kaupungin arviointikertomus tuki epäilyjä rakenteellisesta korruptiosta ja kaupungin johdon osallisuudesta siihen.
Syy on erittäin yksinkertainen. Totuutta ei haluttu kuulla ja kiusallinen ja epäoikeudenmukainen asia saatiin viimeinkin mappi Ö:hön.

Arvasin, että Lahden valtuuston selkäranka ei kestää objektiivista ja oikeudenmukaista tarkastelutapaa asiassa, vaan haluaa lopettaa totuuden kaivelun ja jatkaa samalla epädemokraattisella ja lahtelaisia ihmisiä ja veronmaksajia halventavalla linjalla.

Niinpä lähetin jo viikko sitten kahdelle suurelle pohjoismaiselle rakennusyritykselle ja yhdelle suomalaiselle katujen korjausrakentamiseen erikoistuneelle yhtiölle yksinkertaisen kysymyksen: Voiko kilpailuttaja asettaa yli 10 miljoonan urakkatarjouskilpailussa laadulle 70 % painoarvon ja hinnalle vain 30%? Suuressa pohjoismaisessa rakennusfirmassa kysyttiin välittömästi, että olinko sekoittanut luvut. Siis 30 % laadulle ja 70 % hinnalle? Vastasin, että etten ollut ja minulla on tästä kilpailuttamisesta loistava esimerkki kotikaupungissani.

Sieltä tuli heti vastaus, että toki voi, mutta kriteerien pitää olla erittäin selkeitä, erittäin yksityiskohtaisia ja etukäteen kaikille tarjoajille tarkasti eriteltyjä. Rakennusliikkeen ostopäällikkö sanoi, ettei hän vielä koskaan elämänsä aikana ole nähnyt vastaavaa kilpailutilannetta ja katsoi, että se oli tarkoituksenhakuinen ja tilaaja voisi valita kenet tahansa ja että Itä- Euroopassa kaikki osapuolet voidaan "voidella", mutta EU:n alueella pitää olla tarjouskilpailuissa riittävä läpinäkyvyys.

Myös muut toimijat ihmettelivät laadun suuruutta ja nimenomaan kadunrakentamisen ollessa kyseessä. Joitain tapauksia toki löytyy kuulemma vaikeissa restaurointikohteissa, mutta kukaan ei silti ollut kuullut, että laatu tällöinkään olisi saanut 70 % painoarvon.

Olen halunnut toimittajana etsiä totuutta tässä asiassa jo kaksi vuotta ja uskoin vielä valtuutettujen oikeuskäsitykseen, mutta petyin.

Sanotaan, että sodan ensimmäinen uhri on totuus. Lahtelaiset valtuutetut päättivät, että he eivät halua kuulla lopullista totuutta tästä asiasta. Se on selkeä kannanotto vääryyden puolesta ja osoittaa selkeästi heidän alhaisen moraalinsa. He eivät halua määritellä totuutta ja se on päättäjille osoitus ja merkki siitä, että näitä "valtuustovekkuleita" voi jatkossakin vedättää mielin määrin ja kuinka tahansa. Hitler ja Isä Aurinkoinen eli Stalin tiesivät, että kansa uskoo riittävän suuren valheen.

Taistelen viimeiseen asti demokratian ja totuuden puolesta ja uskon, että ensi vuoden vaaleissa lahtelaiset osaavat katsoa, ketä äänestävät. "Kyllä kansa tietää?" No ei tiedä!

Juhani Melanen


Kolumnistin muut kolumnit