Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Uimala
Lahden maauimalan altaalla neuvonpidossa, kuvassa punatakkinen Niko Korhonen, valkoinen lippalakki päässä Olavi, Opa, Lehtinen ja altaassa valmennettavat kilpauimarit oikealta Atu, Firas, Jesse, Johnatan ja Perttu, kuvasta puuttuu kilpailusihteeri Pauli Krankkala.

 

Ei 50 metrin rata vaan kuuden altaan uimahalli

Lahdessa on käyty uintiväen ja muun kansan sekä tietysti päättäjien kanssa 50 vuotta kädenvääntöä suuren uimahallin rakentamisesta kaupunkiin.. Nyt asiasta vääntö on jymähtänyt vaatimukseen ainoastaan uimahalli - kylpylästä, missä olisi myös virallinen, kilpauintiin hyväksytty puolensadan metrin allas. Asiasta tiedotusvälineissä ei näy juurikaan uinti-urheiluun kuuluvan asiantuntijaväen mielipiteitä.

Eteläisessä Lahdessa asuu, jo 1960-luvulta lähtien nuoria, maailmanmestaruuskisoihin ja olympialaisiin lahtelaisia valmentanut Olavi "Opa" Lehtinen Hän on itsekin nuorena uinut kilpaa ja ollut vuosikymmeniä Lahden Kalevan uimajaoston mies. Hän sai oppinsa jo edesmenneeltä Mikko Laineelta ja Uintivalmentajat ry:n sekä kansainvälisiltä leireiltä. Opa valmentaa edelleen, nyt kesällä maauimalassa ja talvisin Saksalan uimahallissa. Perhe on omistanut lähes kaiken vapaa-aikansa uintivalmennukselle. Pirjo Lehtinen on opettanut sadoittain lahtelaisia vauvoja tottumaan uimaveden iloihin.

On syytä kysyä Opa Lehtiseltä, mikä on uimareitten näkemys Lahdesta puuttuvasta uimahallista ja sen monimuotoisuudesta kilpauimareita, aikuisväestöä, lapsia ja nuoria ajatellen. Keskustelussa olivat mukana viime tiistai-iltana Lahden maauimalassa myös Kalevan kilpailusihteeri Pauli Krankkala ja SM-hengenpelastuskilpailuissa useaan kertaan palkittu Niko Korhonen sekä uintiharjoituksessa mukana olleet pojat. Nuoret harjoittelevat säännöllisesti kuusi kertaa viikossa valmentajan kanssa. Heinäkuu on lomaa treeneistä, mutta silloinkin pojat kertovat suorittavansa omassa tahdissa harjoittelut.

Opa
Olavi "Opa" Lehtinen on valmentanut kilpauimareita Lahden Kalevassa koko aikuisikänsä.

-Lahteen tarvitaan ja nopeasti uusi uimahalli, joka antaa mahdollisuuden niin kaiken kansan kuntouintiin kuin uintikilpailuihin täysimittaisella 50 metrin radalla, painottaa Lehtinen. Kulttuuri- ja opetusministeriön, Valmentajaliiton ja maan uimaseurojen yhteisissä seminaareissa on ministeriön taholta tullut selvä ohjeistus valtion avustusta hakeville hallien rakentajille laatukriteereistä. Uimahalleissa tulee olla viisi erityyppistä allasta usein mainitun kilparadan lisäksi; allas kuntouimareille, hyppytelineitten syvä allas, vauvauinnin ja pienten lasten sekä terapia-altaat. Viimeksi mainittu on tarpeellinen päivittäiseen kuntoutukseen. Lasten iloksi pitäisi hallissa olla vähintään yksi liukurata.

Ministeriön vaatimukset on suuruusluoka, noin 1000 neliömetriä, valtionavustusta saaville halleille. Lahden kolmen nykyiten uimahallien altaitten neliömäärä on 300. Lehtinen lisää, että ministeriön vaaateena on lisäksi hallia suunnittelevien kokemus aikaisemmista vastaavissa projekteista. Lahdessa on kaupungin johdon taholta esitetty, että uuden Kartanon alueelle suunnitellun hotellin kylpylä - uimalaan rakennuttaja suunnittelisi myös kilpauintia mahdollistavan täysipitkän altaan. Tämä ehdotelma ei vakavassa mielessä ilahduta Lahdessa toimivien uimaseurojen valmentajia. Heitä pitäisi myös kuulla uuden hallin suunnittelussa.

Launeelle harjoitusjäähallin naapuriin ovat niin kilpauimarit kuin kuntoilijat toivoneet ainakin 40 vuotta isoa uimalaa, joka mahdollistaisi mainitut kuusi allasta ja muita herkkuja, jos rakennuttajan, siis myös Lahden kaupungin, varat ne sallisivat. Opa Lehtinen jatkaa, että alue on jo perhepuistoineen vapaa-ajan keidas. Sen käyttäjille jäisi edelleen liikuntapaikkoja sekä kulkuneuvoille pysäköintitiloja uimahallin naapurustoon. Nyt ihmiset eivät lähde uimahalleihin kaupungissamme muun muassa syystä, että niissä joutuu uimaan ahtauden takia lähes naapurin kantapää omalla otsalohkolla.

Kilpauimareille ei järjesty tarpeeksi harjoitteluaikaa, kaupunki on lähes menettänyt maineensa uimareita kasvattavana urheilukaupunkina. Vakavana toiveena on, että Lahden kaupunki, täyttäessään 115 vuotta 2020, antaisi syntymäpäivälahjaksi asukkailleen uuden, valmiin monitoimi-uimahallin.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto