Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

TV-iltojen pelastajat

Ainakin allekirjoittaneen perjantain ja lauantain tv-illat on pelastettu ruotsalais-italialaisin voimin. Perjantaisin Yleisradion Teema-kanavalla voi seurata mukavan omintakeista italialaissarjaa eksentrisen yksityisetsivän, Nero Wolfen tutkimuksista ja heti perään pääsee nauttimaan AVA:lla rikostoimittaja Annika Bengtzonin edesottamuksista. Lauantaina parhaaseen katseluaikaan seikkailee taas MTV3:lla Ruotsin poliisin erikoisyksikössä työskentelevä Johan Falk. Kaikkiin kolmeen sarjaan liittyy oma, mielenkiintoinen taustatarinansa.

Amerikkalaisen dekkarikirjailija Rex Stoutin luoma salapoliisihahmo Nero Wolfe on suomalaisille tv-katsojille tuttu entuudestaan. 1980 filmatuissa jaksoissa häntä esitti tv-sarjasta Cannon suursuosioon noussut William Conrad. Wolfe on ylipainoinen, hyvää ruokaa, olutta ja orkideoiden hoitoa rakastava huippuälykäs persoonallisuus, joka ei suostu poistumaan sisätiloista, vaan antaa apulaisensa Archie Goodwinin hoitaa juoksevat hommat. Wolfe vihaa ihmisiä - erityisesti naispuolisia sellaisia - koska heihin ei voi luottaa. Kaikkiaan 33 Wolfe-romaania ja 39 samanaiheista novellia kirjoittaneen ja vuonna 1975 kuolleen Stoutin uran huippu oli ehdokkuus vuosisadan parhaaksi dekkarikirjailijaksi. Tittelin voitti Agatha Christie; muita ehdokkaita olivat Raymond Chandler, Dashiell Hammett ja Dorothy Sayers.

Erityisesti italialaiset ovat viehtyneet Wolfen hahmoon. Niinpä 2012 valmistuneessa italialaissarjassa, yksityisetsivä muuttaa Roomaan ajauduttuaan eripuraan FBI:n kanssa. Pääosaa esittävä Francesco Pannofino nauttii kotimaassaan suurta suosiota muutenkin, sillä hänet tunnetaan monien tähtinäyttelijöiden dubbaajana. Repertoaarista löytyvät muun muassa George Clooney, Denzel Washington, Kurt Russell, Antonio Banderas, Mickey Rourke, Tom Hanks, Jean-Claude Van Damme ja Wesley Snipes.

Annika Bengtzon on taas Suomessakin suurta huomiota saaneen Liz Marklundin jännitysromaanien sankari. Tukholmassa iltapäivälehden rikostoimittajana työskentelevä Bengtzon tasapainoilee hektisen työnsä ja ongelmallisen yksityiselämänsä ristipaineessa. Aika ei riitä aina lapsille eikä puolisollekaan. Vaikka nainen osoittautuu yleensä poliisia näppärämmäksi, hän jää toistuvasti kiinni härskeistä toimintatavoista, olipa selvityksen alla sitten itse rikostapaus, elämänkumppanin uskottomuus tai lapsen kiusaaminen tarhassa. Juuri Annikan haavoittuvuus ja inhimillisyys tekevät hahmosta herkullisen.

Myös iltapäivälehden toimitustyöskentelyn kuvaus on kerrankin uskottavalla tasolla, kun sitä vertaa muihin tv-sarjoihin. Ennen kirjailijanuraansa Marklund onkin ollut toimittajana useissa lehdissä, muun muassa Aftonbladetissa ja Expressenissä. Hän on työskennellyt Metro-lehden päätoimittajana sekä TV4:n uutispäällikkönä. Lehtityötä hän on jatkanut sittemmin kolumnistina.

Johan Falkin seikkailuissa on aivan oma erityinen mielenkiintonsa, sillä tapahtumat keskittyvät vaihteeksi Göteborgin ympäristöön ja juoni pohjautuu hieman mukaellen tositapahtumiin. Vuonna 1995 Ruotsin poliisi onnistui värväämään eräässä Tukholman keskeisimmässä kapakassa työskentelevän Peter Rätzin tietolähteekseen ja sai hänet soluttautumaan syvälle alamaailmaan. Yhdeksän vuoden aikana Rätz saavutti niin Hell´s Angels- ja Bandidos-moottoripyöräjengien kuin pahamaineisen Brödrarskapet-rikollisjengin luottamuksen. Tv-sarjassa poliisin syväkurkku kantaa nimeä Frank Wagner ja on vähintään yhtä keskeinen hahmo kuin nimihenkilö Falk.

Kun Rätzin oikea identiteetti paljastui, rikollisverkosto julisti hänelle kuolemantuomion, jonka jälkeen miehen oli paettava maasta. Ruotsin poliisi yritti huonolla menestyksellä lavastaa hänet kuolleeksi Thaimaata kohdanneessa tsunamissa 2004. Sittemmin Rätz on esiintynyt ruotsalaislehdissä omalla nimellään ja kuvallaan. Toimittaja Dick Sundevall on kirjoittanut hänen elämästään poliisin salaisena agenttina, vuonna 2009 ilmestyneen teoksen Peter Rätz - nio år som undercoveragent.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit