Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sporttinurkka

Pelicans

Pelicans suurten muutosten edessä

Lahtelaisen jääkiekkoilun lippulaiva Pelicans on tekemässä merkittäviä uudistuksia organisaatioonsa. Jo huhtikuussa uutisoitiin Pasi Nurmisen ostaneen Pelicansin osake-enemmistön. Selvää lienee on se, ettei tässä ole käytetty yksin Nurmisen rahoja, vaan takaa löytyy isompi sponsori (SSR Group?). Tämä taas jatkossa tarkoittaa sitä, että Nurminen taustajoukkoineen tulee tekemään merkittäviä muutoksia Pelicansin organisaatioon ja tulevaisuudessa myös joukkueeseen satsataan enemmän euroja.

Näistä muutoksista saadaan esimakua jo ensi viikon alussa, kun Pelicans pitää ylimääräisen yhtiökokouksensa, jossa nimitetään uusi hallitus puheenjohtajineen. Ihan aluksi saa siis lähteä hallituksen puheenjohtaja Pekka Ilmivalta. Seuraavana on vuorossa pikkuhiljaa eläkkeelle siirtyvä toimitusjohtaja Ilkka Kaarna. Tämä kaikki tähtää siihen, että lahtelainen jääkiekko nostettaisiin kaiken kaikkiaan uudelle, kovemmalle tasolle. Joukkueeseen ollaan myös palkkaamassa urheilutoimenjohtajaa, johon pestiin vahvimmin on ollut esillä lahtelaislegenda Janne Laukkanen. Laukkasen vastuulla olisi pelaajien kartoitus ja sopimusasiat. MM-kisojen kisastudiota katsellessa juolahti sellainenkin mieleen, että löytyisiköhän uudesta organisaatiosta joku homma Nupen kaverille Hannu Aravirralle? Uusi hallituksen puheenjohtaja vai TJ?

JMA
Nähdäänkö Juha-Matti Aaltonen sittenkin ensi kaudella Pelicans-nutussa?

Sitten siihen varsinaiseen asiaan, joka kiinnostaa tavallista penkinkuluttajaa eli pelaajiin. Miten tämä kaikki näkyy joukkueessa jo tulevalla kaudella? Jo pitkään kaupungilla velloneet huhut Juha-Matti Aaltosen paluusta turkoosinuttuun ovat enää vahvistusta vaille. Itse uskon asian vasta, kun näen taiteilija Aaltosen Pelicansin tiedotustilaisuudessa, sen verran kova sainaus kyseessä nimittäin olisi. Olisihan se aika uskomatonta, että Pelicans pystyisi viemään pelaajan HIFK:n ja Kärppien nenän edestä. Aaltosen hankinnan mahdollistaa nimenomaan nämä uudet omistajajärjestelyt ja mikä olisikaan uudelle organisaatiolle parempi tapa aloittaa, kun palkata Pelsu-paitaan yksi viime vuosien valovoimaisimmista suomalaisista jääkiekkoilijoista?

Lahtelaiset jääkiekkofanit elävät nyt siis todella jännittäviä aikoja. Varmuus edellämainittuihin asioihin saataneen jo ensi viikolla. Toivotaan, että vahvat huhut ovat totta ja ensi kaudella kaukalossa nähdään entistä kiinnostavampi Pelicans. Samalla toivotaan myös, että uudella johdolla ei mopo lähde liikaa keulimaan. Huonoja esimerkkejä mopon keulimisesta nimittäin löytyy läheltä Liigastakin. Blues hommasikin itsensä jo konkurssiin. Seuraavana ongelmissa näyttäisi olevan perinteikäs Ilves, jonka liigalisenssi oli hetken aikaa vaarassa.

FCL

FC Lahti ei vakuuta

Kuhnureiden alkukausi on taas, jälleen kerran ollut kohtalaisen alakuloinen suurista odotuksista huolimatta. Jostain syystä Lahti toistuvasti pilaa kautensa jo kevään peleissä. Pelaamalla alusta lähtien liigan kärkivauhtia, FC Lahti saisi varmasti Lahdessa aikaan pienen futisbuumin, varsinkin jos olisi edes teoreettinen mahdollisuus mestaruuteen. Voin kuvitella, kuinka silloin katsomot pullistelisivat ja kahvipöydissä käytäisiin kiivasta keskustelua kuhnureiden edesottamuksista.

Pelattu on nyt yhdeksän ottelua ja koossa on 9 pistettä. Sijoitus löytyy sarjan hänniltä. Voittojakin on vain kaksi kappaletta. Voidaan siis hyvällä syyllä nostaa kissa pöydälle: Kauanko Korkeakunnas saa jatkaa näillä näytöillä? Joka pelin jälkeen selityksiä kyllä löytyy. On ollut surkea kenttä tai sitten on pelattu tekonurmella. Pelissä oltiin hyvin mukana, mutta....Tilastot ovat kuulemma aina olleet tasaiset. Kuka kertoisi Korkeakunnakselle, että tilastoilla ei ole suurta väliä, jos pisteitä on nolla pelin jälkeen? Nyt munaa siihen touhuun tai valmentaja vaihtoon.

JT
Jasse Tuominen - FC Lahden synkän alkukauden ainoa valopilkku

Yksittäisistä pelaajista on helppo nostaa esiin yksi nimi positiivisessa sävyssä: Jasse Tuominen. Nuori mies on jo nyt tehnyt neljä maalia ja lisää on varmuudella tulossa. Tosin vauhti on muun joukkueen mukana Jassellakin hyytynyt. Mukavasti liigavauhtiin on päässyt myös toinen nuorukainen Santeri Hostikka. Puolustuksen ykkönen on totutusti ollut kapteeni Mikko Hauhia. Myös venäläislaina Solovev on ollut hyvä, joskin välillä pistää silmään negatiivisesti miehen näytelmäkerho-otteet kattilan kiehuessa yli. Keskikentän Paananen on myös ollut vakuuttava viime vuoteen verrattuna.

Vaikkei kukaan joukkueesta varsinaisesti olekaan epäonnistunut, täytyy olla jo vähän huolestunut Lahden maalivahtipelistä. Tomi Maanojan piti olla varmaotteinen, viimeinen lukko maalilla, mutta toisin on käynyt. Miehen suoritukset ovat ailahdelleet ja suoranaisesti miehen epävarmuus on aiheuttanut jopa pari tappiota. Eipä ihme, että Korkeakunnas oli pakoitettu antamaan Miikka Mujuselle näytön paikka Ilvestä vastaan keskiviikkona. Ei auttanut sekään....
Kärkeen maalintekijäksi hankittu Kalle Multanen ei ole vielä näyttänyt sitä osaamista, mitä ainakin FC Lahti kuvitteli ostaneensa eli maaleja. Entäpä brassivahvistuksemme Euller ja Bonilha? Enpä menisi heitä vahvistuksiksi vielä kehumaan. Euller on pahasti keskenkuntoinen ja Bonilha ei valitettavasti ole liigatasoa. Ikävä kyllä Fluminesen kanssa lienee sovittu, että miehet saavat peliaikaa, vaikkei siihen tarvittavia näyttöjä olisikaan.

Onni onnettomuudessa on tietysti se, että kausi on vasta alkutekijöissään ja paljon ehtii vielä tapahtumaan. Toivotaan, että suunta on ylöspäin ja syksyllä pelataan taas isoista panoksista.

Pete Salomaa

 


Kolumnistin muut kolumnit