Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Jääkiekko hiljensi vihapuheet

Taashan se nähtiin, että huipputasolla jääkiekossa marginaalit ovat kapeat. En alkuunkaan ymmärtänyt urheilutoimittajien hehkutusta ennen Venäjän MM-kisoja, miten meillä oli tänä vuonna kasassa pitkästä aikaa kaikkien aikojen, lähes vuoden 1994 kokoonpanoon verrattava joukkue. Finaalissa hävittiin silloinkin, tosin vasta rangaistuslaukauskilpailussa.

Täytyy kuitenkin muistaa, että kultaa voittaakseen Suomi oli työlään urakan edessä. Tie mitalipeleihin avautui huikealla voitolla Kanadasta, mutta sen jälkeen olisi pitänyt voittaa vielä Venäjä - kuten tehtiinkin - ja kiukkua kerännyt Kanada heti toistamiseen. Finaaliin tuli aivan eri tavalla valmistautunut Kanada, joka oli antanut myrskyvaroituksen kaataessaan Ruotsin, Suomelle kärsityn tappion jälkeen. Todennäköisyys ei kerta kaikkiaan ollut Suomen puolella - juuri niiden marginaalien vuoksi.

Jääkiekko on arvaamaton peli, jossa parempi joukkue ei aina välttämättä voita. Tämän totuuden ovat lausuneet muutkin kuin Juhani Tamminen, ja moni Suomen päävalmentaja on saanut kokea sen karvaasti omassa vaihtoaitiossaan. Surkea joukkue saattaa voittaa huippuporukan, jos maalivahdille sattuu loistopäivä. Maalivahdit tulevat isokokoisemmiksi ja varusteiden mitat ovat kasvaneet pelin alkuajoista, mutta maalien koko on pysynyt samana.

Suomi pelasi silti yhden mieleenpainuvimmista turnauksista, jossa hienointa oli nuorten lahjakkuuksien näyttävä esiinmarssi. Jopa ruotsalainen iltapäivälehdistö kehotti finaalin alla maansa valmennusjohtoa ottamaan mallia suomalaisten peli-ilosta. Sitä ei ole ollut ruotsalaisten otteissa pitkään aikaan. Vai oletteko pariin vuoteen kuulleet mitalin syrjään joka vuosi tavalla tai toisella tarrautuvista Hannu Hanhista?

Parasta kisoissa oli kuitenkin se, miten Suomen pelaaminen näkyi sosiaalisessa mediassa. Vihapuheet olivat kadonneet tyystin, kun pahimmilla kuumakalleilla oli tärkeämpääkin seurattavaa. Toki Venäjä-voiton jälkeen piruiltiin täysillä itänaapurille, Putinille ja sikamaisista otteistaan tunnetulle päävalmentaja Olegs Znaroksille, mutta se kuuluu pelin henkeen. Makeimmat naurut kirvoitti kuvamanipulaatio, jossa Znaroksin naama oli ujutettu Tahdotko miljonääriksi -ohjelman kulisseihin ja eteen oli kirjattu vastausvaihtoehdot. Ratkaiseva kysymys kuului: "Mitä haluat tehdä kolmannessa erässä?" Ja vastausvaihtoehdot olivat: "A) Lahjoa tuomarit B) Pelauttaa vain Ovetshkinia C) Kurkunleikkaaja-eleen D) Panna Putinin kentälle."

Jos tv-kommentaattorina toimivan Stanley Cup -voittajan, Ville Niemisen käsitys siitä, että kunkin maan yhteiskunnallinen tilanne heijastuu sen maajoukkueen esityksiin, pitää paikkansa, kultamitali meni täsmälleen oikeaan osoitteeseen. Kanada ei kärsi vihapuheista samassa määrin kuin Suomi, onhan se vapaamielisen maahanmuuttopolitiikkansa ansiosta yksi maailman liberaaleimmista valtioista. Saman teorian mukaisesti edelleenkin autoritäärisesti johdettu ja yksilönvapauksia polkeva Venäjä jätettiin kolmesta jääkiekon suurmaasta itseoikeutetusti viimeiseksi.

Entäpä sitten Suomi? Suomen hallitus näytti osanneen lukeja tilastoja ja varautua etukäteen finaalitappioon. Päättihän se sallia A-kaljan ja vahvan lonkeron myynnin vihdoin ruokakaupoissa. Vaikka toimeentulosta, opetuksesta ja sivistyksestä karsitaan, juotava ei lopu kesken, ja kansa pysyy tyytyväisenä. Näinhän toimittiin aikanaan entisessä Neuvostoliitossakin Punakoneeksi kutsutun, ylivoimaisen jääkiekkomaajoukkueen aikaan.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit