Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Jussi  MELASTELUA
 

Kasvatusohjeita "pullamössösukupolvelle"

Nyt kun kaikkien ministerin äiti opetusministeri ja kokoomuksen äiti Amman, Sanni Grahn-Laasonen on ajanut Suomen kakki yliopistot tietoisesti alas, mikä tarkoittaa sitä, että suomalainen tutkimus pyritään lakkauttamaan, lienee paikallaan jakaa neuvoja näille bessewissereille hivenen oikeasta kasvatuksesta.

Leikki on lapsen työtä, et koskaan leiki lapsesi kanssa liika. Leikkien avulla vahvistat lapsen omaa itsetuntoa. Yhdessäolo on tärkeää ja peleissä pitää olla selvät säännöt ja reilu pelin meininki.

Kiinnitä huomio hyvään käytökseen ja kehu häntä siitä. Lasta ei oikein koskaan voi kehua liikaa, mutta kohdista kehusi täsmällisesti." Hyvä poika!", ei ole kehu. "Hienoa, että pesit hampaasi ilman kehotusta", taas on oikeaa toimintaa. Palkitse onnistuminen aina. Ostin lapsen lapsille tarrataulun, johon tyttäreni liimaa hyvästä käytöksestä ja suorituksista tarroja, joista lapsi voi itse tarkkailla tuloksiaan.

Anna ohjeet tarkasti ja kannusta lasta vaikeissa asioissa siten, että lapsi ymmärtää itse toimineensa oikein. Positiivisen kasvatuksen menetelmät auttavat lasta enemmän kuin epämääräiset kiellot ja turhat määräykset.

Lapsen turvallisuuden tunteen vahvistaminen on todella tärkeää. Positiivinen vanhemmuus on päivän nimi, minkä voisi määritellä vanhalla kongitiivis-behavioristisella menetelmällä, jonka mukaan hyvää käytöstä voidaan huomiolla, kehuilla ja palkkioilla vahvistaa.

Lapsen huonoa käytöstä hillitään seuraamuksilla. Taustalla on ajatus, että lapsi hakee huonolla käytöksellä huomioita. Mikäli hän ei saa sitä, hän lakkaa ajan mittaan vaatimasta sitä. Huonon käytöksen huomiotta jättäminen on joskus hyvää asia, mutta selkeät rajat ovat lapsen oma turvaverkko. Tämä metodi ei kuitenkaan toimi, jos lapsen käytös on tuhoavaa ja aggressiivista.

Aikuisen täytyy aina kyetä osoittamaan teon seuraus. Tahallisesta kenkien kastelemisesta paras seuraamus on antaa lapsen hetken aikaa kulkea märissä kengissä ja tuntea se epämiellyttävyys, mitä siitä seuraa.

Eräs tärkeimmistä kasvatusmenetelmistä on opettaa lasta ilmaisemaan tunteensa oikein ja kertoa selkokielellä, mitkä tunteet ovat sallittuja ja mitkä eivät. Tuskaa ja itkua ei tarvitse tukahduttaa, samoin kuin rakkautta. Vihanhillintää voi opettaa, samoin kuin aggressioidenkin.

"Kilpikonnapuolustus" on tärkeä opettaa heti! Kerro lapsellesi, että voit olla siellä suojassa niin kauan, että olo helpottuu. Monet vanhemmat eivät osaa opettaa lapsilleen oikeita kaveritaitoja ja sopimisen tärkeyttä. Tässä ovat roolileikit parasta ja vuorovaikutuksella voidaan saada lapsi ymmärtämään myös toisten tunteita.

Tärkeää on opettaa lapselle, että ongelmanratkaisuja on yleensä monta. Nämä voidaan pilkkoa osiin, määritellä, pohtia ja puntaroida erilaisilla ratkaisumalleilla, ennen kuin arvioidaan paras ja toteuttamiskelpoisin malli. Eri ratkaisumallien tärkeyttä kannattaa korostaa ja auttaa lasta keksimään niitä itse.

Toisten kulttuurien ja heidän tapojensa opettaminen ja kunnioittaminen auttavat lasta ymmärtämään muita ja vähentävät rasismia. Tärkeintä on kuitenkin aikuisen oma esimerkki ja mallikäyttäytymisen voima.

Näitä neuvoja seuraamalla ja ne omaksumalla, onnistuu vähän tumpelompikin isukki ja äiskä lastensa kasvatuksesta. Normaalisti velotan näistä neuvoista 10000 euroa, mutta menköön lasku nyt maisterin omaan piikkiin!

Juhani Melanen

 


Kolumnistin muut kolumnit