Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Jussi  MELASTELUA
 

Kasvatusohjeita "pullamössösukupolvelle"

Nyt kun kaikkien ministerin äiti opetusministeri ja kokoomuksen äiti Amman, Sanni Grahn-Laasonen on ajanut Suomen kakki yliopistot tietoisesti alas, mikä tarkoittaa sitä, että suomalainen tutkimus pyritään lakkauttamaan, lienee paikallaan jakaa neuvoja näille bessewissereille hivenen oikeasta kasvatuksesta.

Leikki on lapsen työtä, et koskaan leiki lapsesi kanssa liika. Leikkien avulla vahvistat lapsen omaa itsetuntoa. Yhdessäolo on tärkeää ja peleissä pitää olla selvät säännöt ja reilu pelin meininki.

Kiinnitä huomio hyvään käytökseen ja kehu häntä siitä. Lasta ei oikein koskaan voi kehua liikaa, mutta kohdista kehusi täsmällisesti." Hyvä poika!", ei ole kehu. "Hienoa, että pesit hampaasi ilman kehotusta", taas on oikeaa toimintaa. Palkitse onnistuminen aina. Ostin lapsen lapsille tarrataulun, johon tyttäreni liimaa hyvästä käytöksestä ja suorituksista tarroja, joista lapsi voi itse tarkkailla tuloksiaan.

Anna ohjeet tarkasti ja kannusta lasta vaikeissa asioissa siten, että lapsi ymmärtää itse toimineensa oikein. Positiivisen kasvatuksen menetelmät auttavat lasta enemmän kuin epämääräiset kiellot ja turhat määräykset.

Lapsen turvallisuuden tunteen vahvistaminen on todella tärkeää. Positiivinen vanhemmuus on päivän nimi, minkä voisi määritellä vanhalla kongitiivis-behavioristisella menetelmällä, jonka mukaan hyvää käytöstä voidaan huomiolla, kehuilla ja palkkioilla vahvistaa.

Lapsen huonoa käytöstä hillitään seuraamuksilla. Taustalla on ajatus, että lapsi hakee huonolla käytöksellä huomioita. Mikäli hän ei saa sitä, hän lakkaa ajan mittaan vaatimasta sitä. Huonon käytöksen huomiotta jättäminen on joskus hyvää asia, mutta selkeät rajat ovat lapsen oma turvaverkko. Tämä metodi ei kuitenkaan toimi, jos lapsen käytös on tuhoavaa ja aggressiivista.

Aikuisen täytyy aina kyetä osoittamaan teon seuraus. Tahallisesta kenkien kastelemisesta paras seuraamus on antaa lapsen hetken aikaa kulkea märissä kengissä ja tuntea se epämiellyttävyys, mitä siitä seuraa.

Eräs tärkeimmistä kasvatusmenetelmistä on opettaa lasta ilmaisemaan tunteensa oikein ja kertoa selkokielellä, mitkä tunteet ovat sallittuja ja mitkä eivät. Tuskaa ja itkua ei tarvitse tukahduttaa, samoin kuin rakkautta. Vihanhillintää voi opettaa, samoin kuin aggressioidenkin.

"Kilpikonnapuolustus" on tärkeä opettaa heti! Kerro lapsellesi, että voit olla siellä suojassa niin kauan, että olo helpottuu. Monet vanhemmat eivät osaa opettaa lapsilleen oikeita kaveritaitoja ja sopimisen tärkeyttä. Tässä ovat roolileikit parasta ja vuorovaikutuksella voidaan saada lapsi ymmärtämään myös toisten tunteita.

Tärkeää on opettaa lapselle, että ongelmanratkaisuja on yleensä monta. Nämä voidaan pilkkoa osiin, määritellä, pohtia ja puntaroida erilaisilla ratkaisumalleilla, ennen kuin arvioidaan paras ja toteuttamiskelpoisin malli. Eri ratkaisumallien tärkeyttä kannattaa korostaa ja auttaa lasta keksimään niitä itse.

Toisten kulttuurien ja heidän tapojensa opettaminen ja kunnioittaminen auttavat lasta ymmärtämään muita ja vähentävät rasismia. Tärkeintä on kuitenkin aikuisen oma esimerkki ja mallikäyttäytymisen voima.

Näitä neuvoja seuraamalla ja ne omaksumalla, onnistuu vähän tumpelompikin isukki ja äiskä lastensa kasvatuksesta. Normaalisti velotan näistä neuvoista 10000 euroa, mutta menköön lasku nyt maisterin omaan piikkiin!

Juhani Melanen

 


Kolumnistin muut kolumnit