Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Sportti

Pelsu

Pelicans aloitti valmistautumisensa ensi kauteen

Lahden turkoosinutut jättivät kaudestaan positiivisen jälkimaun. Vielä runkosarjassa oli epäselvää millä pelisysteemillä joukkue pelaa ja mitä on oikeanlainen, valmentaja Matikaisen vaatima pelikovuus. Playoffien aikana kaikki mahdollinen napsahti jotakuinkin kohdalleen, jopa Niko Hovisen maalivahtipeli. Se tosiseikka, että HIFK paremman materiaalinsa turvin meni lopulta jatkoon, ei ollut yllätys. Yllätys oli se, että Pelicans teki sarjasta mielenkiintoisen omalla tekemisellään. Loppusijoitus sarjan kahdeksantena on hyvä suoritus ottaen huomioon se taso, mistä kauden alussa lähdettiin. Tästä on hyvä Matikaisen ja Nurmisen jatkaa projetia ensi kaudelle, kun ns. vapaamatkustajat on joukkueesta ulostettu ja pelaajat tietävät nyt valmentajiensa vaatimustason.

Joukkue on jo nyt kohtalaisen hyvin kasassa. Keskiviikkona julkistettiin jatkosopimukset puolustukseen Maneliukselle, Rukajärvelle ja Pietilälle. Hyökkääjistä jatkolaput saivat Koivisto, Alanne, Elimäki ja Rekonen. Uutena maalivahtina remmiin liittyy A-nuorten SM-sarjan ykkösnimi Jokereiden Joona Voutilainen. Emil Larmi menetettiin Hämeenlinnaan ja Hoviseen ei ollut varaa, joten Juvonen lienee ensi kauden selkeä ykkösvahti.

Uusia hankintoja valmentajakaksikko lupasi 2-5 kappaletta ja hyvä niin, sillä joukkue kaipaa vielä muutamia täsmähankintoja. Periaatteessa yksi kova luuta puolustukseen (Jalvanti?) ja 2-3 laatuhyökkääjää kärkiketjuihin riittänee. Potulnyyn ja Byersiin sijoitetut rahat kannattaa ensi kaudella laittaa varmempiin arpoihin. Mielummin takuuvarmoja suomalaispelaajia kuin ulkomaisia arpoja. Lahdessa kun sattuu olemaan aika huono onnistumisprosentti näissä ulkomaan hauissa. No, olihan Lassen viime kaudella sentään erittäin onnistunut hankinta. Lisäksi Ben Bloodin on syytä keskittyä ensi kaudella pelkästään pelillisiin asioihin ja jättää pelikiellossa istumiset unholaan. Jatkuvat pelikiellot kun ovat juuri sitä joukkueelta varastamista, josta Matikainenkin aina muistaa mainita.

Lopuksi on pakko ottaa hattu päästä Jan Latvalan edessä. Huikea ura ja huikea urheilija. Viimeinen kausi ei ollut uran paras, johtuen pahasta vammasta, joka selvästi häiritsi kauteen valmistautumista. Latvala ei silti selitellyt, vaan teki parhaansa, niin kuin aina joukkueen eteen sillä peliajalla, jonka sai. Viimeistään parin vuoden päästä sitten ansaitusti paita Isku Areenan kattoon. Kiitos Lade!! SM-liigan välieristä toivon, että finaaliin tiensä selvittävät HIFK ja Tappara. Ja tänä vuonna sitten on sen Tapparan mestaruuden aika vihdoinkin. Eihän rouva Fortunakaan voi pyllistää neljää kevättä peräkkäin samaan suuntaan, eihän?

FCL

Veikkausliiga käyntiin

Veikkausliiga hyrähti käyntiin viikonloppuna hieman varkain ainoastaan yhden ottelun voimin. FC Lahden liigakausi käynnistyy lauantaina Turussa Interin vieraana ja kotona joukkue esiintyy ensimmäistä kertaa 18.4 jolloin vastustajana Kisapuistossa on HIFK. Lahden preseason on ollut yllättävän vahva. Liigacupin voitto ja ei yhtään häviötä muissakaan peleissä suomalaisille joukkueille. Virolaisilta sakeilta kyllä otettiin nenään, mutta se tuntuu olevan tänä päivänä jo itsestään selvä asia suomalaisille futisjengeille.

FC Lahti on tälle kaudelle uudistunut merkittävästi. Poissa ovat mm. Henrik Moisander, Pekka Lagerblom, Markus Joenmäki, Petri Pasanen, Xhevdet Gela, Mika Ääritalo ja Aleksi Ristola eli paljon veikkausliigakokemusta on joukkueesta kadonnut. Tilalle on tullut nuoruutta, lahjakkuutta ja nopeutta. Väittäisin, että koossa on mielenkiintoisin lahtelaisjoukkue vuosikausiin. Joukkueessa on potentiaalia periaatteessa mihin vain. Toisaalta kokemuksen puute voi tulla ikävästi esiin, jos kausi lähtee käyntiin mollivoittoisesti.

Joukkue on nopein ikinä, mitä Lahdessa on ollut, ainakin jos on uskomista valmennusta ja miksipä ei olisi. Talvikaudella uusista pelaajista varsinkin Santeri Hostikka ja Boris Tatar ovat tehneet otteillaan moneen lahtelaiseen vaikutuksen. Samaan aikaan oma kasvatti Jasse Tuominen on nostanut tasoaan selkeästi ja on kasvamassa joukkueen pelilliseksi liideriksi ollen myös talvikauden kovin maalitykki.

Potentiaalia joukkueesta todellakin löytyy, sillä vielä hieman varjojen mailla talvikauden on vaeltanut divarin maalitykki Kalle Multanen sekä loukkaantumisestaan pikku hiljaa kuntoutuva Duarte Tammilehto. Brassipelaajista on vielä liian aikaista sanoa juuta taikka jaata. Viimeistään kesäkuussa ollaan varmasti heidänkin suhteensa viisaampia. Maalivahtiosasto on kunnossa, sillä Tomi "Psyko" Maanoja vakuutti kaikki viimeistään liigacupin finaalissa.

Kokemusta joukkueessa edustavat herrat Hauhia, Tanska, Sesay ja Kärkkäinen. Eli pääosin kokemus löytyy tänä vuonna puolustuslinjasta. No löytyyhän hyökkäyksestäkin vielä jonkin verran kokemusta. Pika-kiituri Shala ja Lahti-ikoni Rafael, joka aloittaa viimeisen kautensa pääsarjassa ja toivotaan, että miehen maalinälkä on edelleen tallella. Tänä vuonna Rafun rooliksi jäänee kuitenkin se "supervaihtomies", jossa roolissa Rafu voi tehdä yllättävänkin monta kaappia.

Todellinen yllätyskortti ja musta hevonen voi olla yhteistyöseurasta Pietarin FC Zenitistä tuleva 23-vuotias Ivan Solovyev. Nuoren miehen osaamisesta kertoo jotain se, että hän toiminut mm. Venäjän nuorten maajoukkueen kapteenina. Tosin Solovyevin sopimus kestää alustavasti vain kesäkuun loppuun asti, joten nähtäväksi jää mikä on nuoren miehen motivaatiotaso pelata Suomen veikkausliigaa.

Ennakkokaavailuissa mestaruus on HJK:n ja SJK:n välinen taisto, jonne uskon ja toivon FC Lahden iskevän väliin kiilaa. Sijat 3-6 lienee realistisestikin ajateltuna FC Lahden saavutettavissa. Tästä tämä taas lähtee. Oi Lahti on!

-Pete Salomaa-


Kolumnistin muut kolumnit