Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Kevätherätys

Mikähän siinä on, että mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sen nautittavammalta kevääntulo maistuu. Vaikka huhtikuussa tehdään paljon itsemurhia, osa suomalaisista ei ole luovuttanut toivoaan, vaan nauttii tippuvista räystäistä, tuoreista luonnon tuoksuista ja ensimmäisestä koiranpaskasta, johon on vuodenvaihteen jälkeen iskenyt kenkänsä.

Kaikesta huolimatta kevät sopii vuodenaikana hyvin itsetuhoiselle ja pessimistiselle suomalaiselle luonteelle. Kaikki hvyä, eli kesä, on vielä edessä päin ja sitä kannattaa hehkuttaa. Kun on hehkutettu juhannukseen saakka, alkaa henkinen helvetti ja masennus. Kesä on mennyt, päivä lyhenee ja lasketaan, montako päivää on enää jouluun, joka on se ainoa valopilkku sysisynkän kaamoksen keskellä.

Puhutaan suureen ääneen ilmastonmuutoksesta ja ollaan huolissaan, miten tässä oikein käy. Mutta kuten useimmat missikokelaat ja tosi-tv-tähdiksi pyrkivät ovat todenneet, mikäpä tässä ollessa, kun parhaimmat hellekelit antavat odottaa itseään vielä elo-syyskuussa, eikä pahinkaan pakkastalvi kestä Lahdenkaan korkeudella kuin parisen viikkoa. Nautitaan me tästä ylellisyydestä ja annetaan jälkipolvien hoidella jääkarhuille uudet asuinsijat...

Käytäntö ei mene kuitenkaan samoilla raiteilla. Vaikka vielä syyskuussa aurinko paistaisi täydeltä terältä ja lokakuussakin pilkistelisi pilvien raosta, meistä ei saa syksyihmisiä. Kaikki se hyvä, mikä tulee taivaalta heinäkuun jälkeen muistuttaa meitä synkkämielisiä vain siitä, että kohta on vielä pahemmin. Ja kun ensimmäinen pakkaspäivä koittaa näillä näkymin joskus joulukuun puolivälissä, vaikuttaa hetkellisesti, että koko se puhe ilmastonmuutoksesta on täysin tuulesta temmattu.

+ + + + + + + + +

Viime viikolla lähikaupan kassa kysäisi minulta ostoksia maksaessani, kumpi on mielestäni pahempi, Nalle Wahlroos vai Hjallis Harkimo. Yllättävä heitto, sillä emme olleet käyneet aikaisemmin muita poliittissävytteisiä keskusteluja kuin, ovatko israelilaiset appelsiinit mehukkaampia kuin egyptiläiset. Piti jäädä oikein miettimään, mutta kyllähän herroissa on paljon yhteistä. Neuvostoliittoa ihaillut Nalle käänsi stalinistina takkinsa ja myi aatteensa markkinataloudelle - Hjallis on taas käynyt kauppaa Venäjän oligarkkien kanssa.

Hjalliksen persoona kiehtoo vuosi vuodelta enemmän. Miestähän voisi tavallaan verrata Yhdysvaltain presidenttiehdokkaaseen, Donald Trumpiin, mutta Hjallis ei päästele yhtä paljon sammakoita suustaan, koska tv-ohjelmissaan hän on pidättäytynyt etupäässä kyselijän - anteeksi, tyhmän kyselijän roolissa - ja kansanedustajana ei ole pitänyt juuri laisinkaan puheenvuoroja. Tuo viimeksi mainittu onkin perin ihmeellistä, sillä luulisi, että tyhmiä kysymyksiä talk show´ssaan esittävälle miehelle olisi mitä suurin sosiaalinen tilaus eduskunnan kyselytunnilla.

Mutta olisiko Hjalliksesta kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi? Sille paikalle valittaessa poliittista yksinpurjehtijaa odottaisivat aikamoiset velvoitteet, ovathan edeltäjät, Alexander Stubb ja Jyrki Katainen toimineet molemmat pääministerinä. Oikeistopoliitikon pirtaan sopisi kieltämättä hyvin se, että hän antaa epäpäteville aineksille kenkää, mutta olisiko edes teoriassa mahdollista myydä rapakunnossa oleva puolue kokonaan Venäjälle?

Puolueiden puheenjohtajakisa alkaa saada mielenkiintoisia piirteitä muutenkin - ainakin kokoomuksen ja vasemmistoliiton leirissä. Hjallis ilmoitti show´ssaan, että hänen suosikkinsa vasemmistoliiton uudeksi puheenjohtajaksi on Aino-Kaisa Pekonen. Näin siksi, että Pekosen veli, näyttelijä Aku Hirviniemi ei vaikuta lainkaan vassarilta, vaan elää kuin täysverinen porvari. Siitäkin huolimatta, että Aku lukeutuu siskonsa kannattajoukkoihin.

Vastapuolella taas vasemmistoliittoa kansanedustajana ja meppinä edustanut talouskriittinen Esko Seppänen sallisi Alexander Stubbin jatkaa kokoomuksen johdossa. Perustelut hän antoi Uuden Suomen blogikirjoituksessaan: "Hänen johdollaan kokoomus parhaiten paljastaa todellisen luonteensa. Hän sopii erinomaisesti kokoomuksen puheenjohtajana puolueen kannatuksen minimoimiseen."

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit