Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Jussi  MELASTELUA
 

Uusliberalismista keynesiläiseen epävarmuuteen

Tuomas Enbuske julisti pari viikkoa sitten Apu lehdessä, että uusliberalismi pelasti maailman runnomalla lehteen näennäisiä tietoja harkiten eli rollaten. Hän väittää, että maailma on noussut köyhyydestä Elon Musien, Steve Jobsin ja Bill Gatesin ansiosta. Enbuske ihaillee bisnestä ja luksusta ja väittää otsa kirkkaana, että edellä luetellut henkilöt ovat nostaneet maailman köyhyydestä. Muita syitä ovat kommunismin romahtaminen, maailman kaupan vapautuminen ja kaiken ilon ja riemun tuoja: uusliberalismi.

Hän esittää tuekseen lukuja, jotka voidaan tulkita miten vain.Internetiä ja mobiilipelejä voidaan pelata yhtä hyvin Espoosta kuin Eritreastakin on hänen väitteensä avain, mutta hän unohtaa, että maailman 64 rikkainta ihmistä omistaa puolet maapallon varannosta ja manipuloi talousmarkkinoita mielensä mukaan heilutellen demokratioita ja suosien tarvittaessa diktatuureja.

Kuitenkin vuoden vaihteessa Lontoon Cityssä toiminut sijoitusyhtiö Nevsky Capital ilmoitti asiakkaidensa yllätykseksi lopettavansa sijoitusrahastonsa. Syynä ei ollut epäonnistuminen sijoitustoiminnassa 2000-luvulla, sillä Nevskyn tuottoprosentit ovat olleet hurjia. Sen sijaan yhtiön johtaja perusteli lopettamista tulevaisuutta koskevan epävarmuuden merkittävällä lisääntymisella. Miksi tämä rahantekokone ja uusliberalismin airut, yhtäkkiä toimi vastoin suomalaisen uusliberalismin papin viihdetoimittaja Enbusken ajatuksia?

Siksi, että maailma sen johtajan Martin Taylorin mukaan, oli muuttumassa tulevaisuudessa yhä epävarmemmaksi ja huonosti ennustettavaksi. Hänen mielestään oli aika panna pillit pussiin, kuin menettää asiakkaidensa rahat huonoilla markkinoilla. Taylor siis tunnusti, että ilmassa on liikaa ennustamattomia riskejä, vaikka sadat muut rahoitusyhtiöt vakuuttavat kilvan, että "markkinat ovat aina oikeassa", kuten liberalismin teesi kuuluu.

John Maynard Keynes sen sijaan suhtautui epävarmuuteen vakavasti ja näki, että taloudessa ei ole mahdollista nähdä tieteellisellä varmuudella 20 vuoden taakse ja tietää varmasti, miten nikkelin hinta muuttuu tällä periodilla. Hän siis tukeutui reaalitalouteen ja korosti sitä, että kapitalismin nousukausina oli luotava markkinoille puskureita laskukausia varten ja varata valtion rahaa sukanvarteen laskukausia varten.

Likvideillä markkinoilla huonoistakin sijoituksista voi päästä eroon, mutta kuka osaa ennustaa milloin ihmisten joukkopsykoosi rahataloudessa silloin, kun vaikeat futuurit ja monimutkaiset rahoitusinstrumentit laukeavat samanaikaisesti, kuten kävi USA.ssa 2008, jolloin 6 miljoonaa ihmistä menetti kotinsa.

Mikäli kiinteistömoguli Trumpista tulee USA:n uusi presidentti, rajoille rakennetaan aitoja ja merkantilismi nostaa taas päätään vapauden ja kapitalismin Mekassa. Miten uusliberalismi tähän reagoi?

Juhani Melanen

 


Kolumnistin muut kolumnit