Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Tulppa veneestä

Pääministeri Juha Sipilä tulee jäämään historiankirjoihin paitsi aggressiivisen leikkauspolitiikkansa, myös ontuvan kielenkäyttönsä vuoksi. Meillä on Suomessa valtion ja keskustan johdossa maalla asuva insinööri, joka ei tiedä, miten veneen tulppaa käytetään. Viime viikolla Sipilä kompastui fraseologiassa pahemman kerran kommentoidessaan Palvelualojen ammattiliiton, Pamin päätöstä tulla neuvotteluihin kilpailukykysopimuksesta. "Toivottavasti tulppa lähtee paatista ja päästään eteenpäin", hän lausahti.

Kielikuva on samanlainen kuin jos toteaisi, että toivottavasti venttili lähtee polkupyörästä tai öljypohjan pultti henkilöautosta. Cheekin faneja miellyttääkseen Sipilä olisi voinut käyttää ilmaisua: "Toivottavasti sokka lähtee granaatista." Yhtä lailla kaikki lauseet viittaavat samaan asiaan, eli valtiolaivamme uppoamiseen.

Yle Radio 1:n mainio pilkunviilausohjelma Aristoteleen kantapää oli pian pääministerin lausunnon jälkeen hukkua yleisön palautetulvaan. "Siitä on aikaa, kun olen viimeksi ollut veneessä, mutta muistaakseni tulpan tarkoitus oli pitää vesi pois veneestä, eli vene pinnalla. Stephen Elopin kanssa oltiin uppoavalla lautalla ja nyt Sipilän kanssa samassa veneessä, josta Sipilä haluaa tulpan pois. Kuulostaa siltä, että oikein yritetään upottaa Suomea", eräs kuulijoista kommentoi pääministerin fraasirikosta. Toisen palautteenantajan mielestä upottamisessa olisi ainakin se hyvä puoli, että hukuttautumisitsemurhan jälkeen Sipilä pääsisi lopullisesti eroon vatuloinnista.

Mutta osataan sitä Yleisradionkin puolella. A-studion Talkissa toimittaja kertoi Pamin päätöstä edeltäneen kokouksen kestäneen "melkein kuusi tuntia ja rapiat päälle". Mitähän sekin tarkoittaa? Jos kokous on kestänyt hieman alle kuusi tuntia ja siihen lisätään rapiat, lopputulokseksi tulee aika tarkkaan kuusi tuntia. Turha sitä olisi ollut peitellä minkäänlaisin hämärin sanakääntein. Mieleen tulee pakostakin VR.n äskettäinen hinnanalennuskampanja, jonka seurauksena hinnat laskivat pysyvästi kaikilla reiteillä - paitsi toisilla nousivat.

Median pyrkimys tarkkaan ilmaisuun saa joskus huvittaviakin piirteitä. Niin ikään viime viikolla luin Iltalehdestä artikkelia, jota varten lukijoita oli pyydetty kertomaan kamalimmista hammaslääkärikokemuksistaan. Yksi hirveimmistä oli tapaus, jossa hammaslääkäri oli poistanut potilaalta väärän hampaan. Jutun kasannut toimittaja kirjoitti, että "tarkka" potilas oli huomannut lääkärin virheen jo samana päivänä. Herranjumala, mitenköhän paljon puudutusainetta potilaaseen olisi pitänyt pumpata, että hän olisi huomannut vahingon vasta päivien päästä?!

Jokainen kovasta hammassärystä kärsinyt huomaa kyllä viimeistään puudustusaineen vaikutuksen lakattua, jos väärä hammas on poistettu. Kävin itsekin vähän aikaa sitten Akuutti24:ssa poistattamassa hampaan ja voin todeta, että tuollaisen "pikku fiban" olisi pannut välittömästi merkille. Sen sijaan odottaessani pääsyä vastaanotolle tapahtui jotain paljon hauskempaa.

Meitä oli päivystävän hammaslääkärin oven eteen sijoitetulla penkkirivillä odottelemassa viisi henkilöä: kolme maahanmuuttajaa tai turvapaikanhakijaa, heidän tulkkinsa ja minä. Hoitaja työnsi ohitsemme pyörätuolissa istuvaa vanhempaa rouvaa. Tullessaan kohdalleni mummeli mulkaisi minua vihaisesti ja tuhahti, että tässäkään paikassa ei näe kuin pelkästään teitä ulkomaalaisia. Jäin täysin sanattomaksi.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit