Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Tulppa veneestä

Pääministeri Juha Sipilä tulee jäämään historiankirjoihin paitsi aggressiivisen leikkauspolitiikkansa, myös ontuvan kielenkäyttönsä vuoksi. Meillä on Suomessa valtion ja keskustan johdossa maalla asuva insinööri, joka ei tiedä, miten veneen tulppaa käytetään. Viime viikolla Sipilä kompastui fraseologiassa pahemman kerran kommentoidessaan Palvelualojen ammattiliiton, Pamin päätöstä tulla neuvotteluihin kilpailukykysopimuksesta. "Toivottavasti tulppa lähtee paatista ja päästään eteenpäin", hän lausahti.

Kielikuva on samanlainen kuin jos toteaisi, että toivottavasti venttili lähtee polkupyörästä tai öljypohjan pultti henkilöautosta. Cheekin faneja miellyttääkseen Sipilä olisi voinut käyttää ilmaisua: "Toivottavasti sokka lähtee granaatista." Yhtä lailla kaikki lauseet viittaavat samaan asiaan, eli valtiolaivamme uppoamiseen.

Yle Radio 1:n mainio pilkunviilausohjelma Aristoteleen kantapää oli pian pääministerin lausunnon jälkeen hukkua yleisön palautetulvaan. "Siitä on aikaa, kun olen viimeksi ollut veneessä, mutta muistaakseni tulpan tarkoitus oli pitää vesi pois veneestä, eli vene pinnalla. Stephen Elopin kanssa oltiin uppoavalla lautalla ja nyt Sipilän kanssa samassa veneessä, josta Sipilä haluaa tulpan pois. Kuulostaa siltä, että oikein yritetään upottaa Suomea", eräs kuulijoista kommentoi pääministerin fraasirikosta. Toisen palautteenantajan mielestä upottamisessa olisi ainakin se hyvä puoli, että hukuttautumisitsemurhan jälkeen Sipilä pääsisi lopullisesti eroon vatuloinnista.

Mutta osataan sitä Yleisradionkin puolella. A-studion Talkissa toimittaja kertoi Pamin päätöstä edeltäneen kokouksen kestäneen "melkein kuusi tuntia ja rapiat päälle". Mitähän sekin tarkoittaa? Jos kokous on kestänyt hieman alle kuusi tuntia ja siihen lisätään rapiat, lopputulokseksi tulee aika tarkkaan kuusi tuntia. Turha sitä olisi ollut peitellä minkäänlaisin hämärin sanakääntein. Mieleen tulee pakostakin VR.n äskettäinen hinnanalennuskampanja, jonka seurauksena hinnat laskivat pysyvästi kaikilla reiteillä - paitsi toisilla nousivat.

Median pyrkimys tarkkaan ilmaisuun saa joskus huvittaviakin piirteitä. Niin ikään viime viikolla luin Iltalehdestä artikkelia, jota varten lukijoita oli pyydetty kertomaan kamalimmista hammaslääkärikokemuksistaan. Yksi hirveimmistä oli tapaus, jossa hammaslääkäri oli poistanut potilaalta väärän hampaan. Jutun kasannut toimittaja kirjoitti, että "tarkka" potilas oli huomannut lääkärin virheen jo samana päivänä. Herranjumala, mitenköhän paljon puudutusainetta potilaaseen olisi pitänyt pumpata, että hän olisi huomannut vahingon vasta päivien päästä?!

Jokainen kovasta hammassärystä kärsinyt huomaa kyllä viimeistään puudustusaineen vaikutuksen lakattua, jos väärä hammas on poistettu. Kävin itsekin vähän aikaa sitten Akuutti24:ssa poistattamassa hampaan ja voin todeta, että tuollaisen "pikku fiban" olisi pannut välittömästi merkille. Sen sijaan odottaessani pääsyä vastaanotolle tapahtui jotain paljon hauskempaa.

Meitä oli päivystävän hammaslääkärin oven eteen sijoitetulla penkkirivillä odottelemassa viisi henkilöä: kolme maahanmuuttajaa tai turvapaikanhakijaa, heidän tulkkinsa ja minä. Hoitaja työnsi ohitsemme pyörätuolissa istuvaa vanhempaa rouvaa. Tullessaan kohdalleni mummeli mulkaisi minua vihaisesti ja tuhahti, että tässäkään paikassa ei näe kuin pelkästään teitä ulkomaalaisia. Jäin täysin sanattomaksi.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit