Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


kirjastoilta
Runsas joukko kulttuuriväkeä keskusteli tiukkasanaisesti pääkirjaston auditoriossa viime maanantaina kaupunginkirjaston johtajien kanssa kysymyksestä, on kirjasto edelleen kansan sivistyksen kehto. kuvassa etualalla oikealla sivistystoimenjohtaja Tiina Granqvist.

 

Onko kirjasto kirjallisuuden tyyssija vai monitoimihalli

Viime maanantaina käytiin Lahden pääkirjaston auditoriossa tiukka keskustelu kulttuuriväen ja kirjaston johdon välillä. Alkupanoksen illan järjestämisestä antoi uutinen, jonka mukaan kirjastosaliin oltaisiin suunnittelemassa esiintymiskoroketta ja karaoke-tapahtumia. Kirjoja poistettaisiin tuhansittain ja kirjahyllyjä häviäisi suhteessa poistuviin kirjoihin. Tuleva kirjastolaki vaatisi kaikenlaisia väen tapaamisia. Viime vuonna pääkirjastossa kävi eri tapahtumissa yli 20 000 osanottajaa. Kuntalaiset lainasivat kirjoja ja muuta materiaalia monisatakertaisen määrän asukaslukuun verrattuna.

Kirjastotoimenjohtaja Marja Malminen ja kirjallisuus- ja tietopalvelupäällikkö Salla Palmi-Felin vastasivat kirjaston puolesta lukuisiin kulttuuriväen tekemiin kysymyksiin. Runsas kymmenen lahtelaista kulttuuriyhdistystä olivat delegoineet keskustelun johtamisen Lahden Runomaraton ry:n puheenjohtaja, kouluneuvos Rauno Kurjelle ja pääsihteeri Sanna Virralle. Kirjaston johdon selvityksen mukaan kirjaston pitää uudistua ajan hengen mukaan.

Nuoret kaupunkilaiset eivät nykyisin tule lainaamaa kauno- tai tietokirjallisuutta runsain joukoin vaan osa hakee tietonsa nykyaikaisten nettiviestimien kautta. Kirjahyllyistä poistetaan neljännes, niin tehdään tilaa sohvaryhmille. Kirjojen lainaukset ovat vähentyneet viimeisen kymmenvuotiskauden aikana kolmanneksen. Karaoke-tilaisuuksia pidetään ainakin toistaiseksi kirjaston toisen kerroksen tietotekniikassa, missä on tarvittavat välineet, mutta työskentelysoppia tutkijoille ja opiskelijoille alakerrassakin säilyy, lupasi johtaja. Karaoke-jutuissa ei Lahden kaupuginkirjasto ole yksin. Se on yli maan kulkeva "villitys" kirjastoissa.

Kysymyksiin, mitkä tahot ovat tulevaa kirjastouudistusta suunnitelleet ja kuka päättää kirjojen hankinnasta sekä poistoista, ei saatu selkeää vastausta. Malminen totesi, että uudistamisesta on keskusteltu talon henkilöstöryhmien kanssa. Yleisön kysymykseen, miksi kirjaston asiakkaista ei ole muodostettu julkisella kuulutuksella asiakasraatia? vastauksena todettiin, että sitä yritettiin kutsua kokoon, mutta keskipäivän tapahtumiin ei löytynyt tarpeeksi tulijoita.

Vaikka yleisö osittain ymmärsikin syyt kirjastomateriaalin hävittämiseen ja kirjavarastoinnin rajallisuuteen, niin ymmärrystä ei saanut esimerkiksi vanhojen tietokirjojen poistot, koska uuden ja vanhan tietokannan vertailu, on eräs tutkimuksen painopiste.

Kirjallisuuden hankinnan määrärahoista ei yleisö juurikaan kysellyt, vaikka siihen olisi ollut hyvä tilaisuus, kun mukana olivat sivistystoimenjohtaja Tiina Granqvist ja kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Lasse Koskinen. Kirjastosalin korjaukseen, hyllyjen poistoon ja matalan kirjastosalin hyllyjen asemointiin on varattu 350 000 euroa.

Kirjaston kirjakokoelmat eivät häviä, yksittäisiä kirjoja on 530 000 kappaletta, joista vuositasolla poistuu kymmenen prosenttia. Myöskään vähän vanhemman kaunokirjallisuuden poistolle ei löytynyt ymmärrystä. Teoksetkin ikääntyvät, mutta niitä halutaan lukea myöhemminkin kuin juuri painosta tulleina. Tämä ikääntyminen koskee myös musiikkimateriaalia, jota myös on poistettu musiikkiosaston hyllyistä tuntuvasti. Ehkä nykyaikainen lukukoira innostaa pienempiä lapsia lukemaan kirjoja ääneen myös kotona ja kasvattaa uusia kirjojen ystäviä.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto