Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Muhvi
Alijuhakkalan Martta-yhdistyksen martat neuloivat viime syksyn aikana useita hypistely-muhveja eli käsien lämmittely-putkiloita, jotka he luovuttivat uuden Vire Koti Kultakaaren asukkaiden hypisteltäviksi. Kuvassa oikealta yhdistyksen puheenjohtaja Terttu Kaisitinen, Asta Kostensalo, Nea-hoitaja näyttää muhvia istuvalle Meri-rouvalle, hänen takanaan Hoivakodin johtaja Anu Seppälä ja vieressä hoitaja Marjo ja martoista Tellervo Lätti.

 

Hypistely-muhvit lämmittävät käsiä

Mitäpä eivät aktiiviset Martta yhdistyksissään keksisi. Joensuun Martat tiedottivat sisaryhdistyksille ottaneensa uudelleen käyttöön käsien lämmittelyyn tarkoitetut muhvit. !950-luvulla ne olivat suurta muotia naisten ulkovaatetuksessa, lähinnä turkiksista tehtyinä.

Kultalammasturkis mustaksi tai ruskeaksi värjättynä luonnonharmaan ohella oli tavoiteltu materiaali muhvien valmistuksessa. Vuoden verran tätä käsien lämmitykseen tarkoitettua putkiloa ovat Lahdessa kutoneet puikoilla ainakin Alijuhakkalan Martta-yhdistyksen sinivalkoruutuisiin jakkuihin pukeutuneet martat.

Hypistely-muhvit ovat muutakin kuin käsien lämmittelyputkiloita, kuvaa niiden monipuolisuutta Alijuhakkalan Martta-yhdistyksen puheenjohtaja Terttu Kaistinen Launeella, uudessa Vire Koti Kultakaaren oleskelutilan pyöreän pöydän ääressä. Pöydälle on asetettu parikymmentä eriväristä, koristeltua muhvia. Nämä ovat tarkoitetut myös hypisteltäviksi eli kosketeltaviksi.

Värikkyyden lisäksi ihmiset voivat hypistellä niiden koristeeksi virkattuja tai neulottuja ruusukkeita tai muita kohokuvioita, nappeja ja napinläpiä. Kultakaaressa asuva Meri-rouva totesikin vaaleanpunaista muhvia koetellessaan, että se oli neulottu pehmeästä langasta ja lämmitti mukavasti käsiä. Kun omat kädet eivät taivu enää virkkaamaan, tuo villasekoitteinen muhvi muistoja mieleen vaikkapa omista lapasista tai joululahjaksi kudotusta villamyssystä.

Mukana olleet martat Tellervo Lätti ja Asta Kostensalo miettivät miehille valmistettavien muhvien koristelua. Niihin pitäisi ommella varmasti, muttereita, sahoja ja pilkkionkia tai muita miehekäitä työvälineitä. Terttu Kaistinen, ammatiltaan vaatturi, muisteli, että vanha muhvimuoti vaati myös hienon silkkilankapunoksen kiinnityksen muhvin reunoihin. Punos pujotettiin takin kauluksen alle estämään muhvin putoamisen. Muhvissa oli myös pieni sisäinen kukkaro avaimille ja markoille.

Kun vierailu Kultakaaressa tapahtui iltapäiväkahvin aikaan, vierailijat kuulivat myös palvelutalon johtaja Anu Seppälää talon palveluista kahvipöydän ääressä ruokasalissa. Talon tarjonta on ikääntyville päijäthämäläisille monipuolinen; ympärivuorokautisen hoivakodin ohella siellä on kevyempää hoivaa tarjoava palvelutalo-osio. Omaishoitajien vapaapäiviksi tarjotaan omaiselle yhden-kolmen vuorokauden lyhytaikaista lomitushoitoa sekä päivittäistä tunnista muutaman tunnin hoitoa omaishoitajan asioinnin ajaksi. Myös saunassa käyntituokiot ovat mahdollisia.

Kultakaari on rakennettu Lahden entisen kaupunginpuutarhan tontille. Talo on valoisa ja maisemat avarat. Kaarikadun puolella olevien huoneiden ikkunoista voivat asukkaat seurata Launeen perhepuiston tapahtumia ja länsipuolelle rakentuva Kullankukkulan edusta tarjoaa tarkkailijoille uusien talojen rakentamisen seurantaa.

Marja-Liisa Niuranen


Ajankohtaista -arkisto