Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Terveisiä Pirkanmaalta!

Lahtelaiset ovat kautta aikojen olleet kahden vaiheilla, orientoituako suurissa asiakysymyksissä, kuten sote-uudistuksessa Helsingin vai Tampereen suuntaan. Nuorempia on viehättänyt yhä enemmän ja enemmän Helsinki, ja nopeiden liikenneyhteyksien ansiosta olemme tulleet jo varsin vakiintuneeksi osaksi laajempaa pääkaupunkiseutua, vaikka perilahtelaisten mielestä Hesa on ainoastaan Lahen hiilisatama.

Itse olen tuntenut jotain selittämätöntä vetoa taas Mansen suuntaan. En tiedä, johtuuko se hämäläisestä kasvuympäristöstä, tunnettiinhan Tampere aikoinaan Pohjois-Hämeen ja samannimisen vaalipiirin keskuksena. Uuden maakuntajaon myötä Tampereen vaikutusalueen nimeksi vakiintui Pirkanmaa. Toinen syy voi olla se, että toimin jonkin aikaa kaupungissa ilmestyvän Aamulehden tv-arvostelijana sekä myöhemmin samassa paikassa kotipaikkaa pitäneen, lumilautailuun ja extreme-urheiluun erikoistuneen Edge-lehden päätoimittajana.

Viime viikolla käväisimme hennalalaisen ystäväni kanssa kyläilemässä Tampereen talousalueella, tarkemmin sanottuna Pirkkalassa, joka on vielä toistaiseksi oma kuntansa. Manselaiset ovat yrittäneet innokkaasti liittää lähes 19 000 asukkaan Pirkkalaa itseensä - sijaitseehan Tampereen lentoasema naapurin puolella - mutta huonolla menestyksellä. Oli virkistävää kuulla pitkästä aikaa autenttisesti kunnon Tampereen murretta, johon muualla Suomessa asuvat ovat voineet tutustua vaikkapa Kummelin sketsien kautta. Se oli piristävää vaihtelua kieltämättä välillä hieman leuhkalta leveilyltä kuulostavalle Stadin slangille. Tamperelainen koomikkoryhmä on testannut Pyhäjärven eteläpuolella asuvien naapuriensa huumorintajun rajaa erityisesti sketsikavalkadilla Viimeiset pirkkalaiset.

Emäntämme Pirkkalassa oli yli 30 vuotta paikkakunnalla asunut Eppi, joka on perehtynyt Tampereen kiäleen. Syntyjään tamperelainen Eppi muutti paikkakunnalle Lempälään kautta. Syventymättä enempää murteen nyansseihin, kerrottakoon kaupungissa ja sen lähialueilla liikkuville, että linja-auto ei ole linkku, kuten meillä päin tai dösä niin kuin Hesassa, vaan onnikka. Ei siis nysse, kuten vanhasta Nysse tulee -vitsistä saattaisi päätellä. Kirjakielinen lause: "Menin äsken bussilla Tampereen päästä päähän", kuuluu manseksi: "Menin onnikalla Lialahresta Hervuurii."

Tampere ja sen lähikunnat, joihin kuuluvat Pirkkalan ohella Kangasala, Lempäälä, Nokia, Vesilahti, Hämeenkyrö, Orivesi, Pälkäne ja Ylöjärvi, muodostavat yhdessä seutukunnan, joka on Helsingin jälkeen Suomen suurin väestökeskittymä. Ajoaika henkilöautolla Lahdesta Tampesteriin ei ole paljonkaan pitempi kuin Helsinkiin. Nopeusrajoitukset rokottavat hieman ajovauhtia, mutta kaupungin keskustassa ei tarvitse seikkailla yhtä pitkään.

Pidimme lahtelaisten koulukaverien kanssa 1980-luvulla poikaporukassa luokkakokouksen Tampereella. Enemmistön päätöksellä söimme päivällistä Koskipuiston Rossossa, koska se toi kuulemma mukavasti mieleen Mika Kaurismäen samannimisen elokuvan. Leffan loppukohtaushan kuvattiin ketjun toisessa ravintolassa, niin sanotussa uimahallin Rossossa. Aterioinnin loppupuolella yksi meistä rohkaisi mielensä ja kysyi ohikiitävältä, niukin naukin parikymppiseltä tytöltä - Tampereellahan on tunnetusti kauniit naiset - hyvää jatkopaikkaa. "Eiköhän se oo toi Cabaret Oscar, mutta teidän ikäisille herroilla suosittelisin Hämeensiltaa", likka tokaisi.

Upeasta näköalastaan tunnettu tanssiravintola oli tuolloin kuitenkin humppapaikan maineessa, joten me pojat suuntasimme kaikesta huolimatta Osacriin. Sen tilat tulivat tutuksi myöhemminkin. Joskus 90-luvun puolivälissä sain uunotettua baaritiskillä erään kollegani vedonlyöntiin. Lupasin hänelle paukun, jos hän menee kysymään joltain vieressä istuvalta mieshenkilöltä, miksi Hakametsän jäähalliin ei kannata astella pikkutakki päällä. Viereen oli ryhmittäytynyt joukko Ilveksen pelaajia, kapteeni Timo Peltomaan ympärille. Vastaus kysymykseen kuului, että pikkutakki päällä olisi joutunut välittömästi Ilveksen valmentajaksi. Toimii vieläkin. Toimittajakaverini ei seurannut lainkaan urheilua, eikä tiennyt, että Tampereen Ilves rämpi juuri tuolloin liigassa pohjamudissa. Ystävälleni tuli sen verran ripeä lähtö sisätiloista, että paukku jäi juomatta.

Tutkimusten mukaan Tampereella ilmenee kokoonsa nähden vähän sosiaalista pahoinvointia. Taloustutkimus on tilastoinut suomalaisten muuttohalukkuutta, eli tiedustellut säännöllisesti, mille paikkakunnalle ihmiset muuttaisivat mieluiten, jos heidän pitäisi vaihtaa kotipaikkaa. Manse on napannut kyselyssä toistuvasti voiton 2000-luvulla, viimeksi toissa vuonna. Itsekin raijaisin luuni Tampereelle, jos olisi jostain syystä pakko muuttaa Lahdesta. Tai Pirkkalaan - vanhana liipolalaisena viihdyin sen betonilähiöissäkin oikein hyvin.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit