Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
  

Paavo I - Median kuningas

Kouluikäisille tulee ainakin jossakin varhaisessa kehitysvaiheessa tarve perustaa erilaisia kerhoja tai salaseuroja. Yleensä käy niin, että jotakuta ei haluta päästää sellaisen jäseneksi. Silloin tämä hylätyksi jäänyt teininalku päättää perustaa oman kerhon, joka on niin erityinen, että siihen ei hyväksytä muita jäseniä. Hän toivoo, että muut tulisivat kateellisiksi ja yrittäisivät pyrkiä hänen tiimiinsä väen väkisin. Kuulostaako tutulta?

Uutisia lukiessa tuntuu kuin keskustan europarlamentaarikolla ja kunniapuheenjohtajalla, Paavo Väyrysellä olisi jäänyt tuo vaihe päälle. Itse asiassa hänelle on jäänyt päälle monta muutakin vaihetta. Niistä keskeisin on Me, Myself and I -vaihe - suomeksi käännettynä: Minä, minä, minä -vaihe. Kuka muu kuin Väyrynen pystyy varastamaan mediahuomion viikolla, jolloin sähköverkkoyhtiö Caruna korottaa törkeästi hintojaan, presidentti Niinistö pitää turvapaikkapuheensa ja nuoriso kuolaa tietovisajuontaja Jaajo Linnonmaan perään.

Väyrynen ponnahtaa otsikoihin kuin samppanjapullon korkki ydinvoimalan lauhdevedessä, juuri kun sitä vähiten odottaisi. Vaikka mies olisi vannonut vetäytyvänsä politiikasta, yön yli nukuttuaan hän keksii taas jotain todella paavomaista. Olen takuuvarma, että jos Väyrysen pakottaisi psykiatrin pakeille, ammattiauttaja tarvitsisi istunnon jälkeen mitä pikimmin itse lääkitystä. Kukaan muu kuin Paavo ei pysty väittämään pokerinaamalla mustaa valkoiseksi ja toteamaan samaan hengenvetoon, että toimittaja on käsittänyt hänen sanansa väärin. "Toimittajat vääristelevät", Väyrynen on julistanut julkisesti ja jatkanut, että tietää sen hyvin, koska on itsekin työskennellyt toimittajana.

Väyrysen uusi kerho on nimeltään Kansalaispuolue ry, josta aiotaan rekisteröidä puolue, kunhan saadaan ensin 5 000 kannattajaa kasaan. Tähtäimessä ovat vuoden 2019 eduskuntavaalit. Kameroiden edessä Paavo toivotti kaikki kansalaiset tervetulleeksi yhdistykseen. Tulevaan puolueeseen kelpuutetaan kuitenkin jäseniksi ainoastaan eduskunnan ja Euroopan parlamentin jäsenet. Se siitä kansanvallasta. Yhdistyksen perustajajäseniä ovat Paavon lisäksi hänen vaimonsa Vuokko ja Väyrysen kotimaan avustaja Kaija Huida. Kumpikaan viimeksi mainituista ei ole kansanedustaja tai europarlamentin jäsen. Eli yhdistyksen rekisteröidyttyä puolueeksi kenkää siitä saavat - vanhaa suosikkivalssia Anttilan keväthuumaus vapaasti mukaillen - Kaija, Vuokko ja moni muu.

Onkä tässä jotain ristiriitaista? Ei ainakaan Väyrysen päättelykyvyn tuntien. Olihan mies 1991 perustetussa Esko Ahon hallituksessa ulkoministerinä viemässä Suomea ensin EU:hun. 1993 Paavo erosi hallituksesta ja jo seuraavana vuonna jarrutti jäsenyyttä, kunnes 1995 siirtyi itse parlamentin jäseneksi, yhtenä innokkaimpana EU:n vastustajana. Tätä, jos mitä, voisi kutsua ulkopoliittiseksi vaikuttamiseksi.

Eikä tässä vielä kaikki - kuten Ostoskanavalla tavataan sanoa. Uudesta puoluehankkeesta huolimatta Väyrynen aikoo olla edelleen keskustan jäsen, onhan hän ennen kaikkea puolueen kunniapuheenjohtaja. Kikkailun kahden puolueen välillä tulisi mahdollistamaan se, ettei kansalaispuolue aikoisi politikoida lainkaan paikallis- tai maakuntatasolla. Se osallistuisi ainoastaan eduskunta-, euro- ja presidentinvaaleihin. Presidentinvaalien mahdollisesta ehdokkaasta on tuskin epäselvyyttä, mutta esimerkiksi eduskuntavaaleissa kansalaispuolueen listoilla oleva voisi olla kunnallisvaaleissa minkä tahansa toisen puolueen jäsen. Asetelma söisi ainakin keskustaa sisältäpäin, mikä lieneekin Väyrysen tarkoitus. Siksi politiikan asiantuntijat pitävät suunnitelmaa onnistuessaan nerokkaana.

Mitä kaikkea me vielä ehdimmekään tältä vallanhimoiselta poliitikolta nähdä. Paavohan on tunnetusti pitkäikäistä sukua, hänen isänsä eli 101-vuotiaaksi. Väyrynen on kerännyt ikääntyessään taakseen yhä uusia kannattajasukupolvia, mistä hän saa kiittää suomalaisten tunnetusti lyhyttä poliittista muistia. Monet vastavirrassa uivat nuoret kerta kaikkiaan diggaavat Paten asenteesta. Tiedän myös monia ihmisiä, jotka häpeävät myöntää kannattavansa Väyrystä ja naamioivat sen huumoriksi.

Varsinkin Pohjois-Suomessa Paavon suosio on ollut aina kovaa luokkaa. Ehkäpä hän julistautuu seuraavaksi puolen Suomen kuninkaaksi, sillä presidentiksi on vielä liian aikaista pyrkiä seuraavissa vaaleissa. Niinistön suosio ei varsinkaan pakolaiskannanoton jälkeen näytä pääkaupunkiseudunkaan ulkopuolella laskevan. Kuninkaallisessa hovissaan Väyrynen voisi sen sijaan toimia mielin määrin vaikka useammassakin tehtävässä. Ainakin hän on kuin luotu hovinarriksi. Hallitsijan nimikin olisi kätevästi valmiina: Paavo I - Paavo Ensimmäinen. Poliittisen median Väyrynen on saanut tempauksillaan aina polvilleen kuten kuninkaallisen kuuluu ja juoksuttanut journalisteja kuin pässiä narussa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit