Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Katupartiot pukkeja kaalimaan vartijoina

Perussuomalainen oikeus- ja työministeri Jari Lindström astui jälleen heikoille jäille todetessaan, ettei väkivaltarikoksista tuomittujen henkilöiden johtamista katupartioista tule ongelmia niin kauan kuin ne noudattavat suomalaista lainsäädäntöä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että näiden väkivaltaista uhoa uhkuvien suojelujengien keinot rajoittuvat pelottavaan ulkonäköön ja mahdollisuuteen soittaa kännykällä viranomaisille, jos jotain epäilyttävää tapahtuu kotinurkilla. Moniko kansalaisista uskoo ja luottaa, että partioiden jäsenet tyytyvät tähän?

Periaatteessa kuka tahansa yksittäinen kulkija pystyy ja on jopa velvollinen ilmoittamaan viranomaisille, jos huomaa tapahtuvan jotain lainvastaista. Mihin siis tarvitaan varsinaisia partioita? Ainakin minussa katupartiotoiminta herättää kauhunsekaisia tunteita. Yksi varhaisista niin sanottua katupartiotoimintaa harrastaneista ääriryhmittymistä oli 1920- ja -30-lukujen vaihteessa äärioikeistolainen Lapuan liike, joka harrasti painostus- ja pelottelukeinonaan muilutuksia. Epämiellyttäväksi koettu kommunisti- tai vasemmistopoliitikko siepattiin ja kyyditettiin toiselle paikkakunnalle, mieluusti itärajan läheisyyteen tai sen taakse, missä häntä vannotettiin luopumaan poliittisesta toiminnasta tai tulemasta enää takaisin.

Kuuluisin muilutettu oli Suomen ensimmäisenä presidenttinä toiminut K.J. Ståhlberg, joka kuljetettiin vaimoineen vastoin tahtoaan Helsingistä Joensuuhun. Ståhlberg oli järkähtämätön laillisuuden kannattaja ja ääriliikkeiden vastustaja, suomeksi sanottuna tolkun mies. Nykyään häntä kutsuttaisiin kaiketi liberaaliksi tai rasistien termein suvakiksi.

Vai kysyttäisiinkö näin päin: Jos olisit homo, kommari, hurri, juutalainen tai vanhaa neuvostotermiä mukaillen toisinajattelija muuten, kumpaa pelkäisit enemmän, kadulla liikkuvia maahanmuuttajia vai katupartioita, joilla on takanaan voimallinen lynkkauskoneisto, jota myös sosiaaliseksi mediaksi kutsutaan?

Kun väkivalta nosti päätään ensimmäistä kertaa vastaanottokeskuksissa, monet suomalaisista olivat mielissään: "Mitäs me sanoimme!" Kahinointia oli toki odotettavissa, sillä kaikissa yhteisöissä on oma vähemmistönsä, joka päättää ratkaista ongelmat voimakeinoin. Siinä me suomalaisetkin olemme kunnostautuneet erittäin kyseenalaisin tavoin. Äärimmillään katupartiot saattavat edustaa väylää, jolla totaalisella ajattelukyvyn puutteella varustetut turhautuneet suomalaiset purkavat omia pelkojaan ja henkilökohtaisia paineitaan.

Katupartiot ovatkin kuin pukkeja kaalimaan vartijoina. Niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä, ainakin kun tarkastelee, millainen aines niihin on äänekkäimmin hakeutumassa. Rasistit ovat kritisoineet tapaa, miten ulkomaalaisten rikoksia Suomessa on käsitelty yksityistapauksina. Heidän mielestään jo kaksi tai viimeistään kolme rikosta lyhyen ajan sisällä antavat oikeuden yleistää kaikki maahanmuuttajat rikollisiksi. Miten on sitten sellaisen katupartioryhmän, kuten joensuulaisen Soldiers of Odinin kohdalla, jossa kaikilla johtohahmoilla on vankka rikostausta? Eihän sekään oikeuta leimaamaan kaikkia joensuulaisia väkivaltaisiksi tomppeleiksi.

Yksi asia on ainakin varma. Katupartiot vaativat seurantaa, joten ne lisäävät entisestään määrärahojen kanssa tähänkin asti kamppailleen poliisin työtehtäviä. Lisääkö sekään kansalaisten turvallisuutta? Ainakin se on hyvä uutinen kaikille rattijuopoille ja ylinopeutta ajaville - sekä puistoissa vapaana juokseville raiskaajille.

Ilkka Isosaari


Kolumnistin muut kolumnit