Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21
miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Roskakirjoittelun vuosi 2015

Sananvapaudellakin on hintansa. Sen äärimmäisenä lieveilmiönä monet ovat pitäneet tähän asti Seiskan ja Hymyn kaltaisia sensaatiolehtiä. Sosiaalinen media, some muutti kuitenkin tilannetta. Netissä muutamat fiksuna ja maltillisena sanankäyttäjänä pidetyt ihmiset yltyivät viime vuonna sellaisiin suorituksiin, että suosittelisin heille edelleenkin alkolukon hankkimista tietokoneisiinsa. Some-raivo ei ole tuntenut sukupuoli-, kulttuuri- tai yhteiskunnallisia ja poliittisia rajoja.

Aikaisemmin kriittisinä lukijoina pidetyt suomalaiset ovat polttaneet kääminsä täysin. Mikä tahansa keksitty tai valheellinen uutinen tuntuu menevän netissä täydestä kuin Liettuassa väärennetty 20 euron seteli valintamyymälän kassalla. Ainoastaan huono sisälukutaito ja täydellinen lähdekritiikin puuttuminen selittävät MV-lehden kaltaisten mediasivustojen nopeasti kasvaneen suosion.

Yleisradion Kuningaskuluttajan Valheenpaljastaja-sivusto kertoi pari viikkoa takaperin, miten nettikansaa huijattiin vuonna 2015. Aikaisemmin nettihuijareiden motiivina oli klikkien kalastelu tai pilailu. Nyt tarkoitusperät näyttäisivät olevan puhtaasti poliittiset tai rasistiset. Kuningaskuluttajan teksti siteeraa Washington Postiin nettihuijauksista palstaa kirjoittanutta amerikkalaista journalistia, Caitlin Dewey´a, jonka mukaan ihmisiä ei enää kiinnosta, ovatko faktat
totta vai eivät. Internetissä hakeudutaan sellaisen informaation pariin, joka sopii omaan vanhaan ja kangistuneeseen arvomaailmaan, tarkistamatta lainkaan sen alkuperää. Dewey, joka lopetti turhautuneena palstansa pitämisen, on huomannut erityisesti rasistisen ja äärioikeistolaisen feikkiaineiston voimakkaan kasvun.

Suomessa vedätyksien kärjessä olivat tekaistu uutinen maahanmuuttajien tekemästä pahoinpitelystä sekä Kirkon ulkomaanavun vapaaehtoiseksi tekeytynyt feikkiprofiili, joka levitti valheita Tornioon saapuneista turvapaikanhakijoista. Samaan kastiin kuuluivat Yhdysvalloissa levinnyt tieto ISIS-järjestöä tukeneesta torikokouksesta Michiganissa ja uutinen, että Disney olisi poistanut Nalle Puhin possukaveriin, Nasuun liittyvät tuotteet myynnistä. Lisäksi äärikonservatiivien sivuilla väitettiin syyrialaisten pakolaisten tuoneen maahan lihaa mädättävän bakteerin.

Jos laajennetaan perspektiiviä politiikkaan yleisemmin, Kuningaskuluttaja kertoo, että politiikkaan keskittyneiden faktantarkistussivujen mukaan 76 prosenttia lausumista, jotka on laitettu Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkaan, Donald Trumpin suuhun, eivät pidä paikkaansa. Se ei tosin poista sitä tosiseikkaa, että Trump päästelee hyvin usein sammakoita suustaan. Suomessa on puolestaan levinnyt uutisankka, jonka mukaan entinen sisäministeri, kristillisten Päivi Räsänen ajaisi itsetyydytykselle 18 vuoden ikärajaa. Räsänen voi syyttää vain itseään, miksi harva edes on epäillyt jutun oikeellisuutta.

Mitä harmittomampaa kansanryhmää valheellinen uutinen koskee, sen helpommin se saattaa saada siivet alleen. Viime vuoden feikkipaljastuksiin kuului myös tieto, että kasvojen karvoituksesta olisi löytynyt samoja bakteereja kuin vessanpöntöstä. Eli partaiset miehet kantaisivat ulostetta naamassaan. Moni partasuun tai viiksiniekan kumppani pidätteli varmasti jutun luettuaan oksennustaan ja vannoi suutelevansa vastedes ainoastaan siloposkea.

Toivottavasti mahdollisimman moni suomalainen avaa tänä vuonna silmänsä, eikä sulata kaikkea sitä törkyä, mitä netti suorastaan sylkee päin kasvoja. Ei anneta nettihuijareiden nauraa paskaiseen partaansa.

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit