Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Salakavalat unilääkkeet

Urheilusanomat käsitteli vähän aikaa sitten kansijutussaan jääkiekkoilijoiden pitkään vaiettua ongelmaa, unilääkkeiden väärinkäyttöä. Unilääkehumala sekä alkoholin ja pilleireiden sekakäyttö ovat olleet suhteellisen yleinen vitsaus lätkäpelaajien keskuudessa jo ainakin kymmenen vuoden ajan. Lehden mukaan jotkut pelaajista ovat olleet välillä niin tokkurassa, että heidät on pitänyt komentaa pois harjoituksista.

"Koko joukkue saattoi vetää pillereitä hotellireissulla, koska niitä jakoivat huoltajat ja hierojat, eivät niinkään lääkärit. Pillereitä oli tarjolla ilman, että niiden käyttöä tarvitsi perustella. Kun kontrollia ei ollut, käyttö levisi ympäri Suomea", Urheilulehti paljastaa erään nimettömänä pysytelleen pelaajakonkarin suulla.

Ongelma ei kosketa pelkästään jääkiekkoilijoita ja muita urheilijoita. Osa tavallisista työtä tekevistä suomalaisista taittaa työmatkansa - ehkä tietämättäänkin - huolestuttavan kovassa lääketokkurassa. Ja tähän ovat syypäitä nimenomaan lääkärit. Unilääkereseptin saa lääkärin vastaanotolla käytännössä aina halutessaan, ja niin sanottuja nukahtamislääkkeitä tarjotaan ratkaisuksi henkisten ongelmien yhteydessä aivan liian löysäkätisesti. Lääkärit vakuuttelevat nukahtamislääkkeiden vaarattomuutta, vaikka ne ovat samaa mömmöä kuin unilääkkeet, mutta pienempinä annoksina.

On nurinkurista ja mielestäni jopa lääkärin etiikan vastaista huolestua potilaan unen laadusta ja samaan hengenvetoon tarjota hänelle unilääkkeitä. Lääkkeet eivät takaa minuutiksikaan laatu-unta, vaan tarjoavat kemiallisen valvetilan menetyksen. Aivan samaan tapaan kuin yömyssynä käytetty alkoholi. Vaikka tippa ei tapa, myös alkoholinkäytöstä unilääkkeenä voi tulla tuhoisa tapa.

"Unilääkkeiden väärinkäyttö on vaarallista, sillä se voi aiheuttaa jopa hengenvaarallisen hengityslaman. Jatkuva käyttö voi johtaa myös riippuvuuteen ja masennukseen. Lääkkeiden käyttö heikentää pelaajien mahdollisuuksia kehittyä. Siksi jääkiekon lääketieteellisessä komiteassa pohditaan parhaillaan unilääkkeiden täyskieltoa lajissa", Urheilulehti tähdentää.

Irtisanouduttuani muutama vuosi sitten 7 päivää -lehdestä ja ottaessani etäisyyttä sensaatiolehdistöön lääkärini kirjoitti minulle unilääkereseptin. Kokeilin lääkitystä yhden yön, jonka jälkeen vedin loput pillereistä vessanpöntöstä alas. Samoihin aikoihin Suomessa sähköiset lääkereseptit tekivät tuloaan. Jostain syystä unilääkemääräys jäi roikkumaan tietoihini, ja minulle tuputettiin sen uusimista jokaisella terveyskeskuskäynnillä ja apteekeissa. Vaati suunnatonta vaivaa ja päättäväisyyttä, että sain poistettua reseptin tiedoistani.

Olen epäilevä Tuomas myös vaihtoehtoisen lääketieteen suhteen, enkä usko luontaistuotteiden tehoon. Mitä nukkumiseen ja unen laatuun tulee, luotan vanhaan hyväksi havaittuun totuuteen, että uni tulee, kun se on tullakseen ja että paras lääke puhtaaseen väsymykseen on lääkkeetön lepo. Lääkkeillä voi lievittää kipua ja särkyä. Siksipä toivotan kaikille Omalähiö-lehden lukijoille erittäin rauhallista joulua ja rentouttavaa uutta vuotta!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit