Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Ile  ILEN HAJATELMAT
 

Salakavalat unilääkkeet

Urheilusanomat käsitteli vähän aikaa sitten kansijutussaan jääkiekkoilijoiden pitkään vaiettua ongelmaa, unilääkkeiden väärinkäyttöä. Unilääkehumala sekä alkoholin ja pilleireiden sekakäyttö ovat olleet suhteellisen yleinen vitsaus lätkäpelaajien keskuudessa jo ainakin kymmenen vuoden ajan. Lehden mukaan jotkut pelaajista ovat olleet välillä niin tokkurassa, että heidät on pitänyt komentaa pois harjoituksista.

"Koko joukkue saattoi vetää pillereitä hotellireissulla, koska niitä jakoivat huoltajat ja hierojat, eivät niinkään lääkärit. Pillereitä oli tarjolla ilman, että niiden käyttöä tarvitsi perustella. Kun kontrollia ei ollut, käyttö levisi ympäri Suomea", Urheilulehti paljastaa erään nimettömänä pysytelleen pelaajakonkarin suulla.

Ongelma ei kosketa pelkästään jääkiekkoilijoita ja muita urheilijoita. Osa tavallisista työtä tekevistä suomalaisista taittaa työmatkansa - ehkä tietämättäänkin - huolestuttavan kovassa lääketokkurassa. Ja tähän ovat syypäitä nimenomaan lääkärit. Unilääkereseptin saa lääkärin vastaanotolla käytännössä aina halutessaan, ja niin sanottuja nukahtamislääkkeitä tarjotaan ratkaisuksi henkisten ongelmien yhteydessä aivan liian löysäkätisesti. Lääkärit vakuuttelevat nukahtamislääkkeiden vaarattomuutta, vaikka ne ovat samaa mömmöä kuin unilääkkeet, mutta pienempinä annoksina.

On nurinkurista ja mielestäni jopa lääkärin etiikan vastaista huolestua potilaan unen laadusta ja samaan hengenvetoon tarjota hänelle unilääkkeitä. Lääkkeet eivät takaa minuutiksikaan laatu-unta, vaan tarjoavat kemiallisen valvetilan menetyksen. Aivan samaan tapaan kuin yömyssynä käytetty alkoholi. Vaikka tippa ei tapa, myös alkoholinkäytöstä unilääkkeenä voi tulla tuhoisa tapa.

"Unilääkkeiden väärinkäyttö on vaarallista, sillä se voi aiheuttaa jopa hengenvaarallisen hengityslaman. Jatkuva käyttö voi johtaa myös riippuvuuteen ja masennukseen. Lääkkeiden käyttö heikentää pelaajien mahdollisuuksia kehittyä. Siksi jääkiekon lääketieteellisessä komiteassa pohditaan parhaillaan unilääkkeiden täyskieltoa lajissa", Urheilulehti tähdentää.

Irtisanouduttuani muutama vuosi sitten 7 päivää -lehdestä ja ottaessani etäisyyttä sensaatiolehdistöön lääkärini kirjoitti minulle unilääkereseptin. Kokeilin lääkitystä yhden yön, jonka jälkeen vedin loput pillereistä vessanpöntöstä alas. Samoihin aikoihin Suomessa sähköiset lääkereseptit tekivät tuloaan. Jostain syystä unilääkemääräys jäi roikkumaan tietoihini, ja minulle tuputettiin sen uusimista jokaisella terveyskeskuskäynnillä ja apteekeissa. Vaati suunnatonta vaivaa ja päättäväisyyttä, että sain poistettua reseptin tiedoistani.

Olen epäilevä Tuomas myös vaihtoehtoisen lääketieteen suhteen, enkä usko luontaistuotteiden tehoon. Mitä nukkumiseen ja unen laatuun tulee, luotan vanhaan hyväksi havaittuun totuuteen, että uni tulee, kun se on tullakseen ja että paras lääke puhtaaseen väsymykseen on lääkkeetön lepo. Lääkkeillä voi lievittää kipua ja särkyä. Siksipä toivotan kaikille Omalähiö-lehden lukijoille erittäin rauhallista joulua ja rentouttavaa uutta vuotta!

Ilkka Isosaari

 


Kolumnistin muut kolumnit