Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Patoseudun päiväkerhojen luokkakokous

On syytä juhlaan. Patomäen seurakuntakodin päiväkerhot ovat toimineet kolmekymmentä vuotta! Perhekerho viettää myös juhlapäivää torstaina 17. päivä helmikuuta luokkakokouksen merkeissä. Lapset ovat kerhoissa vaihtuneet ja vanhemmat myös. Ensimmäisten vuosien kerholaisista on tullut äitejä ja isiä. Muutamat lapset touhuavat kerhoissa jo toisessa polvessa, kertoo hymyilevä lastenohjaaja Tarja Kallio.

Lapset touhuavat leikkitiloissa. Seurakuntakotia on välillä kunnostettu, mutta perusidealtaan se on sama kuin 1980. Elintarvikekauppa lopetti toimintansa ja seurakunta vuokrasi niistä tilat, jotka tulivat todella tarpeeseen Launeen kirkon tiloissa toimineet seurakunnan lasten kerhot muuttivat lähemmäksi parinkymmenen vuoden aikana rakentuneen patoniittyläisten ja patomäkeläisten koteja. Kerhojen aloittaessa toiminnan Patoseudun uuden seurakuntakodin tiloissa, oli lapsia kerhoissa viikoittain lähes kahdeksankymmentä. Nykyisin heitä on kaksikymmentäviisi, kuvaa Tarja Kallio runsaan kolmenkymmenen vuoden muutosta.

Uusien lapsiperheitten muutto Patoseudulle on suhteellisen hidasta. Jokimaan, Vartiojokilaakson ja Metsä-Hennalan asuinalueet ovat uusia alueita lapsiperheineen. Päiväkerhoikäisistä lapsista monet ovat päiväkodeissa koko päivähoidossa vanhempien ollessa työssä. Tämä on suurin syy kerholaisten määrän vähenemiseen. Perhekerho kokoontuu edelleen torstaisin, lapset täyttävät tilan maanantaista keskiviikkoon, aamu- ja iltapäiväryhminä.

Tarja Kallio
Lastenohjaaja Tarja Kallio on lukenut tässä sohvannurkkauksessa Patoseudun seurakuntakodin päiväkerholaisille monet sadut kolmenkymmenen vuoden aikana. Seurakuntakoti odottaa kerholaisten vierailua helmikuun 17. päivänä aina vuodelta 1980 saakka.


-Kerhotilat eivät tulvi lasten mekaanisia tai elektronisia leluja, Niitä ja pehmoleluja lapset tuovat lempilelujen päivänä enemmän kuin kerhotoiminnan aloituksen aikaan. Askartelut, laulut ja leikit ovat pysyneet vuosien mittaan samankaltaisina. Kestosuosikkileikit ovat Vettä kengässä, Vahtikoira, Mehiläisen piiri sekä laululeikit, luonnehtii Tarja Kallio kolme - kuusivuotiaitten lapsukaisten touhuja. Lapset kuuntelevat mielellään satuja, mutta nykyisin he kaipaavat satukirjoihin enemmän kuvitusta kuin aiemmin. Siihen on varmasti vaikuttanut television katselu ja värikylläiset kirjat. Lasten mielikuvitus olisi lennokkaampi, jos heille ei tarjottaisi valmiiksi kuvitettuja tarinoita runsaasti, miettii päivätyönsä lasten parissa ja heidän elämäänsä syventynyt Tarja Kallio.

Satuja ja tarinoita eivät aikuiset kerhoissa ainoastaan lue, vaan niistä keskustellaan yhdessä. Tarinatuokiot vaativat lapsia keskittymään, sillä nykyinen kiireinen elämän vauhti tekee toisinaan lapsista levottomia. Innokkaasti kerholaiset käyttävät muovailuvahaa, vesivärejä ja kyniä, liimaa ja saksia. Talouspaperirullat kelpaavat kiikareiksi, torviksi ja puitten rungoiksi. Askartelun välityksellä lapset oppivat myös materiaalien kierrätystä, kun paperinsilppu löytää oman roskakorinsa. Toki tytöillä on edelleen omat leikkinsä ja pojilla autojutut. Niihin järjestyy kolmituntisesta kerhopäivästä tilaa.

Isätkin ovat uskaltautuneet perhekerhoon toisinaan mukaan. Muutamat perhepäivähoitajat käyvät torstain kerhossa lapsineen. Kerran kuukaudessa siellä ovat perheet vauvasta vaariin. Aikuiset pääsevät keskustelemaan heitä askarruttavista asioista. Se on vertaistuen antamista vanhempien kesken, sekä Tarja Kallion oman elämänkokemuksen tuomalla tiedolla heidän tukemistaan. Hän hymähtääkin pilke silmäkulmassa, että kasvatusta on koko elämä, sillä perhe - Kallio viettää Kuhmoisissa kaikki vapaa-ajat toukokuusta lokakuuhun. Siellä lastenohjaaja kasvattaa kaikkia mahdollisia kukkia ja yrttejä sekä kokoaa syksyn marja, omena ja vihannessadon purkkeihin ja purnukoihin. Ystävät saivat jälleen jouluna lasisia "joulukukkia", jotka olivat täynnä menneen kesän puutarhan tuotteita. Hilloja saattaa löytyä vielä keksien päälle luokkakokouspäivänä Patoseudun seurakuntakodilla.


Kuvateksti:Marja-Liisa Niuranen

 

 


Ajankohtaista -arkisto