Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Patoseudun päiväkerhojen luokkakokous

On syytä juhlaan. Patomäen seurakuntakodin päiväkerhot ovat toimineet kolmekymmentä vuotta! Perhekerho viettää myös juhlapäivää torstaina 17. päivä helmikuuta luokkakokouksen merkeissä. Lapset ovat kerhoissa vaihtuneet ja vanhemmat myös. Ensimmäisten vuosien kerholaisista on tullut äitejä ja isiä. Muutamat lapset touhuavat kerhoissa jo toisessa polvessa, kertoo hymyilevä lastenohjaaja Tarja Kallio.

Lapset touhuavat leikkitiloissa. Seurakuntakotia on välillä kunnostettu, mutta perusidealtaan se on sama kuin 1980. Elintarvikekauppa lopetti toimintansa ja seurakunta vuokrasi niistä tilat, jotka tulivat todella tarpeeseen Launeen kirkon tiloissa toimineet seurakunnan lasten kerhot muuttivat lähemmäksi parinkymmenen vuoden aikana rakentuneen patoniittyläisten ja patomäkeläisten koteja. Kerhojen aloittaessa toiminnan Patoseudun uuden seurakuntakodin tiloissa, oli lapsia kerhoissa viikoittain lähes kahdeksankymmentä. Nykyisin heitä on kaksikymmentäviisi, kuvaa Tarja Kallio runsaan kolmenkymmenen vuoden muutosta.

Uusien lapsiperheitten muutto Patoseudulle on suhteellisen hidasta. Jokimaan, Vartiojokilaakson ja Metsä-Hennalan asuinalueet ovat uusia alueita lapsiperheineen. Päiväkerhoikäisistä lapsista monet ovat päiväkodeissa koko päivähoidossa vanhempien ollessa työssä. Tämä on suurin syy kerholaisten määrän vähenemiseen. Perhekerho kokoontuu edelleen torstaisin, lapset täyttävät tilan maanantaista keskiviikkoon, aamu- ja iltapäiväryhminä.

Tarja Kallio
Lastenohjaaja Tarja Kallio on lukenut tässä sohvannurkkauksessa Patoseudun seurakuntakodin päiväkerholaisille monet sadut kolmenkymmenen vuoden aikana. Seurakuntakoti odottaa kerholaisten vierailua helmikuun 17. päivänä aina vuodelta 1980 saakka.


-Kerhotilat eivät tulvi lasten mekaanisia tai elektronisia leluja, Niitä ja pehmoleluja lapset tuovat lempilelujen päivänä enemmän kuin kerhotoiminnan aloituksen aikaan. Askartelut, laulut ja leikit ovat pysyneet vuosien mittaan samankaltaisina. Kestosuosikkileikit ovat Vettä kengässä, Vahtikoira, Mehiläisen piiri sekä laululeikit, luonnehtii Tarja Kallio kolme - kuusivuotiaitten lapsukaisten touhuja. Lapset kuuntelevat mielellään satuja, mutta nykyisin he kaipaavat satukirjoihin enemmän kuvitusta kuin aiemmin. Siihen on varmasti vaikuttanut television katselu ja värikylläiset kirjat. Lasten mielikuvitus olisi lennokkaampi, jos heille ei tarjottaisi valmiiksi kuvitettuja tarinoita runsaasti, miettii päivätyönsä lasten parissa ja heidän elämäänsä syventynyt Tarja Kallio.

Satuja ja tarinoita eivät aikuiset kerhoissa ainoastaan lue, vaan niistä keskustellaan yhdessä. Tarinatuokiot vaativat lapsia keskittymään, sillä nykyinen kiireinen elämän vauhti tekee toisinaan lapsista levottomia. Innokkaasti kerholaiset käyttävät muovailuvahaa, vesivärejä ja kyniä, liimaa ja saksia. Talouspaperirullat kelpaavat kiikareiksi, torviksi ja puitten rungoiksi. Askartelun välityksellä lapset oppivat myös materiaalien kierrätystä, kun paperinsilppu löytää oman roskakorinsa. Toki tytöillä on edelleen omat leikkinsä ja pojilla autojutut. Niihin järjestyy kolmituntisesta kerhopäivästä tilaa.

Isätkin ovat uskaltautuneet perhekerhoon toisinaan mukaan. Muutamat perhepäivähoitajat käyvät torstain kerhossa lapsineen. Kerran kuukaudessa siellä ovat perheet vauvasta vaariin. Aikuiset pääsevät keskustelemaan heitä askarruttavista asioista. Se on vertaistuen antamista vanhempien kesken, sekä Tarja Kallion oman elämänkokemuksen tuomalla tiedolla heidän tukemistaan. Hän hymähtääkin pilke silmäkulmassa, että kasvatusta on koko elämä, sillä perhe - Kallio viettää Kuhmoisissa kaikki vapaa-ajat toukokuusta lokakuuhun. Siellä lastenohjaaja kasvattaa kaikkia mahdollisia kukkia ja yrttejä sekä kokoaa syksyn marja, omena ja vihannessadon purkkeihin ja purnukoihin. Ystävät saivat jälleen jouluna lasisia "joulukukkia", jotka olivat täynnä menneen kesän puutarhan tuotteita. Hilloja saattaa löytyä vielä keksien päälle luokkakokouspäivänä Patoseudun seurakuntakodilla.


Kuvateksti:Marja-Liisa Niuranen

 

 


Ajankohtaista -arkisto